מאת: ד"ר ורוניק פלוס
יום כיפור מגיע ולא מעט מהאנשים שצמים פשוט לא מודעים להשלכות שיש לצום על בריאות הפה ולתהליכים המתרחשים במהלך 26 השעות בהן לא נכנסים שתיה ומזון אל הפה.
עיקר הפעולות שיש לשם עליהן את הדעת קשורות לתופעת הלוואי הנפוצה ביותר של יובש וריח רע מהפה המלווה לא מעט צמים (מעבר לאפשרות התפתחות עששת ופטרה בגב הלשון). הסיבה המרכזית להיווצרות ריח רע בפה הינה התרבות מושבות חיידקים אנאירוביים בפה ופעילות חיידקים אלו בחלל הפה המפרישים תרכובות גופרתיות.
לפני הצום:
- רצוי לבקר אצל השיננית כיממה לפני תחילת הצום!
- יש להימנע מאכילת מאכלים המכילים סוכר. החיידקים בפה אוהבים מאוד סוכר.
- יש להימנע משתיית בירה ואלכוהול, שתיה מסוג זה מגבירה את פעולת בלוטות הרוק.
- חייבים להרבות בשתייה במהלך כל היום לפני הצום (כ -12 כוסות מים). בתום הסעודה המפסקת מומלץ להשתדל ללגום עוד כוס מים או אפילו שתיים. שתיית המים מדללת את הרוק והופכת אותו לפחות צמיגי.
- מומלץ להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין והניקוטין בימים שלפני הצום.
- חובה לצחצח שיניים les dents ביסודיות בתום הסעודה המפסקת כולל צחצוח גב הלשון, וכן לעשות שימוש בחוט דנטלי להסרת שאריות האוכל. משחת צחצוח המבוססת על צמחים המכילים חומר אנטי ספטי ואנטי בקטריאלי מסייעת להפחתת התרבות החיידקים בפה.
לאחר הצום:
- כאמור, בזמן הצום (כ 26 שעות) מתפתחת פטריה על גב הלשון. (דוק לבן) לכן חשוב מים עם תום הצום לצחצח את השיניים ואת הלשון ביסודיות תוך הקפדה להסיר את הדוק הלבן מגב הלשון.
- יש להקפיד לא לרוץ מיד ולאכול אלא, לשתות מספר כוסות מים כדי להתגבר על היובש בחלל הפה. לעיסת מסטיק ללא סוכר מסייעת אף היא להגברת הפרשת הרוק.