מאת: זהבה ועקנין – שיננית מומחית
רופא שיניים הוא רופא המטפל בכל הקשור לשיניים ולחלל הפה בד"כ לאחר שנגרם נזק לשיניים או לחניכיים. תפקיד השיננית הוא למנוע התפתחות של בעיות ונזקים לשיניים ולכן ניתן לומר, כי שיננית עוסקת בטיפול מונע בעוד שרופא השיניים מטפל בבעיות ונזקים שכבר נגרמו.
dentist היא יותר מסייעת לרופא השיניים. היא מספקת שירותים לשמירה על Dental health, החניכיים והפה באופן כללי. שיננית הוא מקצוע שנלמד באופן רשמי הדורש תעודה כדי לעסוק בו. אבנית מצטברת על גבי השיניים בעקבות הסתיידות רובד the tooth (פלאק) שהוא מורכב משאריות מזון ומיליוני חיידקים בנמצאים בחלל הפה. חלק מחיידקים אלו, הם הגורמים לחורים בשיניים, או בשמם הרפואי- עששת וחלקם גורמים לבעיות חניכיים שונות.
מהי עששת ומדוע נוצרים חורים בשיניים ?
עששת הינה מחלה חדשה יחסית של השיניים. עד לתחילת הצריכה ההמונית של סוכר., העששת תקפה אחוז קטן מאוד של האוכלוסיה.
עששת הפכה למחלה נפוצה ביותר החל מהמאה ה-18, עם התפתחות מטעי הסוכר והשימוש ההמוני בו.
חיידקים הנמצאים בפלאק הדנטלי, צורכים סוכרים ומפרישים חומצה, בעיקר חומצה לקטית. החומצה גורמת לדהמינרליזציה של המינרל בשן: באמייל והדנטין כאחד. אזור השן הנפגע הוא עששתי וצבעו חום-שחור. כאשר בתזונה שלנו תכולת סוכר גבוהה, וכאשר בפינו רמת חיידקים גבוהה (הרבה פלאק ואבנית שאינם מוסרים מהשיניים בצחצוח) התוצאה של כך היא רמת חומצה גבוהה הפוגעת במינרל של השן ו"מעכלת" אותו – יוצרת חורים בחומר השן הקשה. התהליך הוא תהליך ארוך ואיטי שמשכו חודשים עד שנים.
במקביל ישנו תהליך הפוך של רהמינרליזציה, העשרת המינרל של השן. תהליך זה נוצר ע"י הרוק שהינו בעל PH בסיסי. במידה והפלאק מסולק (ע"י צחצוח) מהשן במהירות וחומר השן נחשף לרוק תהליך הרהמינרליזציה מתרחש.
במידה ולא יסתמו החורים באופן מיידי, תתקדם העששת ותגיע עד לשורש השן, שהוא tooth fluff ובשל כך, במקום סתימה נזדקק לטיפול שורש, מבנה וכתר או אפילו שתל במקרה של איבוד השן. טיפולים אלו הם יקרים ולא נעימים וניתן למנוע אותם על ידי טיפול נכון.
מהי מחלת חניכיים ?
החניכיים הם הרקמה הרכה מעל השיניים והן אלה המכסות על עצמות הלסת התומכות את השיניים, במקרה של מחלת חניכיים, מפריש רובד החיידקים רעלנים החודרים דרך הרקמה אל העצם העוטפת את שורש השן ומאכלים אותה. במידה ולא מסירים את רובד החיידקים, מצטברים עליו משקעים מהרוק והוא הופך למשקע מחוספס וקשה הנקרא "אבנית השן". החיידקים ברובד מפרישים רעלנים המגרים את החניכיים, גורמים לדלקת ובהמשך להרס רקמות העצם התומכת בשן ולנסיגתה. כך נוצר "כיס החניכיים". הכיס שבין החניכיים והשן מתמלא ברובד ובאבנית תת-חניכית אותם קשה להסיר. במצב זה קיים גירוי קבוע ודלקת של רקמות החניכיים והמשך ספיגת העצם והכיס הולך ומעמיק. בהעדר טיפול ועקב איבוד תמיכת העצם שנספגה, יאבדו השיניים את יציבותן ויהפכו לניידות עד כדי סכנה לנשירתן.
התוצאה של פעילות בקטריאלית זו והסימנים למחלת חניכיים הם נפיחות, דימום בעת צחצוח או לעיסה, רגישות לחום וקור, נסיגת חניכיים ובצקות. אם אחד מהסימפטומים האלה מופיעים, יש לקבוע תור לשיננית או לרופא השיניים להמשך טיפול.
במידה ולא נטפל בדלקת החניכיים, העצם תיספג, יווצר כיס בין החניכיים לעצם והשן תתנדנד עד שתיפול. הבעיה היא שמחלת חניכיים לרוב אינה כואבת, ולכן לא תמיד יודע המטופל כי היא קיימת וכשמגיעים לרופא השיניים או לשיננית, לעיתים כבר לא ניתן להציל את השן.
מניעה שוטפת:
על מנת לשמור על בריאות הפה והחניכיים מומלץ לבקר אצל רופא השיניים והשיננית לביקורת ולניקויי שיניים אחת לשלשה חודשים או אחת לשישה חודשים. מאחר ואנו לא מוותרים על מקלחת מידי יום, כך גם חייבים אנו להקפיד על שגרת צחצוח שיניים יומיומית, לאחר כל ארוחה או לפחות פעמיים ביום בערב ובבוקר. אין להפעיל כוח בצחצוח, היכול לגרום לפציעת החניכיים, אלא כדאי להשקיע בטכניקת הצחצוח אותה ניתן ללמוד בביקור אצל השיננית. יש להשתמש במברשת השיניים רכה עם ראש לא גדול מדי, כדי להגיע לכל פינה בחלל הפה ובהמשיך בפעולת הצחצוח במשך שתי דקות.
השיננית היא מרכיב חשוב בצוות המרפאה ומחכה לראותכם באופן תדיר. כך יחד נשמור על בריאות הפה וחיוך רחב !
*הכותבת הינה שיננית מוסמכת, בעלת רישיון וותק של 14 שנה, העובדת בסניף הרשת בבני ברק .