חשיפת יתר לחומצות שלא נוצרו על ידי חיידקים פוגעת בשכבת האמייל שתפקידה להגן על les dents. המקור העיקרי לחומצות יכול להיות תזונה עשירה בחומצות, תפריט לא מאוזן או בעיות של חומציות בקיבה באופן כרוני ובעיקר אצל גברים ונשים מבוגרים או בעלי משקל עודף. קיים קשר ברור בין חומציות בקיבה לבין בריאות השיניים ולכן יש לפנות לייעוץ מקצועי על מנת למנוע נזקים בלתי הפיכים. בין היתר, חומציות בקיבה משפיעה על בריאות השיניים לשלילה היות והיא גורמת רגישות ועששת.
כיצד חומציות בקיבה יוצרת נזק לחלל הפה?
שחיקה חומצית עלולה להופיע בכל גיל ונפוצה גם בקרב תינוקות. הבעיה העיקרית היא חוסר מודעות לקשר בין חומציות בקיבה והשפעה על בריאות השיניים. בנוסף, מי שסובל מהיגיינה אוראלית ברמה נמוכה או מזניח את השיניים מגדיל את הסיכון לסבול מעששת והרס של החניכיים והשיניים. הנזק לשיניים כתוצאה מחומציות בקיבה נחשב חמור היות והגוף אינו יכול לתרום לצרכי ריפוי או חידוש. עדיף למנוע את הנזק עוד לפני הפגיעה וכך לחסוך את הכאבים, עוגמת הנפש וההוצאות.
שחיקה חומצית עשויה לפגוע לא רק בשיניים אלא גם בכתרים ובסתימות. המשמעות היא שחומציות בקיבה היא בעלת השלכות שליליות ארוכות טווח. הוצאה של אלפי שקלים על טיפולי שיניים יכולה לרדת לטמיון תוך זמן קצר עקב נוכחות של רמת חומציות גבוהה בתוך הקיבה. החומציות הגורמת לכך היא תוצאה של רכיבים טבעיים כגון הדר, או רכיבים מלאכותיים כגון שימוש מרובה בסוכר. פירות ומיצי פירות המבוססים על תפוזים, אשכוליות ולימונים נחשבים חומציים במיוחד וכך גם ירקות כמו מלפפונים ועגבניות. מבחינת משקאות ממותקים, חומציות בקיבה נגרמת ברוב המקרים כתוצאה מצריכה מרובה של משקאות מוגזים ומסוכרים. עוד כדאי להזכיר את ההשפעה של חטיפים וממתקים עם תכולת פחמימות גבוהה ואת האופן בו יין, קפה ותה מעלים את רמת החומציות בקיבה.
קבוצות סיכון, גורמים מחמירים ואבחון
קבוצת הסיכון העיקרית שיכולה לסבול מחומציות בקיבה והשפעה שלילית על בריאות השיניים מגוונת למדי. עם זאת, יש לציין כי חומצת קיבה לא אמורה לעלות אל חלל הפה באופן טבעי או רגיל. התופעה מתרחשת לדוגמא בקרב נשים בהריון הסובלות מהקאות מרובות, בעיקר בטרימסטר הראשון אך גם לאחר מכן. קבוצת סיכון נוספת כוללת אנשים הסובלים מבולימיה. אלו חולים המקיאים לאחר ארוחות במטרה לרזות וכך מייצרים כמות גדולה של חומציות בתוך חלל הפה. מעבר לכך, אנשים הסובלים מעליית חומצה מהקיבה לפה באופן כרוני בשל רפלקסים לא טבעיים צריכים גם הם לפנות לטיפול וייעוץ.
הגורמים המחמירים של חומציות בחלל הפה הם היגיינה אוראלית ירודה, יובש בפה ואצל תינוקות גם תזונה עשירה בסוכר וחומצות כגון דבש, שתייה ממותקת, פירות וחטיפים. dentiste מומחה יכול לאבחן שחיקה חומצית כחלק מבדיקה שגרתית וזאת על בסיס התמקדות בשיניים החותכות, אמייל דק ושקוף, מראה צהוב ושבר של קצה הלהב.