החניכיים הן הרקמה הדקה שעוטפת את צווארי השיניים, וכשהן חולות או פגועות מתחילות הצרות: נסיגת חניכיים, מחלת חניכיים, דימומים… והתפתחות דלקות שיכולות לגרום בסופו של דבר לנשירת teeth.
יש חשיבות רבה לגילוי ולטיפול מוקדם במחלת חניכיים. המלצתנו היא שכל בוגר יקבע תור אצל רופא השיניים שלו לבדיקה של מצב החניכיים כולל בדיקת צילומי רנטגן. אם המצב יצריך זאת, ובדיקה זו תעשה לרוב ע"י פריודונט (מומחה למחלות חניכיים) שיקבע מה הטיפול הנידרש.
מהם סימני מחלת החניכיים?
מחלת חניכיים איננה מורגשת לרוב ולכן צריכים לשים לב לתסמינים המקדימים. אם אחד התסמינים הבאים מופיע, יש להיבדק אצל רופא השיניים. הסימנים למחלת חניכיים הינם:
• דימום החניכיים בעת צחצוח השיניים.
• חניכיים אדומות, נפוחות או רגישות.
• נסיגת חניכיים.
• הפרשה מוגלתית משולי החניכיים.
• שיניים ניידות (זזות).
• ריח לא נעים מהפה.
הטיפול במחלת חניכיים
הדרך היעילה למניעת מחלות חניכיים היא על ידי צחצוח וניקוי קפדני של השיניים וכן טיפול תקופתי אצל dentist לסילוק הרובד והאבנית. מחלת חניכיים בשלביה ההתחלתיים מטופלת על ידי הסרת האבנית, הקצעת השורשים ושמירה קפדנית על היגיינת הפה. במחלת חניכיים מתקדמת – כרונית נדרש לעיתים טיפול כירורגי לביטול כיסי החניכיים ולשיפור מצב החניכיים והעצם התומכת.
טיפול תחזוקתי נדרש לאחר סיום הטיפול הכירורגי/פריודונטלי למניעת חזרתה של המחלה. הטיפול כולל הקפדה על היגיינת הפה וצחצוח שיניים יסודי בהתאם להנחיות, ביקורת וטיפול תקופתי כל חצי שנה אצל רופא השיניים/הפריודונט וטיפול אצל שיננית כל 3-4 חודשים.
דלקת חניכיים – החניכיים הן הרקמה הרכה מעל השיניים והן אלה המכסות על עצמות הלסת התומכות את השיניים.
במקרה של מחלת חניכיים, מפריש רובד החיידקים רעלנים החודרים דרך הרקמה אל העצם העוטפת את שורש the tooth ומאכלים אותה. במידה ולא מסירים את רובד החיידקים, מצטברים עליו משקעים מהרוק והוא הופך למשקע מחוספס וקשה הנקרא "אבנית השן". החיידקים ברובד מפרישים רעלנים המגרים את החניכיים, גורמים לדלקת ובהמשך להרס רקמות העצם התומכת בשן ולנסיגתה.
במידה ולא נטפל בדלקת החניכיים, העצם תיספג, ייווצר כיס בין החניכיים לעצם והשן תתנדנד עד שתיפול. הבעיה היא שמחלת חניכיים לרוב אינה כואבת, ולכן לא תמיד יודע המטופל כי היא קיימת וכשמגיעים לרופא השיניים או לשיננית, לעיתים כבר לא ניתן להציל את השן.
על מנת לשמור על בריאות הפה והחניכיים מומלץ לבקר אצל רופא השיניים והשיננית לביקורת ולניקויי שיניים אחת לשלשה חודשים או אחת לשישה חודשים.
ברשת שיניים תוכלו למצוא את הטיפולים הבאים בתחום רפואת החניכיים:
הקצעת שורשים – ניקוי עמוק תת חניכי
טיפול זה ידוע גם בשם הקצעת שורשים. הקצעת שורשים כשמה כן היא – החלקת שורשי השיניים. מדובר על פעולה שמבצע הרופא, לפעמים אף בעזרת הרדמה מקומית, במהלכה הוא מחליק ומנקה את האזור שבין החניכיים לשורשי השיניים.
פעולת הקצעת שורשים היא סוג של שיוף שורשי השן. הפעולה מתבצעת אם כן באזור תחתית השן במקום בו השיניים מתחברות עם החך. פעולה זו מחזקת את החיבורים שבין השיניים לחניכיים ומנקה את המקום החשוף מהרובד החיידקי ש"התיישב" עליו ועל כן היא חשובה כל כך.
תרופות אנטיבקטריאליות לשחרור איטי
במצבים בהם כיסי החניכיים עמוקים במיוחד וניקוי רגיל איננו מספיק להתמודדות עם רובד החיידקים, ישנו צורך בניקוי יסודי יותר שכולל כניסה עמוקה לתוך כיס החניכיים. במקרים בהם מתפתחת באזור דלקת מחדירים לתוך כיס החניכיים חומר בעל שחרור איטי של תרופות אנטי בקטריאליות.
ניתוחי חניכיים
כאשר החניכיים נסוגות, הגוף מאבד את אחת מההגנות הטבעיות שלו כנגד חדירה של בקטריות וגם כנגד פצעים או נזקים. כאשר הנסיגה של החניכיים נגרמת בגלל בעיה, השיקום שלהן באמצעות ניתוח היא אחת האפשרויות.
השתלת חניכיים היא תהליך כירורגי שבו מניחים כמות מספקת של רקמות חניכיים מסביב לשן או קבוצת שיניים. זהו תהליך הדורש תנאים שונים המתבצעים תחת הערכה קפדנית ובמידה והמטופל מתאים אפשר לשקם עד 3 מ"מ של רקמות חניכיים לכל שן שבטיפול ולאחר השבוע החמישי יתקבלו חניכיים בריאות.
טיפולי שיננית – טיפול מונע בדלקות חניכיים
הקפדה על ביקורים סדירים אצל השיננית לצורך ניקוי השיניים יסייעו לכם במניעתן של רוב מחלות החניכיים והשיניים, ובשמירה על חיוך לבן ונשימה רעננה.
טיפול בנסיגת חניכיים
נסיגת חניכיים הינה בעיה דנטאלית נפוצה ומחלת חניכיים מתקדמת נמצאת אצל 4% עד 12% מהאוכלוסייה, שלעיתים רוב רובה אינו מודע לכך עד שהיא מחמירה יותר ויותר. אנשים רבים אפילו לא מבחינים שהחניכיים שלהם נסוגו בגלל שהתהליך הוא הדרגתי ומתמשך, אך בחלוף הזמן השן החשופה לא רק שתאבד מהאסתטיות שלה, היא עלולה לסבול מרגישות יתר לשינויי טמפרטורה. גם במידה והנסיגה אינה מהווה איום רפואי היא עלולה לגרום לאובדן שיניים, ועל מנת למזער נזקים, ההמלצה הינה לבקר אצל רופא השיניים והשיננית לביקורת ולניקויי שיניים אחת לשלשה חודשים או אחת לשישה חודשים.