חריקת שיניים, לעיסה או נשיכה של מזון קשה, החלקה ונפילות אשר מובילות לאיבוד שן או שיניים, ואף פציעות ספורט הנגרמות עקב היעדר מגן פה עלולים לגרום למצב חירום דנטלי. עזרה ראשונה שיניים יכולה להינתן גם במקרים פחות חמורים כמו שבירת גשר או סד, toothache פתאומיים, כאבים הנגרמים עקב חפצים שנלכדו בין השיניים ודימום הנגרם כאשר השיניים חותכות את הלשון למשל. אנשים מכל קבוצות הגילאים עלולים להיפגע עקב פציעות אלה ואחרות. במקרים מסוימים, ייתכן שהמטופל לא יראה שום סימן אלא יסבול מכאבים בחניכיים, בלסת או בשיניים.
פציעות בפה אשר הינן חזקות מספיק כדי להזיז או לשבור שן, עלולות לפגוע גם בשיניים אחרות או מבנים אחרים הקיימים בפה או בפנים, כמו החניכיים, השפתיים או הלחיים. לעיתים ניתן להחזיר שן קבועה לשקע שלה (קרי לשתול אותה מחדש). התוצאות הטובות ביותר מתרחשות אם Dentist מצליח להחזיר את השן לשקע בתוך 30 דקות. ככל שיעבור זמן רב יותר, כך סיכויי ההשתלה של the tooth הקיימת הולכים ויורדים. אולם קיימים עוד טיפולים ואמצעים גם למצבים השונים אשר בהם לא נמצאה השן השבורה.
עזרה ראשונה שיניים בעת פציעה טראומתית
רוב הפציעות הדנטליות גורמות לשברי שיניים או שברי כתר קיים. כחלק מטיפול העזרה הראשונה, רופא השיניים יכול למלא ולחבר מחדש את החלק העליון השבור או להחליף אותו באמצעי מלאכותי אחר כדי לשחזר את תפקוד השן הפגועה. רופאי שיניים מומחים ובעלי ניסיון עלולים להיתקל גם במצב של שן מפוצלת הדורשת טיפול שורש. עקב התאונה או הפציעה, השן עלולה גם להידחף לתוך השקע הקיים בחך או לזוז הצידה. במילים פשוטות, עזרה ראשונה, פעמים רבות תעסוק בטיפול שורש דחוף כדי למקם את השן מחדש.
לפני שמגיעים לרופא השיניים לשם קבלת עזרה ראשונה, ש לטפל בחלק אשר נשבר מהשן בזהירות. יש להימנע מלגעת בכל דבר אחר מלבד החלק השבור של הכתר ולהניח אותו במיכל קטן אפשרי (יש האומרים כי הטוב ביותר הוא להניח אותו בכלי מלא חלב). כדאי להגיע במהירות האפשרית לרופא השיניים, כדי להחזיר אותו באופן הדחוף ביותר למקומו. ככלל, מומלץ למטופלים לא לנסות ולדחוף את השיניים השבורות לאחור ללסת (כדי לנסות להחזיר אותם למקומם), שכן הדבר עלול לגרום לנזק נוסף לשקע הקיים של השן.
עזרה ראשונה עבור פציעות דנטליות
שטיפת הפה בתמיסת מי מלח עשויה להיות צעד ראשון מועיל במקרה של פציעות בלשון, בשפתיים ובלחיים. מטופלים עם כאבי שיניים ללא סימנים גלויים של דימום צריכים לשקול לשטוף את הפה במים חמים. אם האזור הפגוע בפה מדמם, רצוי לבקש מהמטופל להחזיק פיסת גזה רטובה על השן, או החניכיים. כדי להפחית את הנפיחות והכאב, יהיה זה מועיל יותר להציע שקית קרח עטופה בבד כותנה נקי. אם תחושת אי הנוחות גבוהה מדי, הוא או היא יכולים לבחור באיבופרופן או פרצטמול לשיכוך כאבים עד ההגעה למרפאת השיניים.
לעיתים, המטופל (בין אם מדובר על ילד או מבוגר) עלול שלא להראות תסמינים כמו דימום או שן סדוקה, אך עלול לפתח חום וכאבים בחניכיים לאחר מספר שעות מהתאונה. לפיכך, כדאי לבקר אצל רופא השיניים לאחר כל תאונה שמתרחשת, ולו רק לשם ווידוא כי לא קרה דבר.
עזרה ראשונה שיניים בקרב תינוקות
תינוקות עלולים לסבול גם הם מפציעה וטראומה דנטלית. הסיבות לכך עלולות להיות רבות, ולכלול חתכים ושריטות בשפתיים ובלשון, כוויות בפה ועוד. מעבר לכך, במהלך הצעדים הראשונים, הם עלולים ליפול על הפנים, ולשבור את שיניהם הרכות ולגרום לדימומים שונים. על ההורים לבדוק לאחר כל נפילה שכזו (גם אם היא אינה נראית חזקה מאד בתחילה) את מקור הדימום ושלמות השיניים. כדי לבדוק זאת יש להשתמש בבד כותנה נקייה, רצוי מגבת, כדי לנקות את הדם והרוק שנגרמו מעצם הנפילה.
לעתים קרובות טועים הורים לחשוב שניתן להתעלם מפציעות או שבירות של baby teeth מכיוון שהשיניים ייפלו בסופו של דבר. אך למעשה, פגיעה בשיניים עוקרת את שן החלב ממקומה, כך שכל שינוי במיקום שלהן עלול להוות בעיה לאחר מכן עבור השן הקבועה הגודלת מאותם חניכיים. לכן, לא משנה אם החלק הפגוע התרחש בשן חלב או קבועה, יש לקחת את הילד לבדיקה אצל רופא השיניים בכל מקרה.
גם אם רופא השיניים לא יימצא לנכון לטפל בילד בטיפולי שורש (אשר לא תמיד מומלצים לשיני חלב) הוא יהיה חייב לעקוב אחר השינויים המתרחשים בפה הילד, ויוודא אם לא התרחש משהו חמור אחר.
עזרה ראשונה שיניים בקרב ילדים
ילדים עלולים לסבול באופן נפוץ ושכיח מטראומות דנטליות שונות, מעצם נפילה על הפנים, תאונה במגרש משחקים, מכה ישירה כמו אגרוף, פגיעה מחפצים מעופפים כמו כדורים או בכלל פציעות הקשורות בספורט. פציעות אלה עלולות להיות קשורות לדימום חמור, שיכול להוות גם סיכון לדרכי הנשימה של המטופל ולנבוע משברים בשיניים מינורים או גדולים יותר, שבר חמור החושף את העצבים וכלי הדם במרכז השן, עקירת שן שבה השן מתכופפת או מתעוותת ועוד.
את השן השבורה כדאי למצוא כדי שתוכלו להביא אותה לרופא השיניים. לא תמיד יוכל רופא השיניים לחבר אותה בחזרה, אולם בכל מקרה הוא ייבצע מספר צילומי רנטגן, כדי לוודא את מצב השיניים באופן כללי ויברר את יכולתו להחזיר אותה. אם לא מצאתם את השן השבורה, ישנם מספר דרכים לטפל בכך: השתלת תותבת אשר הינה שן מלאכותית הניתנת להסרה, גשר- שבו מודבקת שן במקום מסוים באמצעים שונים או שתל- אשר מתחבר ללסת באמצעות בורג טיטניום. יהיה הפתרון אשר ייבחר, בין אם מדובר על Dentures, גשר או שתל, ילדיכם יוכל לשפר את מראה חיוכו ויחזיר לעצמו את הביטחון הנדרש לו.
מכיוון שילדים רבים עוסקים בסוגי ספורט שונים, ישנה חשיבות משמעותית לניסיון למנוע את הפגיעה או הפציעה הפוטנציאלית. ישנם סוגי ספורט, אשר בהם ישנו סיכון גבוה לפגיעות בפה, כמו רוגבי או הוקי, אשר בהם כדאי לשקול לקבל מגן פה שייוצר על ידי רופא השיניים.
למי כדאי ללכת לקבלת עזרה ראשונה שיניים?
כאשר מעוניינים בעזרה ראשונה, כדאי לפנות לאחת ממרפאותיו של ד"ר Bohnik הקרובות לביתכם. במרפאותינו תמצאו מומחים בנושאים השונים, אשר יוכלו לתת את הטיפול הראשוני בכל מגוון מצבי החירום השייכים לבריאות הפה. בכל הנוגע לביטוח, חלק מהפוליסות אכן מציעות כיסוי עבור ההוצאה שנגרמה עבור הטיפול בפגיעה בפה, ואנו אצל ד"ר בוחניק עובדים עם כל חברות הביטוח הגדולות בישראל. מעבר לכך, ואם יהיה בכך צורך נוכל גם לדאוג לפריסת תשלומים נוחה עבור כל אחד מבני המשפחה הנזקק לטיפול.
אנו, במרפאות ד"ר בוחניק עובדים עם החומרים, הכלים והמיכשור המתקדם ביותר, כך שגם בשעתכם הקשה, בה אתם נדרשים לעזרה ראשונה, תשמחו לדעת כי נוכל לטפל בכם באופן המיטבי. ניסיוננו רב השנים יסייע בידינו להכיר את הפציעה או החבלה ממנה אתם סובלים ולהושיט יד לעזרה, אשר בסופה תוכלו להמשיך לחייך ולהנות.