פנינו לד"ר ליאת הכט נקר, מומחית בכירורגית הפה הלסתות, כדי למצוא את התשובות המלאות.
האם שתלים תוצרת חוץ עדיפים על שתלים תוצרת הארץ ?
כמה שהדבר יפתיע אתכם, ישראל הפכה להיות מעצמת שתלים ומספר החברות הישראליות המתמחות בייצור שתלים בעלות מוניטין בינלאומי, הינו גדול הן בקנה מידה בינלאומי והן ביחס למספר החברות וכמות האוכלוסייה. איכות השתלים של חברות המייצרות בישראל אינה נופלת ברמתם משתלים תוצרת חוץ. "במרפאות treillis dentaire – ד"ר בוחניק, מקפידים על שתלים איכותיים, הנרכשים ממספר חברות ישראליות תוך הקפדה על אישור משרד הבריאות הישראלי ועם תקן FDA. ניתן לתת אמון ברופא השיניים המבצע את Implants dentaires שיבחר גם שתלים איכותיים", אומרת ד"ר ליאת.
מה הסיפור ? לשים דיבל בלסת
לא פעם אנו שומעים את המשפט "מה שמים לי דיבל בפה ? – מה הסיפור" ההתייחסות לשתל כאל מוצר טכני אינה נכונה ואולי אף מזלזלת. השתל הינו אביזר רפואי המושתל באזור ביולוגי בגוף, כמו כל אביזר רפואי אחר המושתל בגוף האדם. החדרת השתל הינה פעולה כירורגית ולא טכנית בלבד.
ד"ר ליאת מציינת את החשיבות הגדולה במיומנות ההשתלה ובניסיון הרופא המבצע. "מומלץ ורצוי כי את ההשתלה יבצע רופא שעבר הכשרה מתאימה ורופא מומחה הינו המתאים ביותר לכך.
האם שתלים עמידים יותר משיניים? מה ההבדל בין שתלים תוצרת חוץ לשתלים המיוצרים בישראל, והאם השתל הוא השלב החשוב ביותר בשיקום הפה? בעידן המידע בו כל אחד מבצע חיפוש באינטרנט בעקבות תהליכים רפואיים, קל מאוד ללכת לאיבוד. הרשת מוצפת במאמרים אודות שתלים דנטליים עם הוראות הפעלה של עשה ואל תעשה. אבל לפציינט הפוטנציאלי אין את הידע המקצועי הדרוש לבצע בחירה מושכלת והוא עשוי לקבל החלטות שגויות המסתמכות על מידע לא מבוסס.
לדברי ד"ר זאב ליאת, מומחה לשיקום פה, ראש המחלקה לשיקום הפה בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב, "Rééducation buccale חייב להתבצע על יסודות טובים וחזקים. לא ניתן לגשת לתהליך ללא אבחון נכון של הבעיה ובניית תכנית טיפולים בהתאמה אישית, שתביא לתוצאה הטובה ביותר למטופל".
ד"ר ליאת סוקרת 5 מיתוסים שהשתרשו בתודעה לגבי שתלים והאמת מאחוריהם.
שתלים עמידים יותר משיניים
פציינטים מאמינים ששתלים מתפקדים טוב יותר משיניים ובעלי עמידות מושלמת. ד"ר ליאת מבהיר ששתלים אינם על-טבעיים ומי שסבל מבעיית Des gommes, צריך לדעת שמחלת החניכיים עלולה לחזור סביב השתלים. "שתלים סובלים מעייפות החומר. הם מורכבים מסגסוגת טיטניום וחלקים מכניים דוגמת כתרים וברגים, שעם השנים עשויים להתרופף ולהיסדק".
שתלים לא זקוקים לתחזוקה
הנחה שגויה נוספת היא ששתלים הם לכל החיים. ברגע שפציינטים מסיימים תהליך של השתלות, הם סבורים שמעתה ואילך יוכלו להסיר כל דאגה בנוגע לתחזוקת הפה. אבל חלומות לחוד ומציאות לחוד. ד"ר ליאת מסביר שהפה הוא איבר דינמי. שתלים רגישים מאוד לשינויים, למשל, בצורת הסגירה של הפה, תנוחת השפה ופעולת הלעיסה. במצבים שונים בני אדם מפעילים לחץ על השתלים, שעשוי לגרום במרוצת הזמן לנזקים לשתל. "השתל מחובר ישירות לעצם ופה מלא שתלים מלאכותיים מאבד תחושתיות, בעוד שיניים טבעיות עטופות ברקמת מגן בשקיעת la dent מפני שבר. במקרה של שתלים, היות ולא חשים בהפעלת כוח על השיניים, גוברים הסיכויים לשבר מכני". ד"ר ליאת ממליץ על בדיקה תקופתית אצל הרופא שטיפל בהשתלה על מנת לאתר פגיעות ולהימנע מדלקות.
השתל חשוב יותר מהכתר
השתלים חדרו כה עמוק לתודעה, עד כדי כך שפציינטים הפונים להשתלות שיניים מתמקדים אך ורק בשתל ושוכחים את ההליך הכולל של שיקום הפה. ד"ר ליאת מציין שהבעיה היא בסדר העדיפויות. "רבים משקיעים במומחה אבל כשזה נוגע לכתרים, הם יחפשו את האלטרנטיבה הזולה ביותר וזו טעות. לכתר יש חשיבות רבה בבריאות העצם הסובבת את השתל ומייצבת אותה. הכתר הוא בעל תרומה אסתטית לפה והיום ניתן לצפות כתרים בחומרים המותאמים באופן אישי לצבע השיניים הסמוכות, כך שלא ניתן כלל להבחין כי מדובר בתוספת מלאכותית".
המלצתו של ד"ר ליאת היא לבדוק עם הרופא ממה עשוי הכתר, והאם הוא מורכב בהתאמה נכונה לשתלים. "כשמשתמשים בחלקים לא מקוריים בתוך השחזור כדי לחסוך בעלויות, או שהתקנת הכתר לא בוצעה באופן תקין, הכתרים עשויים להתנדנד. הכתרים שנשענים על גבי שתלים מועדים לפורענות. השתלים הם גוף קשיח והם מעבירים כוחות לכתרים. שברים בחלקי השיקום, נפוצים יותר ועלות התחזוקה לאורך שנים משמעותית יותר ולכן, כדאי מראש לבחור בכתרים איכותיים כדי להגביר את הישרדותם".
לסיכום, חשוב לא ללכת שבי אחר הבטחות שעולות ברשת או אחר מחיר אטרקטיבי במיוחד. יש לבחון את העובדות ולקבל החלטה המבוססת על חוות דעת מקצועית של רופא המיומן בתהליך האינטגרטיבי של שיקום הפה