השתלת שיניים היא אחד הטיפולים הוותיקים בתחום רפואת השיניים. הטיפול באמצעות השתלת שיניים החל כבר לפני כ-40 שנה והתפתח באופן משמעותי עם הזמן. כיום, השילוב בין טכנולוגיה לניסיון, מאפשר לרופא שיניים לבצע השתלת שיניים בעלת אחוזי הצלחה גבוהים ואיכות לאורך זמן. השתלות שיניים הן פעולה כירורגית ולכן כדאי לדעת עליה כל מה שרק אפשר, לפני שנכנסים לתהליך.
באילו מקרים עושים השתלת שיניים?
הטיפול באמצעות השתלת שיניים הוא אינדיבידואלי ונעשה בהתאמה אישית למצבו של כל מטופל. השתלת שיניים יכולה לטפל במצב של חוסר של שן בודדת ועד לסתות ללא שיניים כלל. רופא שיניים מקצועי, כמו אלו הנמצאים ברשת מרפאות שיניים, יתאים לכל מטופל כמה תוכניות טיפול, יפרט לו את היתרונות והחסרונות וימליץ על השתלת שיניים בדרך המיטבית לדעתו המקצועית.
מתי לא כדאי לבצע השתלת שיניים?
יש מצבים שבהם לא כדאי לבצע השתלת שיניים, בשל בעיות מקומיות בלסת או בשל מחלות כלליות. בעיות בלסת יכולות להיות למשל חוסר קיצוני של עצם – אם כי גם את המצב הזה אפשר לפתור כיום באמצעות השתלת עצם. מחלות כמו סרטן עם גידולים בראש או בצוואר שטופלו בהקרנות, או תרופות הניטלות בקביעות ופוגעות בריפוי העצם, גם הן מונעות ביצוע השתלת שיניים.
השתלת שיניים בהרדמה מקומית, או כללית?
על פי רוב, השתלת שיניים מתבצעת תחת הרדמה מקומית ובסיומה חוזר המטופל לביתו לצורך מנוחה והחלמה. עם זאת, יש מקרים שבהם השתלת שיניים מצריכה הרדמה כללית. למשל, במצבים של פחד קיצוני מהטיפול, מחלות קשות ועוד. להרדמה כללית יש גם יתרון – היא מאפשרת לשלב טיפולים נוספים יחד עם השתלת שיניים וכך להפחית ביקורים אצל רופא השיניים בעתיד. חשוב לציין כי אי אפשר לבצע הרדמה כללית בכל מרפאת שיניים סטנדרטית ויש צורך במרפאה המתמחה בכך וכוללת את הציוד המתאים, רופא מרדים ואחות, בנוסף לרופא/ת השיניים והסייעים/ות.
כך מתבצעת השתלת שיניים
השתלת שיניים משמעה שתלים דנטליים בפה ובלסת. המטרה העיקרית היא שהשיניים ירגישו ויראו כמו שיניים טבעיות ובריאות. היתרון המשמעותי של השתלת שיניים הוא שבנוסף לשימור המראה האסתטי של חלל הפה, היא משמרת את המבנה הכללי שלו ושל הלסת וכך שיניים אחרות לא משנות את המנח שלהן.
במהלך השתלת שיניים הרופא מחליף את אזור שורש השן החסרה, עם קיבועים מתכתיים בצורה דמוית בורג. הקיבועים בדרך כלל עשויים טיטניום עמיד ועליהם מותקנות השיניים המלאכותיות באמצעות כתרים. השתלת שיניים קפדנית ומקצועית כוללת התקנה של השיניים המושתלות בקו החניכיים, כדי לשמור על מבנה השיניים הנותרות. השתלת שיניים מחליפה בהצלחה שיטות אחרות, כמו תותבות או שיקום הפה באמצעות גשרי חרסינה.
השתלת שיניים מתבצעת בכמה שלבים, בהתאם לסוג השתל, בריאות עצם הלסת, מחלות רקע והמצב הבריאותי הכללי של המטופל. השתלים מוחדרים באופן כירורגי לעצם הלסת והתהליך מחייב הסתגלות של עצם הלסת לשתלים ואיחוי חזק סביב אזור ההשתלה, וכך הוא ימוצב בקו החניכיים ויראה כאילו מדובר בשן טבעית.
הכנות לניתוח השתלת שיניים
תהליך של השתלת שיניים מתחיל עם צילומי רנטגן, בדיקת מצבו הרפואי הכללי של המטופל, תרופות שהוא נוטל, מחלות מהן הוא סובל, מגבלות וכדומה. במקרים מסוימים רופא השיניים יספק מרשם לאנטיביוטיקה, אותה יש ליטול לפני השתלת שיניים, כדי למנוע זיהום. בהמשך, הרופא יבדוק את מצב עצם הלסת ביחס למספר השיניים החסרות ולמספר השתלים אותם הוא מתכוון להתקין. בדיקה זו כוללת צילום CT המספק תמונת תלת-ממד של הלסת, לפיה הרופא מתכנן את מיקום השתל, גודלו, זווית ההשתלה ועוד. כל מטופל מקבל רשימת "עשה ואל תעשה" כחלק מההכנות לניתוח השתלת שיניים וליום הניתוח כדאי להצטייד במלווה.
מהלך ניתוח השתלת שיניים
השתלת שיניים מתבצעת בכמה שלבים, בשל הצורך להמתין לריפוי מלא של עצם הלסת ולבניית העצם סביב השתל, לפני שעבודת השיקום מתקדמת. השלבים הם:
- עקירת השן הפגועה (אם היא קיימת בפה)
- בחינה אם עצם הלסת מוכנה להחדרת השתל. אם לא, ייתכן ויהיה צריך לבצע השתלת עצם. כיום, רוב השתלות העצם מבוצעות על-ידי תחליפי עצם.
- לאחר שעצם הלסת נמצאה מוכנה, השתל מוחדר לקו החניכיים
- הרופא מניח מבנה ביניים שיחבר בין השתל לבין כתר והמשך הטיפול יבוצע רק אחרי ההחלמה של הלסת, מה שיכול לקחת גם חודשים. יש להתאזר בסבלנות בשלב זה, שכן ללא עצם לסת חזקה, השתל לא יחזיק במקומו גם אם ההתקנה מקצועית.
- השלמת התהליך מתבצעת אחרי החלמת עצם הלסת. הרופא פותח מחדש את החלק העליון של החניכיים או מסיר את כיפת הריפוי, כדי לחשוף את החלק העליון של השתל. לאחר מכן, הוא מחבר את המבנה לשתל ולאחר הטיפול רקמות החניכיים מתאחות סביב המבנה במהלך שבוע-שבועיים.
- לאחר ריפוי החניכיים, מגיע השלב הסופי של השתלת שיניים. השיקום בשלב זה יכול להיות תותבת נשלפת או תותבת קבועה (כתר). היתרון של תותבת נשלפת היא העובדה כי היא ניתנת לשליפה קלה ולניקוי ותחזוקה פשוטים. זוהי גם שיטה יקרה פחות מתותבות קבועות. עם זאת, רוב רופאי השיניים ובמיוחד רופאים מקצועיים כמו ברשת מרפאות שיניים, בוחרים את האפשרות של כתרים.
תופעות לוואי נפוצות אחרי השתלת שיניים
לאחר השתלת שיניים יש להתאזר בסבלנות ובקור רוח ולהיות מוכנים לאי נוחות טבעית ולתופעות נוספות כגון:
- כאב באזור ההשתלות
- נפיחות בפנים ובחניכיים
- דימום קל ושטפי דם בחניכיים
- בעיות עם התמזגות העצם לשתל
כמו כן, יש לשמור על הכללים הבאים:
- מומלץ לאכול רק מאכלים רכים בימים אחרי השתלת שיניים.
- כדאי להשתמש בקרח על-מנת להקל על הנפיחות.
- יש להימנע ממוצרי טבק, העלולים לגרום לזיהום באזור ולהכתים את השיניים.
- חובה לצחצח שיניים פעמיים ביום.
- חובה להשתמש בחוט דנטלי לפחות פעם ביום או אחרי ארוחות.
- כדאי להימנע מסוכריות, פיצוח אגוזים ומזון קשה שאינו בריא לשיניים.
- יש לבקר אצל רופא השיניים באופן סדיר וקבוע, לביצוע פעולות מנע, הסרת אבנית וביקורת תקופתית
האם השתלת שיניים מסוכנת?
חשוב לציין כי סיבוכים בעקבות השתלת שיניים נחשבים נדירים יחסית. עם זאת, כמו בכל הליך רפואי, יש סיכונים הכרוכים בניתוח השתלת שיניים ובעיקר זיהום באתר השתל, שעלול לגרור בעיות אחרות בהמשך. סיבוכים אפשריים נוספים של ניתוח השתלת שיניים כוללים נזק לשיניים הסובבות או נזק עצבי לשיניים, לשפתיים או לחניכיים סמוכות. רופא מקצועי מצוות רשת מרפאות שיניים של ד"ר עמוס בוחניק, ידון עמך בכל הסיכונים האפשריים ויתייחס לכל החששות שלך לקראת ניתוח השתלת שיניים.
רשת מרפאות שיניים מתמחה בניתוחי השתלות שיניים
ברשת מרפאות שיניים של ד"ר עמוס בוחניק, תוכלו למצוא את השיטות המתקדמות והמשוכללות ביותר לניתוחי השתלת שיניים. רשת המרפאות מציעה שירותים מקיפים בפריסה ארצית נרחבת, על-ידי רופאים המומחים לניתוחי השתלת שיניים וטיפולי שיניים מכל הסוגים. רשת מרפאות שיניים מהווה את חוד החנית בכל הקשור לניתוחי השתלת שיניים, כולל שיטות חדשות שאך זה נכנסו לשימוש בישראל ומביאות לאחוזי הצלחה מסחררים ולהפחתה משמעותית בסיבוכים נלווים לניתוח ותופעות לוואי בשל השתלת שיניים.