כשמתייחסים לשיני בשר, מתכוונים לשיניים הקבועות שלנו, המלוות אותנו לאורך רוב חיינו הבוגרים. בניגוד לשיני החלב הנושרות בילדות, שיני הבשר אמורות להחזיק מעמד שנים רבות ולשמור על תפקוד פה תקין, אכילה נוחה ודיבור. בנוסף, בריאות השיניים הקבועות שלנו קשורה באופן הדוק לבריאות הכללית של הגוף ולדימוי העצמי שלנו.
במאמר זה, נכיר מקרוב את עולם שיני הבשר. נבין את מבנה השן, כיצד שיניים אלו מתפתחות, מהן הבעיות הנפוצות שיכולות לפגוע בהן ואיך לשמור עליהן חזקות, בריאות ויפות, לכל החיים.
התפתחות שיני בשר
תהליך התפתחות שיני הבשר הוא ממושך ומתחיל עוד בשלב העוברי, שנים לפני שהשיניים הראשונות מבצבצות מהחניכיים. בדרך כלל, רוב שיני הבשר צומחות ומתפרצות בחלל הפה במהלך הילדות וההתבגרות. סדר צמיחת השיניים הקבועות צפוי יחסית, ונהוג להשתמש בטבלאות ציר זמן כדי לעקוב אחר התהליך.
ציר זמן מקובל להתפרצות שיני בשר
- חותכות מרכזיות תחתונות: גילאי 6-10 חודשים
- חותכות מרכזיות עליונות: גילאי 8-12 חודשים
- חותכות צדדיות תחתונות ועליונות: גילאי 9-16 חודשים
- טוחנות ראשונות: גילאי 13-19 חודשים
- ניבים: גילאי 16-23 חודשים
- טוחנות שניות: גילאי 23-33 חודשים
שיני בינה (הטוחנות השלישיות) בוקעות מאוחר יותר, לרוב בשלהי גיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת, ויש כאלו שלא יבקעו אצלם כלל.
גורמים המשפיעים על התפתחות שיני הבשר
צמיחת שיני בשר יכולה להיות מושפעת מגורמים שונים, ביניהם:
- תורשה: גנטיקה ממלאת תפקיד בזמני צמיחת השיניים ובתכונות מסוימות שלהן.
- תזונה: תזונה לקויה עלולה לעכב את התפתחות השיניים.
- מצבים רפואיים: מחלות מסוימות יכולות להשפיע לרעה על צמיחת השיניים וחוזקן.
בעיות נפוצות במהלך התפרצות שיני בשר
- כאב ואי נוחות: חניכיים רגישות ואף נפוחות באזור בו השן הקבועה בוקעת.
- חוסר שקט ותיאבון: תינוקות ופעוטות עלולים לסבול מחוסר מנוחה ולהיות נוטים פחות לאכול.
- חום קל: עליית חום קלה היא תופעה נורמלית בעקבות בקיעת שיני בשר.
נתונים מעניינים
- בממוצע, לאדם מבוגר ישנן 32 שיניים קבועות (כולל שיני בינה).
- סט שיני החלב הינו זמני וכולל רק 20 שיניים.
סוגי שיני בשר
בחלל הפה שלנו קיימים ארבעה סוגים עיקריים של שיני בשר. לכל סוג ישנה צורה ייחודית ומיקום שמכתיבים את תפקידו בתהליכי האכילה, הדיבור והחיוך:
- חותכות (8 שיניים): השיניים הקדמיות ביותר, בעלות צורה שטוחה דמוית 'מרית' או 'את חפירה'. הן משמשות בעיקר לחיתוך ונגיסה של מזון. יש לנו ארבע חותכות בכל לסת – שתי מרכזיות ושתי צדדיות.
- ניבים (4 שיניים): ממוקמות משני צידי החותכות, צורתן מחודדת. הן משחקות תפקיד בקריעה ובגזירת המזון. יש לנו ניב אחד בכל צד של כל לסת.
- טוחנות קדמיות (8 שיניים): שיניים שטוחות בעלות משטח לעיסה ומשמשות לטחינה קלה של המזון. ישנן שתי טוחנות קדמיות בכל צד של כל לסת.
- טוחנות (12 שיניים): השיניים האחוריות ביותר, בעלות משטח לעיסה רחב עם מספר חריצים. הן נועדו לטחינה יסודית וממושכת של המזון ולפירוק שלו. ישנן שלוש טוחנות בכל צד של כל לסת, ביניהן שיני הבינה שבוקעות אחרונות (אם בכלל).
תפקידי שיני הבשר
מעבר לאכילה, שיני הבשר חיוניות גם לתהליכים אחרים:
- דיבור: מיקום וצורת השיניים משפיעים על היכולת שלנו להגות צלילים ומילים מסוימות.
- מראה אסתטי: חיוך בריא ושיניים ישרות ומסודרות תורמים לדימוי העצמי ולביטחון שלנו.
- תמיכה במבנה הפנים: השיניים מסייעות בשמירה על מבנה הפנים ותומכות בלחיים ובשפתיים.
tooth structure
מתחת לחיוך שלנו, מסתתר מבנה מורכב שמקנה לשן את החוזק והפונקציונליות שלה. כדי להבין את הבעיות שיכולות להתעורר בשיניים ואת הטיפולים הדנטליים השונים, חשוב להכיר את חלקי השן השונים:
הכותרת
זהו החלק הגלוי והבולט של השן. הכותרת מצופה בשכבת אמייל, שהינו החומר הקשה ביותר בגוף האדם ומגן על השן מפני שחיקה וחיידקים.
השורש
החלק המעגן את השן אל תוך עצם הלסת. הוא מורכב ברובו מדנטין, שהוא חומר קשה, אך רך יותר מהאמייל. השורש מצופה במלט השן (צמנטום), המסייע לקבע את השן במקומה.
דנטין
חומר דמוי עצם המהווה את רוב מסת השן, גם בכותרת וגם בשורש. הוא רך יותר מהאמייל, אך קשה יותר מחומר העצם. הדנטין רגיש, ומכיל תעלות דקיקות המובילות אל מוך השן.
מוך השן (פולפה)
הרקמה הרכה הנמצאת במרכז השן. אזור זה מכיל עצבים, כלי דם ורקמת חיבור השומרים על חיוניות השן.
אספקת דם ועצבים בשן
כלי דם ועצבים חודרים אל חלל מוך השן דרך תעלה או תעלות המצויות בשורש. אספקת דם טובה חיונית לבריאות השן, ואילו העצב מקנה לשן את היכולת לחוש כאב, חום וקור.
הערה חשובה: שיני בינה עשויות להיות בעלות שורשים מורכבים יותר, ולעיתים צורת השורשים מקשה על הטיפול בהן.
בעיות שיניים נפוצות
עששת (חורים בשיניים)
נזק הנגרם לרקמות השן הקשות (אמייל ודנטין) בשל פעילות חיידקים. במרבית המקרים, עששת מתפתחת בהדרגה ומלווה בכאב עמום או חד, רגישות, ושינוי צבע השיניים. מקרי עששת שאינם מטופלים בזמן עלולים להחריף ולהוביל לפגיעה במוך השן וזיהומים.
- גורמים לעששת: רובד חיידקים (פלאק), תזונה עשירה בסוכרים ופחמימות, היגיינת פה לקויה, חומציות גבוהה בפה, יובש פה (מחלות, נטילת תרופות).
- מניעת עששת: צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחה המכילה פלואוריד, שימוש בחוט דנטלי, תזונה בריאה ומאוזנת, מעקב וטיפול דנטלי שגרתי, שתייה מרובה של מים.
מחלות חניכיים
התהליך מתחיל מדלקת בחניכיים (דלקת חניכיים – gingivitis) אשר מתבטאת באדמומיות, נפיחות, ודימום בעת צחצוח השיניים. בשלבים מתקדמים, דלקת לא מטופלת עלולה לפגוע בתמיכת העצם סביב השיניים ולהוביל לנסיגת חניכיים ולמחלת חניכיים (פריודונטיטיס – periodontitis). נזקי מחלת החניכיים בלתי הפיכים, ועלולים לגרום לאובדן שיניים.
- גורמים לדלקת חניכיים ולמחלת חניכיים: הצטברות רובד חיידקים (פלאק), עישון, שינויים הורמונליים, תזונה לקויה, נטייה גנטית, נשימה דרך הפה, סוכרת ומחלות סיסטמיות אחרות.
- סימנים למחלת חניכיים: דימום חניכיים כרוני, ריח רע מהפה, רגישות, שיניים רופפות, שינוי במנח השיניים.
- מניעה וטיפול: הקפדה יתרה על היגיינת פה, ניקוי אצל שיננית, טיפול במחלות רקע (כמו סוכרת). טיפול במחלת חניכיים מתקדם עשוי לכלול טיפולים אצל רופא מומחה למחלות חניכיים (פריודונט).
רגישות בשיניים
תחושה חדה וקצרה שמתעוררת כתגובה לגירויים כמו קור, חום, חומציות או מתיקות. נגרמת לרוב בשל חשיפת הדנטין עקב שחיקת אמייל או נסיגת חניכיים. טיפול ברגישות בשיניים מותאם בדרך כלל לגורם הספציפי אצל כל אדם.
מניעת בעיות שיניים
שמירה על בריאות שיני הבשר דורשת מאמץ יום-יומי, אך היתרונות רבים ושווים את ההשקעה. הרגלי טיפוח פשוטים יכולים להפחית משמעותית את הסיכון לעששת, מחלות חניכיים ובעיות נוספות.
היגיינת פה נכונה
הבסיס לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים.
- צחצוח יסודי: פעמיים ביום, בוקר וערב, עם משחת שיניים המכילה פלואוריד. הקפדה על צחצוח של כל משטחי השיניים, למשך שתי דקות לפחות בכל פעם.
- שימוש בחוט דנטלי: פעם ביום, עוזר להסיר רובד חיידקים (פלאק) מהאזורים שאליהם מברשת השיניים אינה מגיעה, בניהם החריצים שבין השיניים.
- שטיפת פה: תכשירים אנטיבקטריאליים יכולים לסייע במניעת עששת ולהפחית ריח רע מהפה, אך הם אינם תחליף לצחצוח ושימוש בחוט דנטלי.
ביקורים סדירים אצל רופא השיניים וניקוי מקצועי
ביקורת תקופתית כל חצי שנה מאפשרת לגלות בעיות בשלב מוקדם, לפני שהן מתפתחות לנזקים קשים. בנוסף, השיננית מסירה בעדינות את רובד החיידקים המצטבר (פלאק) ואבנית, אותם קשה להסיר באופן עצמאי בבית.
תפקיד הפלואוריד
פלואוריד הוא מינרל המצוי באופן טבעי במים ובמזונות מסוימים, ומוכח מחקרית כמחזק את אמייל השן ועוזר במניעת עששת. ניתן לקבלו באמצעות משחות שיניים, תכשירי שטיפה, ובמקרים מסוימים בצורת טבליות או טיפולי פלואוריד שמבוצעים בקליניקה של רופא השיניים.
חותמים דנטליים (סילנטים)
ציפוי פלסטי דק המונח על משטחי הלעיסה של הטוחנות, בעיקר אצל ילדים, ומגן עליהן מפני עששת.
השפעת התזונה
- צריכת סוכרים: מזונות ומשקאות עתירי סוכר מזינים את החיידקים הגורמים לעששת. נסו לצמצם צריכת סוכר ומשקאות ממותקים.
- סידן וויטמין D: חיוניים לבניית עצמות ושיניים חזקות. חשוב לכלול בתפריט מוצרי חלב, ירקות עליים ירוקים, דגים שמנים, ומוצרים המועשרים בוויטמינים אלו.
טיפולים אסתטיים בשיניים
רפואת השיניים האסתטית מציעה מגוון פתרונות להתמודדות עם פגמים או שינויי צבע בשיניים, וליצירת חיוך מושך יותר. חלק מהטיפולים הפופולריים ביותר בתחום כוללים:
teeth whitening
תהליך שמבהיר ומלבין את גוון השיניים, ומסייע בהסרת כתמים והצהבה. ניתן לבחור בין הלבנת שיניים מקצועית במרפאת השיניים, לבין ערכות ביתיות לשימוש עצמי.
ציפויי שיניים (וינירים)
ציפויים דקיקים מחרסינה או מחומר מרוכב (קומפוזיט), המודבקים על גבי השיניים הקדמיות ומכסים סדקים, כתמים, שינויי צבע ובעיות אסתטיות אחרות.
crowns
משמשים לשיקום שיניים פגומות או לאחר טיפול שורש, אך יכולים לשמש לשיפור אסתטי, במיוחד בשיניים קדמיות. קיימים סוגים שונים של כתרים, כמו כתרי חרסינה מלאה או כתרים מחרסינה המאוחה למתכת.
טיפול אורתודונטי
יישור שיניים באמצעות פלטה או סמכים (גשר) מתקן לא רק את סידור השיניים בפה, אלא משפר באופן ניכר גם את האסתטיקה של החיוך. טיפולים אורתודונטיים אפשריים עבור מבוגרים וילדים כאחד.
חשוב לזכור
- לא כל טיפול אסתטי מתאים לכל אחד. לפני קבלת החלטה לגבי טיפול, חשוב להתייעץ עם רופא השיניים ולוודא שהטיפול אכן עונה על הצרכים ואפשרי בהתאם למצב השיניים והפה.
- תוצאות של טיפולים אסתטיים אינן בהכרח קבועות. כתמים עלולים לחזור עם הזמן, ועשוי להיווצר צורך בחידוש או טיפול נוסף בשלב מסוים.
שיקום שיניים
אובדן שיניים, אפילו שן יחידה, עלול לפגוע בביטחון העצמי, בתפקוד הפה, ולגרום גם לבעיות נוספות בטווח הארוך כמו שינויים במנשך ונדידת שיניים. למרבה המזל, רפואת השיניים המודרנית מציעה פתרונות שיקומיים יעילים ומתקדמים המתאימים למצבים שונים:
סתימות
משמשות לשיקום חורים בשיניים שנוצרו כתוצאה מעששת או פגיעות קלות בשן. עשויות להיות מאמלגם (סתימה כסופה) או מחומר מרוכב (קומפוזיט) בגוון השן הטבעית.
טיפולי שורש
כאשר עששת או פגיעה בשן מגיעות עד למוך השן, טיפול שורש מאפשר להציל את השן ולמנוע את הצורך בעקירתה. במהלך הטיפול, רופא השיניים מנקה את תעלות השורש מזיהום, מעצב אותן מחדש, וסוגר אותן בסתימה אטומה. שן שעברה טיפול שורש נדרשת בדרך כלל לכתר לשיקום מלא.
גשרים
גשר דנטלי משמש להחלפת שן חסרה אחת או יותר. הוא מורכב מכתרים המולבשים על השיניים השכנות לשן החסרה, וביניהן יחידה או יחידות חלופיות. קיימים סוגים שונים של גשרים העשויים ממתכות שונות או מחרסינה.
Dental implants
נחשבים לטיפול השיקומי המתקדם והמועדף ביותר להחלפת שיניים חסרות. שתל דנטלי הוא בורג עשוי טיטניום המוחדר אל עצם הלסת, ומשמש כמעין שורש מלאכותי שעליו מתקינים כתר או גשר. שתלים מתאפיינים בעמידות גבוהה, במראה טבעי, ואינם פוגעים בשיניים הבריאות הסמוכות.
טיפול בחירום דנטלי
כאבים בשיניים או פגיעות באזור הפה והלסתות עשויים להצביע על מצב הדורש התערבות דחופה. חשוב לפנות לרופא השיניים בהקדם האפשרי, אך עד אז, ישנן כמה פעולות שניתן לנקוט להקלה על הכאב או מניעת נזק נוסף:
toothache
כאב מתמשך או פועם יכול להעיד על עששת עמוקה, זיהום, או דלקת. ניתן לנסות לשכך את הכאב באופן זמני בעזרת משככי כאבים שאינם מחייבים מרשם, והנחת קומפרס קר על הלחי מבחוץ, באזור השן הכואבת.
שן שבורה/סדוקה
שן שבורה עלולה להיות רגישה, ולעיתים החלק השבור יהיה חד ופוגע בלשון או בלחי. יש לשטוף היטב את הפה במים פושרים, לשמור כל חלק מהשן שנשבר (במידה ומצאתם), ולהניח קומפרס קר מבחוץ באזור הפגוע.
שן שנעקרה (יצאה מהמקום)
במקרה כזה, חשוב לנסות להחזיר את השן למקומה בהקדם האפשרי. אחזו בכותרת השן (לא בשורש) ונסו לדחוף אותה בחזרה אל תוך המכתשית. אם לא הצלחתם, יש להכניס את השן לכוס חלב או מי מלח ולפנות בדחיפות לרופא השיניים.
טיפים חשובים
- בכל מצב חירום דנטלי, פנו לרופא השיניים או למוקד רפואת חירום בהקדם האפשרי.
- הימנעו מנטילת משככי כאבים על בטן ריקה, ואל תניחו משככי כאבים (כמו אספירין) ישירות על החניכיים.
- טיפולי חירום דנטליים אינם מחליפים את הצורך בטיפול מתאים לבעיה, שימנע את הישנות המקרה.
נקודה מעניינת: שן נעקרת (אבולזיה) ניתנת במקרים מסוימים להחזרה מוצלחת למקומה אם פונים לטיפול באופן מיידי.
שיני בינה
שיני הבינה, או הטוחנות השלישיות, הן ארבע השיניים האחרונות שבוקעות בכל צד של הלסת. הן מופיעות בדרך כלל בשלהי שנות העשרה או בעשור השלישי לחיים, ומכאן נובע שמן.
סוגי שיני בינה
קיימים מבנים אפשריים שונים לשיני בינה, אשר משפיעים על הסיכוי שלהן לגרום לבעיות:
- שיני בינה שבקעו במלואן: שן בינה שבקעה באופן מלא ונמצאת בסגר תקין אינה אמורה לעורר כאב או בעיות אחרות.
- שיני בינה כלואות חלקית: חלק מהשן בקע דרך החניכיים אך נתקע, ולא הגיע למיקומו הסופי. מצב זה עלול לגרום לכאב, נפיחות, קושי בלעיסה או בפתיחת הפה.
- שיני בינה כלואות לגמרי: הן מוטמעות בעצם הלסת, ואינן גלויות בחלל הפה כלל. שיני בינה כלואות עשויות לגרום ללחץ וכאבים, ובמקרים מסוימים יוצרות ציסטות המובילות לפגיעה בשיניים הסמוכות או בעצם.
למה שיני בינה גורמות לבעיות?
- חוסר מקום: The modern jaws are sometimes too small to comfortably accommodate the four wisdom teeth, which cause crowding and displacement of other teeth.
- Incorrect hatch angle: Wisdom teeth can erupt at an angle or in the wrong direction, which makes it difficult to clean them and causes problems.
- Recurrent gingivitis: Areas around partially occluded wisdom teeth are especially prone to gingivitis.
Surgery to remove wisdom teeth
Sometimes, the recommendation will be to proactively extract the wisdom teeth (even if they are not causing symptoms at the moment) to prevent future problems. This surgery is quite common, and is usually performed under local or general anesthesia.
Summary
The flesh teeth accompany us throughout most of our adult lives, and are vital to oral health and our general health. They allow us to eat, talk and smile with confidence. To keep them strong, it is important to observe thorough oral hygiene that includes brushing, flossing and regular visits to the dentist. In addition, awareness of possible dental problems such as tooth decay, gum disease and tooth sensitivity is essential for early treatment.
Modern dentistry offers a variety of treatments to maintain the health of the teeth, and to restore them. When you lose a tooth or face aesthetic problems, there are advanced solutions that allow you to restore the function of your mouth and the appearance of your smile.
Remember, the investment in the health of the teeth is an investment in the health of the body and mind. When we maintain strong and beautiful teeth, we invest in our quality of life for the long term!