הרקמות הרכות סביב השיניים נקראות חניכיים ויש להן תפקיד חשוב בחלל הפה ובבריאות האדם. החניכיים סותמות את השיניים וכך מונעות חיכוך בין המזון המוכנס לפה לצרכי לעיסה ואכילה, לבין השיניים עצמן. רקמת חניכיים היא איזור רגיש המורכב מהעצם המכתשית בלסת שתפקידה לשאת את השיניים, ומרירית החניכיים שהיא הרקמה הרכה המצפה את העצם ואותה ניתן לזהות לפי הצבע הורדרד.
יש שני סוגים עיקריים של מחלות חניכיים העלולות להתעורר בקרב גברים ונשים כמעט בכל הגילאים. הסוג הראשון הוא של דלקת חניכיים שאינה יוצרת נזק בלתי הפיך, בעוד הסוג השני הוא של דלקת חניכיים כרונית שבה נגרם נזק למערכת התמיכה של la dent. על אף המשמעות הבריאותית והפגיעה באיכות החיים, רפואת השיניים המודרנית מתמודדת בהצלחה עם רוב תופעות הלוואי והמחלות המתעוררות סביב החניכיים.
כיצד ניתן לזהות מחלות חניכיים?
האינדיקציה הבולטת לדלקת חניכיים היא דימום בעת הצחצוח ולעיתים גם דימום ספונטני הנוצר באופן בלתי צפוי. יש להבחין בין דימומים רגילים שהם חלק מניקוי הלכלוך המצטבר סביב השיניים לבין דימומים חמורים ולפנות להתייעצות עם רופא בכל מקרה של התלבטות. בדיקה קלינית של מחלות חניכיים המתבצעת במרפאות מתבססת על הערכת הדלקת ועל בדיקת עומק כיסי החניכיים. מבחינת אמצעי עזר, יש לציין את צילום הרנטגן המאפשר הערכה מבוססת יחסית לגבי כמות הנזק שנגרם למערכת התמיכה של השן בכלל ולחניכיים הכואבות בפרט.
בדיקות מעבדה יכולות גם הן לתרום בזיהוי ופענוח של מחלות חניכיים מסוגים שונים. בדיקות אלו מתמקדות בנוכחות של חיידקים פתוגניים, והמטרה שלהן היא להעריך את המצב ההתחלתי של החניכיים ולאחר מכן גם את תוצאות הטיפול. מומלץ לשמור על היגיינת פה ועל המלצות רופאי השיניים על מנת למנוע מחלות מן הסוג הזה. בנוסף, קו הגנה ראשון בפני מחלות חניכיים כולל ניקוי מקצועי במרפאה, ביקור אצל dentiste וביקור אצל שיננית. בשלבים ראשוניים של מחלות חניכיים עשוי הטיפול להחזיר את המצב לקדמותו במהירות וללא תופעות לוואי.
כיצד מתבצעים ניתוחי חניכיים?
יש מקרים בהם מחלות חניכיים תופסות תאוצה ולכן קו ההגנה הראשון או בדיקות תקופתיות אצל הרופא אינם מספיקים. במקרים אלו יש צורך בניתוחי חניכיים שנועדו לטפל בדלקת שאינה מגיבה לטיפול הקונבנציונאלי, בפגמים בחניכיים ובעצם ובתוצאות אחרות שיוצרת המחלה. סוג ניתוח החניכיים נקבע לפי המטרות השונות: צמצום כיסים, ניקוי פתוח, כיסוי שורשים, השתלת רקמות ועוד. לא כל סוג ניתוח מתאים לכל מקרה ונדרשת התאמה אישית לנתונים הספציפיים של מערכת השיניים.
לאחר טיפול ראשוני או ביצוע ניתוח חניכיים ניתן לעבור לשלב התחזוקה. בשלב הזה נערכות פגישות במרפאת שיניים ובהן מבצעים ניקוי מקצועי להסרת רובד וסילוק חיידקים. אחת לשנה גם כדאי לעבור בדיקת חניכיים מעמיקה, בעיקר לצורך בדיקה של מצב השיניים ובמידת הצורך התערבות רפואית.