Le rabbin Eliezer Melamed enseigne
שטיפת הפה בצומות קלים
לכתחילה לא ישטוף אדם את פיו בצומות הקלים, מפני שיש חשש שמא תוך כדי השטיפה יבלע טיפות מים. אבל מי שיודע שנודף מפיו ריח רע – רשאי לשוטפו, מפני שאינו מתכוון לשתות אלא רק לנקות את פיו, וישתדל מאוד שלא לבלוע טיפות מים. וכן מותר למי שמצטער מכך להשתמש במשחת שיניים כדי לנקות היטב את פיו ולהסיר ממנו ריח רע.
בתשעה באב, שהוא צום חמור יותר ואף רחיצה אסורה בו, יש להחמיר יותר. ולכן מי שהדבר אינו נחוץ לו מאוד, לא ישטוף את פיו, ורק מי שיצטער מאוד אם לא ישטוף את פיו, יכול אף בתשעה באב לשטוף את פיו ולצחצח את שיניו בלא משחה. אבל ביום הכיפורים, שחיוב הצום מהתורה, אין להקל בזה.
אמנם כתב בשו"ע תקסז, ג, שלא לשטוף את הפה בתענית, אבל מבואר בהרבה אחרונים ובמ"ב תקסז, יא, שבמקום צער מותר, ואפילו בתשעה באב מותר כשיש צער גדול. וכיום אנו מפונקים יותר, ורוב האנשים מצטערים אם לא ישטפו את הפה, ומותר למצטערים. ולעניין שימוש במשחה, עיין ברכות יד, א: "השרוי בתענית טועם ואין בכך כלום". לדעת רוב הראשונים המדובר בטעימה בלא בליעה, כדי לדעת את טעם התבשיל, אבל בליעה אסורה. עוד נחלקו על איזה תענית מדובר, לרא"ש מדובר בכל תענית ציבור (זולת תשעה באב), וכן נפסק בשו"ע תקסז, א. ולתוס' רק בתענית יחיד התירו טעימה, ולא בתענית ציבור, וכתב הרמ"א שהמנהג להחמיר שלא לטעום בתענית. אולם לצורך סעודת מצווה כתב במ"ב תקסז, ו, שאפשר להקל. וק"ו שהמצטער אם לא יצחצח את שיניו במשחה יכול להקל. ואולי אף הרמ"א יודה, מפני שאין כוונתו לטעום אלא רק לנקות את הפה. ותשעה באב חמור יותר מפני שגם רחצה אסורה בו, ובכללה גם רחיצת הפה, אלא שלמצטער מאוד גם רחצה מותרת, אבל בלא משחה, משום שגם הרא"ש שמקל במטעמת בתענית ציבור אוסר בתשעה באב. ויום הכיפורים יותר חמור, שאיסורו מהתורה, וגם חצי שיעור אסור מהתורה. וע"ע בתורת המועדים א, י-יא, ומקראי קודש (הררי) ג, ה, ופס"ת תקסז, א.
קפה בצום
שאלה: אני רגיל לשתות בכל יום כמה כוסות קפה, לכן בצומות כשאיני שותה קפה כואב לי הראש מאוד. האם יש פתרון לכך? ואולי אני נחשב כחולה שפטור מהצום?
תשובה: מכיוון שאתה זקוק לקפה כדי למנוע כאבי ראש, מותר לך לקחת קפה נמס או מגורען בכפית ולבלוע את הקפה בלא מים. וזאת משום שבאופן זה הקפה אינו ראוי לאכילה, שכן הוא מאוד לא טעים, ואף מעורר סלידה. ואמנם גם דברים שאינם ראויים לאכילה אסור לאכול בצומות, מפני שבזה שהאדם החליט לאוכלם, הרי שהוא החשיב אותם כמאכלים (רא"ש). אולם כאן, שהמטרה היא להסיר כאבי ראש, אין האדם שבולע את הקפה מחשיב אותו כאוכל אלא כתרופה. ומותר ליטול במשך היום מספר כפיות לפי הצורך.
עצה טובה: כדאי לצחצח אחר כך היטב את השיניים, כדי למנוע ריח רע מהפה.
ומי שיכול ישיג לעצמו כדורי אקמול עם קפאין, שנועדו למטרה זו, ויבלע אותם בצום בלי מים ובכך ימנע מעצמו כאבי ראש.
שאלה: האם מותר לצחצח שיניים בצום? באילו צומות מותר? האם יש מקום להחמיר בכך גם אם זה גורם לחוסר נעימות?
הרב זלמן מלמד – תשובה:
לצחצח שינים במברשת יבשה מותר. לשטוף את הפה עם מי פה שלא ראויים לשתייה לכתחילה נוהגים להמנע אבל בשעה שזה גורם קושי גדול יש מקילים, אך בתנאי שישימו המים כמות גדולה של חומר המחטא כך שהמים לא יהיו ראויים לשתייה כלל. כל אמור בשאר צומות אבל ביום הכיפורים הכל אסור – אך מותר לשפשף את השיניים במברשת יבשה בתנאי שיודעים שלא יוצא דם.
הרב מאיר נהוראי – תשובה:
במקום צער גדול מותר לרחוץ פיו ויזהר ביותר שלא יבלע. כל זה אמור בתענית יחיד או צבור מלבד תשעה באב ויוה"כ. ניתן לעיין בהרחבה בשולחן ערוך תקס"ז סעיף ג ובמשנה ברורה ס"ק י"א. מנחת יצחק חלק ד' סימן ק"ט
הרב דב ליאור
שאלה: לפי הרב שליט"א אין מברכים על מסטיק כי זה לא נחשב אכילה, אם כך יהיה מותר ללעוס מסטיק בצום?
תשובה:
לא, היות ואדם נהנה מזה יש לאסור.
אמנם לא מברכים על מסטיק, כי אדם לא בולע וזה לא עשוי לאכילה, אני תמיד מזכיר את שיטת המחבר שאם אדם טבח והוא צריך לטעום אם יש מספיק מלח או פלפל, למרות שהוא בולע שלא יברך. אמנם אנחנו לא פוסקים ככה, כי המגן אברהם והט"ז לא פוסקים ככה, אבל מכך יש ללמוד שאכילה שעליה מברכים ברכות הנהנין היא רק דבר שמיועד לאכילה ומסטיק לא מיועד לאכילה. הוא לא עשוי בשביל לבלוע.