מה מטרת הסתימה?
הסתימה עוצרת למעשה את העששת שהתפתחה בשן ע"י סילוק החומר העששתי ושחזור השן. קיימים מספר סוגי סתימות: סתימת אמלגם, סתימת קולצר וסתימה לבנה.
סתימת אמלגם
השן בנויה מכותרת – החלק הנראה בפה ומשורש – המצוי בתוך עצם הלסת.סצימה נועדה לשחזר פגם בכורת השן הנקרא עששת בצורה אסטטית פונקציונלית. העששת גורמת ל"חורים" בשיניים, חורים שאם ימשיכו להתפתח יגרמו לכאבים ואף לצורך בטיפול שורש או לעקירת השן. כדי לעצור את תהליך הריקבון ולשחזר את חלק השן הפגוע , יש לסלק את העששת (החור) ולסתום את החלק החסר.
הרכב האמלגם:
שלושת מרכיבי האמלגם העיקריים הם כסף, בדיל ונחושת. בעת ערבוב נתך האמלגם לפני השימוש מתווספת אליהם כספית, לקבלת הסגסוגת הסופית. האמלגם המודרני מיוצר בצורות שונות, כאשר הצורות הנפוצות ביותר הן אבקה (כסף-בדיל-נחושת) ונוזל (כספית) המוכנסים למכשיר האמלגמטור, וקפסולות עם ערבוב אוטומטי, המופעלות על ידי מכשיר מיוחד.
אילו סוגים שונים ישנם אצל אמלגם::
Low copper – בעל תכולת נחושת נמוכה, כ-63-70% כסף ו-26-28% בדיל.
High Copper – בעל תכולת נחושת גבוהה
Add mixed – תערובת של סוגים שונים של אמלגם, ב-High copper עד כ-30% נחושת.
יצוין כי בכל סוגי האמלגם, הכספית מהווה כ-50% מכלל החומר, וההבדל הוא בהרכב 50% מנתך המתכות שאינן כספית.
אמלגם נחשב לאחד מחומרי השחזור הנוחים ביותר לעבודה, הוא הנפוץ ביותר וגם נותן תוצאה מצוינת ואיכותית, שיכולה, בהינתן הכנה נכונה, להחזיק מעמד שנים. עם זאת, חסרונו הבולט של האמלגם הוא צבעו האפור, חסר האסתטיקה. לפיכך, לא נהוג היום לבצע שחזורי אמלגם בשיניים קדמיות, ושם ישתמש הרופא בחומרים שונים בצבע השן, כגון קומפוזיטים או צמנט יונומר הזכוכית.
סתימות קולצר
בשיניים קדמיות ובאזורים בהם האסטטיקה הכרחית, מבצעים סתימות ע"י חומר שחזור בצבע השן, המוקשה ע"י אור. שחזור מסוג זה דורש תחזוקה בתדירות גבוהה יותר אך מעניק חיוך עשיר, אסטטי ויפה.
אמייל: הוא החומר ממנו עשויה השכבה שעוטפת את הכותרת.
דנטין: חומר סידני קשה אשר מהוו את עיקר שלד השן. חיצונית הוא מצופה בזגוגית (אמייל) ובתוכו נמצאת לשכת tooth fluff.
מוך השן: החלק הפנימי ביוצר של השן המורכב מרקמת תאים רכה עם כלי דם ועצבים.חלק זה הוא האחראי לתחושה בשן. המוך מחולק ל-3 חלקים: כותרתי –לשכה וקרני מוך, ושורשי – תעלות המוך.
סתימות לבנות
סתימות the teeth הלבנות בניגוד לאמלגם, לא מכילות סתימות שיניים לבנות כל מתכות, ולכן אין חשש לתופעות לוואי הקשורות במתכות. בנוסף, סתימות לבנות אינן מקשות על פעולות של לעיסה ואינן פוגעות בתפקוד השן בכל דרך שהיא.
התקנת סתימות לבנותנעשית באמצעות קידוח השן לצורך החדרת החומר, והיא נעשית תוך הרדמה מקומית. לאחר ביצוע הסתימה, יש להימנע מאכילה ושתייה למשך שעתיים (לרוב). לאחר ביצוע פעולת הסתימה בשן, החיים לא נהפכו לקלים יותר. יש לשמור על בריאות השן ולהקפיד על צחצוח נכון, פעמיים ביום, כאשר הצחצוח החשוב הוא בלילה לפני השינה, ולהגיע לטיפול של הסרת אבנית אחת לששה חודשים. גם שיניים בהן הותקנו סתימות לבנות, עלולות לפתח עששת אם לא תהיה הקפדה על צחצוח נכון. עם זאת, אין סתימות לבנות מחייבות טיפול מעקב ייחודי, ושמירה בסיסית על צחצוח נכון תספיק.
אם נשמרת היגיינת הפה בצורה נכונה, נשמרות הסתימות הלבנות לשנים רבות. המרוצת הזמן, צבעו השל שן עם הסתימה הלבנה יכולה לאבד את צבעו הלבן, דבר המחייב ליטוש ומילוי מחדש של הסתימות הלבנות אצל Dentist. יתרונו הבולט של הקומפוזיט הוא האפשרות להשלים סתימות לבנות מבלי שיהיה צורך להסיר את החומר שכבר הוזרק לשן בתהליך הטיפול, אלא תמיד ניתן להוסיף על החומר הקיים, וזאת בשל מבנהו הכימי של הקומפוזיט.
ביצוע סתימות שיניים באזור מגוריך
כאשר אתה נדרש למצוא רופא שיניים חדש או מומלץ באזור מגוריך, לפעמים אתה נאלץ פשוט ללכת לרופא שיניים ללא פגישה וידיעה מוקדמת עליו. אנו ברשת Dental clinics מזמינים אותך להתקשר ולקבל ייעוץ חינם באחד מסניפינו הקרובים אליך.