If you suffer from clicking in your jaw, you should read the following comprehensive and short article, which can give you a lot of information relevant to your situation, advice and operative methods.
מהם הגורמים לקליקים בלסת
לסת נקישה (מלשון לנקוש בדלת) או קופצת, הינה על פי רוב סימפטום של הפרעה כלשהיא של המפרק המחבר בין הלסת לגולגולת. כשבעים אחוז מהאוכלוסייה בעולם סובלים מצורה כלשהי של הפרעה זו.
כשאנו אומרים 'קליקים' הכוונה לרעשים במפרקי הלסת, הנשמעים כמו 'קליק' של סגירת דלת, המתרחשים בזמן פתחיה וסגירה של הפה, למשל בשעת אכילה, או דיבור בקול רם (כיש צורך לפתוח את הפה בצורה מיוחדת). לעיתים זהו רק רעש מטריד לשל קליקים, ולעיתים הלסת גם נתקעת למכה שניות, דקות ועד שעות שלמות. תכיפות התקיעות של הלסת גם היא משתנה מאדם לאדם, יש מי שזה מתרחש מדי יום, ויש מי שאצלו הלסת נתקעת פעם או פעמיים בשנה בלבד.
על פי רוב הקליקים כשלעצמם בלסת אינם מסוכנים, כל עוד אינם מלווים בכאבים או בתקיעה של הלסת במקומה – הם אינם בעייתיים, ויכולים פשוט לחלוף עם הזמן. אך מכל מקום כדאי להתייעץ עם רופא מומחה Gums, פריודנט, שיאבחן את המצב שלכם וייתן לכם תכנית טיפול מתאימה, אם יש צורך באחת כזו.
מהם הגורמים לקליקים בלסת?
במצב הרגיל והתקין, בין שתי הלסתות, שהם עצמות-רקמות קשות, ישנו דיסק סחוסי שמקובע לראש המפרק של הלסת, והוא משלם כבולם זעזועים, הדומה לבולם זעזועים של אופנים, המפזר עומסים, ומאפשר למפרקים של הלסת לנוע בתנועה חלקה מבלי להיתקע זה בזה.
הבעיה מתחילה כאשר משהו קרה לדיסק זה העשוי מסחוס גמיש. כשהדיסק זז ממקומו, הוא חוזר לעמדתו התקינה כשהאדם פותח או סוגר את הפה, מה שגורם לקול של ה'קליק'. כאשר הדיסק אינו חוזר למקומו הטבעי, הלסת 'נתקעת', עד שהאדם עצמו באופן מודע או בלתי מודע, משחרר את הלסת על ידי מניפולציה עצמית שלו.
מה גורם לדיסק לצאת ממקומו?
באופן כללי, כנראה שהסיבה לכך היא שהרצועות שמחזיקות את הדיסק נחלשו מסיבות שונות, בעיקר מעומס יתר שמופעל על הלסת או על הרצועות המחזיקות את הלסת והדיסק הסחוסי. את חלקם נוכל למנות כאן, וכך נוכל לדעת ממה להיזהר:
- שחיקת teeth או הידוק שיניים חזק, הן באופן מודע במהלך היום והן באופן בלתי מודע במהלך השינה.
- שחיקת שיניים יכולה להיגרם גם על ידי פעולות חוזרות ונשנות כגון כסיסת ציפורניים. (שהיא בעצם שחיקת שיניים חוזרת על עצמה), החזקת עטים בפה בחוזק (מקביל למאכל דברים קשים)
- לעיסה מרובה מדי של מסטיק, גורמת לשרירי הלסת להיות רפויים. ולקולות ה'קליקים' הידועים. וכן נשיכה או מציצה של הלחיים.
- כאשר מאמצים את הלסת בצורה אגרסיבית, כגון באכילת מאכלים קשים במיוחד.
- הישענות על הסנטר למשך זמן ארוך מדי, ובזווית לא נכונה. כולל בזה ישיבה ממושכת ולא נכונה מול המחשב או הטלוויזיה והחזקת הטלפון בין הכתף לאוזן בזווית ידועה.
עד כאן דברים שנגרים בעקבות פעולות רגילות יומיומיות. לעיתים ישנם דברים אקוטיים או יוצאי דופן שגורמים לנזק כלשהו בלסת:
- טראומה שהתרחשה לאזור הלסת, כגון על יד נפילה או תאונה חלילה, שבה נפגע חלק זה שבגוף באופן ישיר או עקיף.
- dental care ממושך מדי, שבו הפה היה פתוח למשך זמן מרובה מדי.
- פיהוק גדול מדי, שבו נתקע ונפגע הדיסק הסחוסי הנזכר.
- שינויים במנשך the teeth, כלומר בסגר הדנטלי, כלומר בלסת העליונה שזזה קדימה יותר מדי או להיפך.
- גנטיקה אישית, כגון מבנה עדין או חלש של הלסת, או מחלת ניוון שרירים כללית, שיכולה להשפיע גם על השרירים שמחזיקים את הלסתות כמובן,
אמנם היום ידוע שלא מעט מהמחלות אינם רק גופניות אלא הם פסיכוסומטיות, כלומר בחיבור בין גוף-נפש בה המצב הנפשי משפיע על מצב הגוף. שימו לב לגורמים הבאים:
- מתח נפשי מוגבר, דיכאון, חרדה – יכול לגרום לשינויים במצב הלסת והדיסק הסחוסי המחבר ביניהם.
- תרופות נוגדות חרדה שונות כגון פרוזק וציפרלקס (ממשפחת) עלולות לגרום גם כן לתקיעות בלסת.
איך הרופא מאבחן מה הבעיה?
דבר ראשון יש לקבוע תור אצל רופא המומחה לבעיות חניכיים ולסתות, הוא הפריודנט, שהתמחה 4 שנים שלמות, לאחר סיומיו את לימודי הרפואה בכל הקשור לתחום הפריודונטיה, כלומר כל מה שעוטף (פריו) את השיניים (דנט), כגון רקמות הרכות של החניכיים והרקמות הקשות של הלסתות ומה שביניהם.
האבחון הוא די פשוט, ואין צורך באמצעי צילום רנטגן והדמיה מתקדמים, אלא תשאול של המטופל ביחד עם התבוננות של הרופא המומחה, תהיה מספיקה כדי לאבחן את הבעיה ולתת תכנית פעולה מתאימה.
איך מטפלים בקליקים בלסת?
ניתן לחלק את דרכי הטיפול לשוש סוגים, התלויים במידת החומרה של הבעיה:
- קליקים בלבד – אם כל הבעיה היא רק קליקים, שמשמיעים קול, אבל לא כואבים ולא גורמים לתקיעת הלסת בצורה לא נעימה. העצה הטובה ביותר היא פשוט לא להתערב, בסופו של דבר כעבור תקופה הקליקים הללו יכולים פשוט להיעלם, ואין צורך או כדאיות להתערב בבעיה זו שאינה מסוכנת כלל.
- נעילות לסת – אם מדובר על מקרה חמור יותר, לא רק קליקים, אלא גם נעילות של הלסת לזמנים מסוימים לא נעימים. אזי המומחה ימליץ על פי רוב על טיפול שמרני למספר חודשים ספורים.
- אם הכאבים חזקים ואף יש נסיגה במצב החניכיים – הרופא יבצע ניתוח ארטוסקופיה של מפרק הלסת, ובו יסדר באופן פיזי את המפרקים והדיסקים על מקומם כראוי. הליך זה נעשה בהרדמה מלאה, ועל ידי החדרת צינור דקיק הרופא יכול בצע מובילציה (התנעה, כלומר להזיז) את המפרקים או הדיסק הסחוסי למקומם כראוי.
מהו טיפול משמר לבעיות קליקים בלסת ותקיעה של הלסת במקום?
כאמור, לעיתים יש צורך בטיפול משמר. כלומר לימוד דרכי התנהגות והתנהלות כאלו שבסופו של דבר יגרמו לשרירי הלסת ולדיסק הסחוסי לחזור למקומו בצורה בריאה ואיתנה לאורך ימים ושנים.
העיקרון הוא די פשוט, שלאחר שמבינים מהם הגורמים שבעקבותיהם יש בעיה במפרקי הלסת – ניתן לטפל בהתאם על מנת לייצב ולסדר את מצב הלסת.
- כשהבעיה היא הרגלי התנהגות לא נכונים, הרופא ימליץ לעבור להתנהלות נינוחה יותר, שמיטבה עם מצב הלסת:
- הגבלה על אכילת מסטיקים
- קציצת ציפורנים במכשיר קוצץ ציפורניים ולא על ידי כסיסתם בפה.
- Restriction on hard foods during the abstinence period
- Healthy and relaxed sitting in front of the computer or TV
- Stop biting your lips or sucking your gums
- Avoiding grinding your teeth at all costs during daytime hours of vigilance
- Recommendation for a break from composite dental treatments during this period
- When the problem is the bite of the gums
- Treatment by splints that the patient will wear at night, and will cause his jaws to move in a way that will cause the body to rest and allow the jaws to function properly.
- Sometimes drug treatment is necessary, both to relieve the pain, and to strengthen the jaw muscles.
- If it is known that the problem in the gums is caused by mental stress, anxiety and depression, the patient will be advised to go to some kind of mental therapy, or to listen to various classes that bring him peace of mind and joy in life.
so what to do?
If you are bothered by clicks in the jaw, sticking of the jaw in place or various pains in the area - don't delay and don't be afraid, just call to the dental clinic of Dr. Buchnik, which is located near your place of residence, and you will enjoy professional and courteous treatment from the best doctors and experts in this field. Network Dental clinics of Dr. Buchnik, is a nationwide network, with 30 years of experience, and thousands of satisfied patients. Courteous service, professional treatment, pleasant clinics and the most advanced and state-of-the-art equipment. For every pocket.