האם חוויתם דימומים במהלך צחצוח שיניים? אולי הבחנתם בנסיגת חניכיים או ריח רע מהפה שאינו חולף? אלו יכולים להיות סימנים למחלות חניכיים – מצב נפוץ שעלול לגרום לאי נוחות, רגישות, ואפילו לאובדן שיניים בטווח הארוך. הקצעת שורשים היא טיפול שיניים יעיל ביותר שיכול לשקם את בריאות החניכיים שלכם ולחסוך לכם בעיות רבות בעתיד. במאמר זה נצלול לעומקו של הטיפול, נבין מדוע הוא חשוב, ואיך לשמור על בריאות החניכיים שלכם לאורך שנים רבות.
על בריאות החניכיים ומחלות חניכיים
החיוך מתחיל בחניכיים בריאות! החניכיים הן רקמה ורודה ומוצקה שתפקידה לעטוף את בסיסי השיניים, להגן על שורשי השיניים ולהוות מחסום מפני חיידקים. כאשר החניכיים בריאות, הן צמודות היטב אל השיניים ואינן מדממות בעת צחצוח או אכילה.
אבל מה קורה כשהחניכיים לא במיטבן?
מחלות חניכיים הן מצב דלקתי הפוגע בחניכיים וברקמות התומכות בשן. הגורם העיקרי למחלות חניכיים הוא הצטברות של רובד חיידקים (פלאק) בחלל הפה, אך מספר גורמים נוספים עלולים להגביר את הסיכון:
- היגיינת פה לקויה: צחצוח לא סדיר או לא יעיל ואי שימוש בחוט דנטלי מאפשרים לחיידקים להתרבות וליצור מושבות לאורך קו החניכיים.
- עישון: עישון פוגע ביכולת הריפוי הטבעית של הגוף ומגביר את הסיכון לזיהומים בחניכיים.
- תזונה לא מאוזנת: תזונה עתירת סוכרים ומשקאות ממותקים מעודדת שגשוג חיידקים. חסרים תזונתיים מסוימים גם עלולים להחליש את מערכות ההגנה של הגוף.
- שינויים הורמונליים: נשים בהריון, בתקופת הווסת, או הנוטלות גלולות למניעת הריון, עלולות לחוות שינויים בחניכיים המקשים על ההתמודדות עם זיהומים.
- נטייה גנטית: יש אנשים בעלי נטייה מוגברת לפתח מחלות חניכיים מסוימות.
- מחלות רקע: מחלות כמו סכרת, דלקת מפרקים שגרונית (ראומטואיד ארטריטיס), ומצבים הפוגעים במערכת החיסון מגבירים את הסיכון למחלות חניכיים.
סימנים נפוצים למחלות חניכיים
- דימום בעת צחצוח או אכילה
- חניכיים נפוחות ואדומות
- רגישות לקור וחום
- ריח רע מהפה שאינו חולף
- נסיגת חניכיים (מצב בו נראה יותר משורש השן)
- ניידות שיניים או שינוי בסגר (האופן בו השיניים נפגשות)
הקצעת שורשים – טיפול יסודי להצלת השיניים
מהי הקצעת שורשים?
הקצעת שורשים (Scaling and Root Planing או SRP) היא הליך ניקוי עמוק המבוצע באזור מתחת לקו החניכיים. הטיפול מיועד לאנשים הסובלים ממחלות חניכיים בשלבים מתקדמים יותר, בהם נוצרים מה שנקרא "כיסי חניכיים".
כיסי חניכיים – מה זה ולמה זה בעייתי?
כיסי חניכיים הם מעין שקעים או רווחים הנוצרים בין השן לבין החניכיים. כיסים אלו עלולים להגיע לעומק רב ולהוות איום על בריאות השן. בתוך הכיסים מצטברים חיידקים, רובד חיידקים (פלאק), אבנית, ושאריות מזון. ככל שכיס החניכיים עמוק יותר, כך קשה יותר לנקות אותו באופן עצמאי באמצעות צחצוח וחוט דנטלי. למעשה, כיסי חניכיים הם סביבה אידיאלית לשגשוג חיידקים, המוביל להחמרת הדלקת ולסכנה של פגיעה בעצם התומכת בשן.
מטרות הקצעת השורשים
- הסרת אבנית תת-חניכית: אבנית היא משקע קשה המצטבר על השיניים ומתחת לקו החניכיים. האבנית מהווה משטח מחוספס אליו נצמדים חיידקים ביתר קלות.
- הסרת רובד חיידקים (פלאק): פלאק הינו שכבה דביקה ושקופה של חיידקים המכסה את השיניים ותורמת להתפתחות מחלות חניכיים ועששת.
- החלקת משטח השורש: החיידקים מפרישים חומרים רעילים הגורמים לדלקת ולנסיגת העצם התומכת בשן. הקצעת השורשים כוללת גם החלקה של פני השורש כדי להקשות על החיידקים להידבק מחדש לאזור המטופל.
מי מבצע הקצעת שורשים?
רוב רופאי השיניים מבצעים הקצעת שורשים. במקרים מורכבים יותר, ייתכן ותופנו למומחה חניכיים, הנקרא גם פריודונט, המתמחה בטיפול במחלות חניכיים ובניתוחים באזור.
ההבדל בין הקצעת שורשים וניקוי אצל שיננית ניקוי שיניים תקופתי אצל שיננית מסייע בשמירה על היגיינת הפה, מונע מחלות חניכיים קלות ומסיר אבנית שהצטברה על גבי השיניים (מעל קו החניכיים). הקצעת שורשים הוא טיפול עמוק ויסודי יותר המיועד לטפל במחלת חניכיים פעילה שכבר גרמה ליצירת כיסים.
הליך הקצעת השורשים: למה לצפות
הקצעת שורשים נחשבת בדרך כלל לטיפול בטוח ויעיל, אך מטבע הדברים עלולות להיות תופעות לוואי קלות לאחר ההליך. חשוב לזכור שתופעות אלו הן זמניות ופוחתות תוך מספר ימים. נפרט כעת את שלבי הטיפול של הקצעת השורשים:
הכנה לטיפול
לפני ביצוע הקצעת שורשים, תתבקשו לעבור צילום רנטגן עדכני של הפה והשיניים. הצילום מסייע לרופא לאבחן את חומרת מחלת החניכיים ולהעריך האם יש פגיעה בעצם התומכת בשן. כמו כן, הרופא או השיננית יבצעו בדיקה מקיפה של החניכיים ורישום מפורט של עומק כיסי החניכיים במספר מקומות סביב כל שן.
הרדמה מקומית
רוב האנשים חווים אי נוחות מסוימת במהלך הקצעת שורשים. על מנת להבטיח טיפול ללא כאבים, תקבלו זריקת הרדמה מקומית אשר תאלחש את אזור החניכיים המטופלות.
שלבי הקצעת השורשים
הקצעת שורשים מבוצעת בדרך כלל בפגישות מרובות, כאשר כל פגישה מתמקדת ברבע אחר של חלל הפה. כך מתאפשר טיפול יסודי ותשומת לב מרבית לכל אזור. במהלך התהליך הרופא ישתמש בכלים מיוחדים להסרת האבנית ושכבת הפלאק מתחת לקו החניכיים ויבצע החלקה עדינה של שורשי השיניים. חלק מהכלים נפוצים הם מכשירים ידניים (סקיילרים וקירטים) ומכשירים אולטרסוניים המבצעים ניקוי באמצעות רטט מהיר.
טיפול משלים
במקרים מסוימים, ימליץ הרופא על שטיפות אנטיבקטריאליות או אנטיביוטיקה מקומית או סיסטמית כתוספת לטיפול ההקצעה. המטרה היא לסייע בריפוי מהיר ולהפחית את הסיכוי להישנות הזיהום.
תופעות לוואי אפשריות
- רגישות בחניכיים ובשיניים: נפוץ לחוות רגישות לחום וקור או רגישות בעת אכילת מזונות קשים בימים הראשונים לאחר הטיפול. הרגישות תחלוף בהדרגה תוך מספר ימים.
- דימום: יתכן דימום קל מהחניכיים במהלך ההליך ולאחריו.
- נפיחות: נפיחות קלה בחניכיים היא תופעה צפויה, והיא אמורה לחלוף תוך מספר ימים.
טיפול בתופעות הלוואי
ניתן לקחת משככי כאבים ללא מרשם רופא, להשתמש במשחות שיניים ובמי פה המיועדים לשיניים רגישות ולהימנע ממשקאות ומזונות קרים מאוד או חמים מאוד עד לחלוף הרגישות. במידה והדימום אינו פוסק, או שמלווה בכאבים חזקים, יש ליצור קשר עם מרפאת השיניים.
התאוששות והחלמה לאחר הקצעת שורשים
הרגישות והדימום אמורים להשתפר תוך ימים ספורים לאחר הטיפול. בינתיים, חשוב לאמץ שגרת טיפול עדינה, להקפיד על היגיינת פה טובה ולעקוב אחר ההנחיות שקיבלתם מהרופא.
הנה כמה טיפים להקלה על אי הנוחות
- תזונה: העדיפו מאכלים רכים כגון יוגורט, מרקים, פירה, ופירות רכים. הימנעו ממזונות קשים, דביקים, חריפים או מתובלים יתר על המידה.
- משככי כאבים: ניתן לקחת משככי כאבים בהתאם להמלצת הרופא או הרוקח.
- שטיפות פה: מי מלח פושרים יכולים לסייע בריפוי החניכיים.
- צחצוח עדין: צחצחו את השיניים בעדינות רבה עם מברשת שיניים בעלת סיבים רכים במיוחד.
אודם או נפיחות המתגברים, כאבים חזקים, או דימום שאינו נפסק בימים הראשונים לאחר הטיפול הם סימנים שמצריכים פנייה לרופא המטפל.
ביקורת וחשיבות המעקב
ברוב המקרים, תוזמנו לביקורת אצל הרופא תוך 4-6 שבועות לאחר הטיפול. בביקורת זו, הרופא יבדוק את התקדמות תהליכי הריפוי של החניכיים ויעריך האם יש צורך בהשלמת הטיפול באזורים מסוימים. לאחר מכן, מומלץ להגיע לניקוי שיניים אצל השיננית בתדירות גבוהה יותר (כל 3-4 חודשים) לצורך בקרה ומניעת הישנות של מחלת החניכיים.
שמירה על התוצאות: איך למנוע הישנות של מחלות החניכיים
הקצעת שורשים עשויה להביא לשיפור משמעותי בבריאות החניכיים, אך הצלחת הטיפול תלויה במידה רבה בהקפדה שלכם על טיפוח החניכיים באופן יום-יומי.
היגיינת פה מעולה היא המפתח!
- צחצוח קבוע: צחצחו שיניים פעמיים ביום, בוקר וערב, למשך לפחות שתי דקות בכל פעם. הקפידו להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד לחיזוק השיניים. הקפידו על טכניקת צחצוח נכונה – בתנועות סיבוביות עדינות ולא בצחצוח אגרסיבי מצד לצד שעלול לפגוע בחניכיים.
- שימוש בחוט דנטלי: נקו את המרווחים בין השיניים בעזרת חוט דנטלי פעם ביום. אם אתם מתקשים להשתמש בחוט רגיל, קיימים בשוק אביזרים שיכולים להקל עליכם כמו קיסמי חוט דנטלי, מברשות בין-שיניות ועוד.
- מי פה: שימוש במי פה אנטיבקטריאליים מסייע להגיע גם לאזורים שקשה להגיע אליהם במהלך הצחצוח.
תזונה והרגלי חיים
- תזונה מאוזנת: הפחיתו צריכת סוכרים ושתייה ממותקת. העדיפו תזונה עשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים.
- הפסקת עישון: עישון הינו גורם סיכון עיקרי למחלות חניכיים ולהחמרתן. הפסקת עישון תאפשר לחניכיים שלכם להחלים ותקטין את הסיכון למחלות רבות נוספות.
- טיפול במחלות רקע: חשוב לשלוט על מחלות כרוניות, כמו סכרת למשל, על מנת להפחית את הסיכון לסיבוכים בחלל הפה ובכלל.
בקורות סדירות
הגעה לבדיקות תקופתיות אצל רופא השיניים וביקורים אצל השיננית לניקוי מקצועי חיוניים לשמירה על בריאות חלל הפה. התדירות המומלצת משתנה בין אדם לאדם, בהתאם למצב הפה שלכם וגורמי הסיכון שצוינו בתחילת המאמר.
טיפים נוספים
- במקרה של דימומים מהחניכיים, ריח רע מהפה, או כאבים – אל תתעלמו! פנו בהקדם לבירור אצל רופא השיניים.
- ניתן לעסות בעדינות את החניכיים באמצעות האצבעות על מנת לשפר את זרימת הדם לאזור.
- אם אתם סובלים מבעיית יובש בפה, היוועצו עם הרופא שלכם לגבי מוצרים שיכולים לסייע בהגברת ייצור הרוק. יובש בפה מגביר את הסיכון לחורים בשיניים ומחלות חניכיים.
שאלות ותשובות נפוצות לגבי הקצעת שורשים
האם הקצעת שורשים היא טיפול כואב?
רוב האנשים מדווחים על אי-נוחות מסוימת במהלך הטיפול. עם זאת, הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית כך שלא אמורים להרגיש כאבים חזקים. במידת הצורך, ניתן לבקש מהרופא הפסקה להתאוששות קצרה, או תוספת של חומר אלחוש במהלך הטיפול.
האם טיפול זה מכוסה על ידי ביטוח השיניים?
רוב ביטוחי השיניים, כולל הביטוחים המשלימים של קופות החולים, מכסים חלק או את מלוא עלות טיפולי הקצעת שורשים. מומלץ לברר מראש מול חברת הביטוח מהי רמת הכיסוי לה זכאים.
מהן החלופות לקצעת שורשים במקרים חמורים?
לצערנו, במקרים של מחלת חניכיים מאוד מתקדמת, גם הקצעת שורשים אולי לא תהיה מספיקה להצלת השן או השיניים הפגועות. במצבים כאלו, ייתכן ותידרש עקירת שן או ניתוח חניכיים שמטרתו לעודד התחדשות של הרקמות התומכות בשן.
כמה זמן נמשכת כל פגישה טיפולית?
משך כל פגישה תלוי בכמות האבנית וברמת הדלקת. בדרך כלל, כל פגישה אורכת כשעה לערך.
מתי ניתן לחזור לפעילות רגילה לאחר הטיפול?
הקצעת שורשים אינה כרוכה בהתאוששות ממושכת. ברוב המכריע של המקרים, ניתן לחזור לעבודה או ללימודים מיד בתום הטיפול. פשוט הקפידו להימנע ממזונות קשים או קיצוניים בטמפרטורה שלהם בימים הראשונים שאחרי.
Summary
מחלות חניכיים הן גורם עיקרי לאובדן שיניים במבוגרים, אך בהחלט ניתן למנוע אותן או לעצור את התקדמותן. הקצעת שורשים היא טיפול בטוח ויעיל, המסייע להציל שיניים ולהחזיר את החיוך לפנים.
אל תחכו שיהיה מאוחר מדי! הקפידו על צחצוח שיניים קבוע, שימוש בחוט דנטלי, תזונה בריאה, וביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים והשיננית. אם מתגלים אצלכם סימנים למחלת חניכיים, אל תתעלמו. גילוי מוקדם וטיפול מתאים עושים את כל ההבדל. שיניים בריאות וחניכיים חזקות הן השקעה לכל החיים, והמאמץ משתלם.