בריאות השיניים והחניכיים היא חלק בלתי נפרד מבריאותנו הכללית, ולמרבה הצער, דלקות ומחלות חניכיים שכיחות להפליא. מחלות אלו לא רק פוגמות ביופי החיוך שלנו, אלא יכולות להשפיע על יכולתנו ללעוס, לדבר ולסבול מכאבים משמעותיים. במקרים קיצוניים, מחלות חניכיים חמורות עלולות אף להוביל לאובדן שיניים. לכן, זיהוי מוקדם של סימני דלקת חניכיים הוא קריטי, ומאפשר טיפול מונע לפני שהבעיה מחריפה.
לצד נתונים סטטיסטיים לגבי שכיחות בעיות חניכיים בישראל, כדאי להדגיש את הקשר בין דלקות חניכיים למחלות מערכתיות אחרות כדוגמת סוכרת, מחלות לב וכלי דם, דמנציה ועוד.
סימנים ותסמינים של דלקות ומחלות חניכיים
Gingivitis
דלקת חניכיים (gingivitis) היא השלב הראשוני של מחלות חניכיים והיא הפיכה עם טיפול הולם. לכן, זיהוי הסימפטומים המוקדמים הוא קריטי למניעת סיבוכים והתקדמות למחלת חניכיים חמורה יותר. שימו לב לשינויים הבאים:
אדמומיות ונפיחות בחניכיים
רקמת חניכיים בריאה צריכה להיות בצבע ורוד בהיר ובעלת מרקם יציב. דלקת גורמת לשינוי צבע החניכיים לאדום כהה ואף לסגול. בנוסף, החניכיים עלולות להתנפח, להיראות בשרניות, ולכסות חלקית את השיניים.
דימום במהלך צחצוח או שימוש בחוט דנטלי
חניכיים בריאות אינן מדממות בעת צחצוח נכון או שימוש עדין בחוט דנטלי. דימום קל ומתמשך הוא לרוב הסימן הראשון לדלקת חניכיים, שימו לב לדם על מברשת השיניים או גוון ורוד למים בעת שטיפת הפה.
ריח רע מהפה (הליטוזיס)
חיידקים הגורמים לדלקת חניכיים מייצרים תרכובות גופרית בעלות ריח לא נעים. גם לאחר צחצוח שיניים יסודי, ריח רע מהפה עשוי להעיד על נוכחות של דלקת.
רגישות בחניכיים למאכלים ומשקאות קרים, חמים או מתוקים
דלקת גורמת להיחלשות של שכבת ההגנה של השיניים (האמייל) וחשיפה של האזור הרגיש מתחתיה (דנטין). רגישות עשויה להתבטא בכאב חד וקצר בעת חשיפה לגירויים אלו.
נסיגת חניכיים (חשיפת שורשי השן)
התהליך הדלקתי פוגע בקשר שבין החניכיים לשורשי השיניים. כתוצאה מכך, החניכיים נסוגות כלפי מטה, והשיניים עשויות להיראות ארוכות יותר. נסיגת חניכיים היא לעיתים סימן מאוחר של דלקת חניכיים, וכבר בשלב זה נדרשת התערבות של רופא שיניים.
לא כל הסימנים מופיעים בבת אחת, ואצל חלק מהאנשים הסימנים עשויים להיות עדינים. לכן, חשוב להיות ערניים לשינויים בחניכיים ובפה ולפנות לרופא שיניים לבדיקה כאשר מבחינים בכל שינוי מהרגיל.
מחלות חניכיים
אם לא מטפלים בזמן בדלקת חניכיים, היא עלולה להחמיר ולהפוך למחלת חניכיים (periodontitis), שהיא צורה חמורה יותר של דלקת הפוגעת ברקמות התומכות בשן. התקדמות למחלת חניכיים מביאה להחמרה של התסמינים הקיימים ועשויה לכלול את הסימנים הבאים:
כאבים בחניכיים
בשלב של מחלת חניכיים הכאבים הופכים לעוצמתיים יותר ועלולים להפריע לתפקוד היומיומי ולאיכות השינה. הכאב עשוי להיות עמום וקבוע, אך תיתכן רגישות מוגברת ללעיסה או נגיעה קלה בחניכיים.
כיסי חניכיים עמוקים
הדלקת הכרונית מובילה להרס של הרקמות המקבעות את השיניים. כתוצאה מכך נוצרים כיסים עמוקים סביב השיניים שם נאגרים מזון, רובד חיידקים (פלאק) וחיידקים נוספים המחמירים את הדלקת.
מוגלה בחניכיים
התהליך הזיהומי עשוי לגרום להיווצרות מורסות – הצטברויות מוגלה – בחניכיים או בין השן לחניכיים. המורסה מלווה בכאב חד ועלולה להתנקז לתוך חלל הפה ולהשאיר טעם רע.
ניידות שיניים
אובדן התמיכה של רקמות החניכיים בשורשי השיניים מוביל להתרופפות או ניידות של השיניים. בשלבים מתקדמים, השיניים עשויות אף לנשור.
שינויים במנשך
כתוצאה מניידות או אובדן של שיניים, המנשך הטבעי משתנה. שינויים אלו מקשים על לעיסה נכונה ועשויים לפגוע במפרק הלסת.
פצעים או כיבים בחלל הפה
בחלק מהמקרים דלקת חניכיים חמורה מתבטאת בפצעים מכאיבים ברירית הפה. פצעים אלו פוגעים בנוחות, ויכולים להקשות על האכילה והדיבור.
ירידה בחוש הטעם
לעיתים רחוקות, דלקת חניכיים עשויה להשפיע זמנית על חוש הטעם ולגרום לתחושת טעם מתכתי בפה.
קשיי לעיסה
כאבים, דימומים, וניידות השיניים מקשים על לעיסה תקינה, וחולים רבים מנסים להימנע ממזונות קשים או דביקים.
תחושת יובש בפה
יובש בפה מגביר את הסיכון לדלקות משום שהרוק מסייע בשטיפה של חיידקים ושאריות מזון. במקרים מסוימים, מחלת חניכיים כרונית או תרופות מסוימות עלולות לגרום לתחושה של יובש בפה.
במקרים חמורים
עלייה בחום הגוף, עייפות ובלוטות לימפה נפוחות: כאשר זיהומים משמעותיים בחניכיים מתפשטים, אלה עלולים להשפיע על כל הגוף ולגרום לתגובה מערכתית.
עוצמת הסימנים והמהירות בהם מופיעים היא אינדיבידואלית ומשתנה מאדם לאדם. חלק מהאנשים עלולים לסבול ממחלת חניכיים מתקדמת מבלי לחוות את כל הסימנים הללו. לכן, ביקורים סדירים אצל רופא השיניים הם הדרך הטובה ביותר לזהות ולמנוע בעיות חניכיים לפני שהופכות חמורות וקשות לטיפול.
גורמי סיכון
הבנת הסיבות העומדות מאחורי מחלות חניכיים חשובה הן למעקב אישי והן לטיפול יעיל. גורמי הסיכון הבולטים ביותר לדלקות חניכיים הם:
היגיינת פה לקויה
הצטברות רובד החיידקים (פלאק) היא הגורם המרכזי לדלקות חניכיים. חיידקים אלו ניזונים משאריות מזון ומייצרים חומצות המזיקות לשיניים ומעוררות תגובה דלקתית. צחצוח שיניים לא מספק, או אי שימוש בחוט דנטלי מאפשרים הצטברות של פלאק לאורך זמן ומעלים את הסיכון לדלקות.
עישון וכל שימוש בטבק
עישון פוגע במנגנוני ההגנה הטבעיים של הגוף ומשבש את יכולת הריפוי הטבעית של החניכיים. מעשנים נוטים יותר לפתח דלקות חניכיים חמורות, להגיב פחות טוב לטיפולים, ולאבד שיניים בשכיחות גבוהה יותר.
סוכרת
רמות סוכר גבוהות בדם מחלישות את כלי הדם הקטנים ומקשות על זרימת הדם לחניכיים. בכך נפגעת יכולת הגוף להתמודד עם זיהומים. יתרה מכך, סוכרת לא מאוזנת מחמירה את הדלקת בחניכיים ומעלה את הסיכון לסיבוכים.
תרופות מסוימות
ישנן תרופות שעלולות לגרום לשינויים ברקמת החניכיים ולהעלות את הסיכון לדלקת. דוגמאות נפוצות כוללות תרופות ליתר לחץ דם, תרופות נוגדות פרכוסים (אנטי אפילפטיות), וחלק מסוגי התרופות המדכאות את מערכת החיסון.
יובש בפה
יובש בפה עשוי להיגרם מגיל מבוגר, תרופות שונות או מחלות רקע. הרוק בשטיפה מתמדת ותורם לשמירה על ניקיון חלל הפה. יובש בפה מעלה את הסיכון להיווצרות רובד חיידקים ודלקות חניכיים.
שינויים הורמונליים
הריון, גיל המעבר, או נטילת גלולות למניעת הריון גורמים לשינויים ברמות ההורמונים בגוף האישה. שינויים אלו עשויים להעלות את הרגישות לדלקות חניכיים ולגרום לדימום, נפיחות וכאבים.
מערכת חיסונית מוחלשת
מחלות המשפיעות על מערכת החיסון כגון HIV/AIDS, לוקמיה, או טיפולים כימותרפיים מעלים את הסיכון לסיבוכים הקשורים לדלקות חניכיים.
נטייה גנטית
מחקרים מראים שישנו מרכיב גנטי מסוים המעלה את הסבירות לדלקות חניכיים חמורות אצל חלק מהאנשים.
הימצאות של גורם סיכון אחד או יותר אינה מבטיחה שיתפתחו בהכרח בעיות חניכיים. עם זאת, מודעות וטיפול בגורמי סיכון הניתנים לשינוי מסייעים בהפחתת הסיכון בעתיד.
אבחון
אבחון מוקדם של דלקות חניכיים הוא המפתח למניעת החמרתן. רופא השיניים הוא הכתובת לבדיקה מקצועית ואבחון. הבדיקה לרוב תכלול את המרכיבים הבאים:
הערכה של היסטוריה רפואית ומשפחתית
רופא השיניים יתשאל אתכם לגבי תסמינים, מחלות רקע, תרופות שאתם נוטלים, הרגלי היגיינה אוראלית, עישון, והאם יש במשפחה מקרים ידועים של מחלות חניכיים.
בדיקה קלינית מקיפה של חלל הפה
הרופא יבדוק באופן יסודי את החניכיים, השיניים, הלשון וכלל חלל הפה. הבדיקה תחפש סימנים של דלקת, כיסי חניכיים, נסיגת חניכיים, דימומים, ניידות שיניים או פתולוגיות אחרות.
מדידת עומק כיסי חניכיים
בשלב מתקדם של דלקת חניכיים נוצרים כיסים עמוקים בין השיניים לחניכיים. מדידה של רוחב הכיסים באמצעות מכשיר מיוחד (פרוב) עוזרת לקבוע את חומרת המחלה ולהתאים את הטיפול הנכון ביותר.
צילום רנטגן
צילום רנטגן של השיניים מספק לרופא מידע חשוב על מצב העצם התומכת בשיניים. צילום זה עוזר לזהות אזורים שאיבדו עצם כתוצאה ממחלת חניכיים מתקדמת. במידת הצורך, הרופא עשוי להזמין סוגי צילום נוספים כגון צילום פנורמי או סיטי (CT) לקבלת תמונה תלת ממדית מפורטת של האזור הפגוע.
טיפולים
המטרה בטיפול בדלקות חניכיים היא לעצור את התהליך הדלקתי, למנוע נזק בלתי הפיך, ולהשיב את בריאות החניכיים. התוכנית הטיפולית תיקבע על פי חומרת המצב ואפשר שתכלול מספר שלבים או סוגי טיפול שונים.
טיפול בדלקת חניכיים
ניקוי שיניים מקצועי והדרכה על צחצוח נכון ושימוש בחוט דנטלי
ההיגיינית הדנטלית תסיר את רובד החיידקים (פלאק) והאבנית מהשיניים ותעבור גם על האזורים שמתחת לקו החניכיים. בנוסף, תקבלו הדרכה קפדנית לביצוע היגיינה אוראלית נכונה ויעילה בבית. הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי לפחות פעם ביום חיונית להצלחת הטיפול.
מי פה
כחלק משגרת הטיפולים הביתית, רופא השיניים עשוי להמליץ על שימוש במי פה אנטי-בקטריאליים להפחתת כמות החיידקים בחלל הפה. חשוב לציין שמי פה אינם תחליף לצחצוח ושימוש בחוט דנטלי, אולם הם יכולים לסייע במניעת הצטברות פלאק.
משחות ייעודיות לטיפול בדלקת (במקרים מסוימים)
בשוק קיימות משחות שיניים או ג'לים המכילים חומרים אנטי-בקטריאליים או אנטי דלקתיים. רופא השיניים יעריך האם שימוש במוצרים אלו עשוי להועיל במקרה שלכם.
טיפול במחלות חניכיים
טיפולים לא-ניתוחיים
- הקצעת שורשים וניקוי עמוק: אם דלקת החניכיים התקדמה, הרופא או השיננית יבצעו ניקוי יסודי יותר הכולל הסרה מכנית של פלאק ואבנית מהשורשים – גם מהחלק הלא נגיש לצחצוח יומיומי. לעיתים מתבצע הטיפול תחת אלחוש מקומי בהתאם לצורך.
- אנטיביוטיקה (משחות, ג'ל או כדורים): במקרים מסוימים, ייתכן שימוש באנטיביוטיקה מקומית – מריחה של משחה או ג'ל אנטיביוטי לתוך כיסי החניכיים העמוקים, או מתן אנטיביוטיקה בכדורים.
טיפולים כירורגיים לתיקון נזקי המחלה
במצבים של מחלת חניכיים מתקדמת, כאשר ישנו הרס משמעותי של עצם הלסת או רקמת החניכיים, רופא השיניים עשוי להפנות אתכם למומחה חניכיים (פריודונט) לטיפולים ניתוחיים. ניתוחי חניכיים כוללים מגוון פרוצדורות שמטרתן שיקום הרקמות הפגועות, עצירת המחלה, ובמידת האפשר – עידוד צמיחה מחודשת של עצם ורקמת חיבור שתספק תמיכה יציבה לשיניים.
השתלות שיניים במקרה של אובדן שיניים
כאשר מחלת חניכיים גרמה לאובדן של שן אחת או יותר, ניתן לשקם את החסר באמצעות שתלים דנטליים המאפשרים החלפה מלאה של השן האבודה, הן מבחינת התפקוד והן מבחינה האסתטיקה.
טיפול מתאים בדלקת חניכיים בדרך כלל מצליח לעצור את התהליך הדלקתי ולמנוע החמרה. עם זאת, חשוב לעשות מעקב קבוע אצל רופא השיניים ולבצע ניקוי מקצועי בתדירות המומלצת על מנת לשמר את בריאות החניכיים ולזהות במהירות כל שינוי שעשוי להצביע על חזרה של הדלקת.
מניעה
החדשות הטובות הן שרוב המקרים של דלקת חניכיים ניתנים למניעה בקלות על ידי שמירה על היגיינה אוראלית נאותה. הנה הצעדים החשובים ביותר:
הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד
צחצחו את השיניים למשך שתי דקות, והתמקדו בקו החניכיים ובאזורים הפחות נגישים. מומלץ להשתמש במברשת שיניים רכה או במברשת שיניים חשמלית איכותית.
שימוש בחוט דנטלי לפחות פעם ביום
חוט דנטלי מגיע לאזורים בין השיניים אותם מברשת השיניים אינה יכולה לנקות. הקפידו להסיר בעדינות שאריות מזון ופלאק בתנועת ניסור עדינה, והימנעו מהצמדה של החוט בחוזקה לחניכיים כדי למנוע פגיעה.
ביקורים סדירים אצל רופא השיניים ושיננית
ביקורים סדירים לניקוי מקצועי מסייעים בזיהוי מוקדם של דלקת ומונעים החמרה. רופא השיניים ידריך אתכם בשמירה על היגיינה אוראלית יעילה בבית.
תזונה מאוזנת ודלה בסוכרים
תזונה עתירת סוכרים מעודדת הצטברות פלאק על השיניים. הפחתת צריכת סוכרים פשוטים, משקאות ממותקים ומזון מעובד מפחיתה את רמת החומציות בפה ותורמת לבריאות השיניים והחניכיים.
הימנעות מעישון
עישון הוא מהגורמים המשמעותיים ביותר להתפתחות מחלות חניכיים. מעשנים נוטים יותר לפתח דלקות חמורות ומגיבים פחות טוב לטיפולי חניכיים. גמילה מעישון היא מהצעדים המשמעותיים ביותר לשיפור בריאות הפה והחניכיים.
שליטה במחלות כרוניות
הקפידו על טיפול רפואי מתאים במחלות רקע. שמירה על רמות סוכר מאוזנות אצל חולי סוכרת מפחיתה את הסיכון לדלקות חניכיים והשלכותיהן.
שינויים קטנים באורח החיים יכולים לבצע את כל ההבדל בשמירה על חיוך בריא לכל החיים.
Summary
דלקות ומחלות חניכיים הן בעיות שכיחות ביותר, אך רובן ניתנות למניעה ולטיפול מוצלח. זיהוי מוקדם של הסימנים מאפשר לטפל בדלקת חניכיים בעודה בשלב הפיך ולמנוע את הפיכתה למחלת חניכיים חמורה.
זכרו, דימומים, נפיחות, כאבים או נסיגת חניכיים עשויים להיות סימנים למחלות חניכיים. אל תתעלמו מהסימנים הללו ופנו בהקדם האפשרי לבדיקה אצל רופא השיניים.
השקעה בשמירה על היגיינה אוראלית קפדנית משתלמת בגדול. צחצוח שיניים נכון, שימוש בחוט דנטלי, וביקורים סדירים אצל רופא השיניים ושיננית יסייעו לכם לשמור על בריאות החניכיים והשיניים לאורך שנים רבות.