תקופת ההיריון היא תקופה בה גוף האישה עובר אין ספור שינויים ביולוגיים והורמונליים, כתוצאה מכך, על האישה להיערך לקראת התקופה ולדעת מה השפעתם על גופה בכל הנוגע לתחומי הרפואה השונים. למשל, בתחום רפואת les dents – נשים בהיריון מתקדם לא תוכלנה לעבור הרדמה מלאה.
במאמר זה נסקור מתי כדאי לעבור טיפולי dents במהלך תקופת ההיריון, אלו תגובות ביולוגיות עלולות להתפתח כתוצאה מהטיפולים, ממה כדאי להיזהר ובעצם – כל פרט שחשוב לדעת בנושא.
בחירת תקופה ההיריון הנכונה למעבר טיפולי שיניים
תקופת ההיריון מתחלקת ל-3 חלקים שונים: הטרימסטר הראשון, השני והשלישי. הטרימסטר הראשון הוא עשרת השבועות הראשונים להיריון, הטרימסטר השני הוא משם ועד לחודשיים שלושה הסמוכים להיריון עצמו, אז גם מתחיל לו הטרימסטר השלישי.
בתקופת הטרימסטר הראשון עדיף להימנע מלעבור טיפולי שיניים ולאו דווקא בשל הסכנה לפגיעה בהיריון עצמו (שאינה קיימת בתקופה הזו), אלא בשל היות התקופה מלאה בלא מעט בחילות שעלולות להפריע למהלך הטיפולים.
תקופת הטרימסטר השני (לאחר 10 שבועות מתחילת ההיריון) היא התקופה האידאלית למעבר טיפולי השיניים ועל כן עדיף להיערך מראש ולדחות או לתכנן את טיפולי השיניים לתקופה הזו.
בתקופת הטרימסטר השלישי מומלץ מאוד שלא לעבור טיפולי שיניים, בעיקר אלו הכרוכים בשכיבה ממושכת על הגב. אם אין דרך להימנע מכך, מומלץ יהיה לעבור את הטיפול עם לא מעט הפסקות לצורך אוורור הריאות והטלת שתן.
תגובות ביולוגיות הקשורות לשיניים בזמן ההיריון
רקמות החניכיים עלולות להתעבות ולהתנפח כתוצאה מההורמון הפעיל בזמן ההיריון והאחראי על עיבוי דופן הרחם גם במקרים של דלקות חניכיים קלות במיוחד (כאלו שאפילו לא מצריכות טיפול ממשי).
על מנת להימנע מהחמרה של המצב, עלינו להקפיד מאוד על צחצוח השיניים וסילוק האבנית מהן באמצעות dentiste. Traitements des gencives נחשבים לבעייתיים מאוד בתקופת ההיריון ומאוד לא מומלץ לעבור אותם במהלך התקופה.
ניתוחי חניכיים יוכלו להתבצע רק במקרים קשים במיוחד. בנוגע לטיפולים אורתודנטיים, במידה והוחל טיפול לפני תחילת ההיריון, על האורתודנט לשקול האם להמשיך בטיפול או להשהות אותו עד לאחר הלידה.
שימוש בחומרים מטשטשים בזמן ההיריון
ידוע הדבר ששימוש בחומרים דוגמת גז צחוק או תרופות מסוימות לא מומלץ בתקופת ההיריון, שכן ישנם דיווחים על כך שהשימוש יכול לגרום להפלות. אומנם אין לכך הוכחה ניצחת עדיין, אך תמיד יהיה כדאי להתייעץ עם הרופא בנוגע לזריקות הרדמה, אלחוש, שימוש בגז צחוק או נטילת כדורים כאלו ואחרים.