הסתימה הרפואית הראשונה בהיסטוריה שבוצעה בשן, היתה עשויה מדונג דבורים והתבצעה, על פי ממצאים ארכיאולוגים, לפני 6,500 שנים. לעומת זאת, הdents המלאכותיות הראשונות שנשתלו בפיו של אדם, גולפו משנהב על ידי הפיניקים וחוברו אל השיניים התומכות בחוטי זהב.
מאז, עולם רפואת השיניים עשה כברת דרך והוא מתחדש ומתעדכן ללא הרף. וכמו בכל תחום רפואי אחר, גם בו קיימים חידושים ועדכונים טכנולוגיים רבים.
בכלליות, ניתן לומר כי רפואת השיניים הופכת עם הזמן לתחום המציע מגוון רחב של טכנולוגיות ממוחשבות חדישות, המאפשרות דיוק רב יותר, מקצרות את משך זמן הטיפול וחוסכות למטופל אי נוחות וכאב.
ההתפתחות הטכנולוגית ברפואת השיניים לא פסחה גם על תחום הפתרונות האסתטיים לשחזור שיניים. המהפכה העיקרית החלה עם פיתוחם וכניסתם לשוק של כתרי הזירקוניה, או ליתר דיוק כתרים העשויים מדו-תחמוצת הזירקוניום (ZrO2).
רוב הכתרים הקיימים כיום, מצופים חרסינה ובנויים מבסיס הנמצא על גבי השן העשוי לרוב ממתכת. ואילו הכתרים החדשים מיוצרים ללא שימוש במתכת.
דו-תחמוצת הזירקוניום, הידוע בשם הנפוץ כזירקוניה, הוא אחת מיסודות הטבע, הדומה במראה ובברק שלו ליהלום, ועל כן משתמשים לא פעם בזירקוניה לעיצוב תכשיטים. מכיוון שהזירקוניה אינה מתכת, מעבר קרני האור דרך החרסינה ודרך הזירקוניה נראה טבעי, בשונה מאוד מכתרי המתכת. בשל תכונה זו, תכונות החוזק שלה והדמיון הרב שלה למראה השן הטבעית, משמשים כתרי הזירקוניה תחליף לכתרים על בסיס המתכת המוכרים.
היתרון הגדול של כתרי הזירקוניה הוא מבחינה אסתטית. את כתרי הזירקוניה מייצרים בתהליך של חריטה ממוחשבת או שיוצרים ממנה מסגרת המחליפה את מסגרת la dent המתכתית הנפוצה. שימוש בזירקוניה במקום מתכת כהה, מעניק מראה אסתטי יותר ומונע את כתמי המתכת הכהים.
הדור החדש של הכתרים ללא מתכת, הם כתרי אי-מקס (E-Max), המיוצרים בתהליך של דחיסה או חריטה ממוחשבת. מבנה כתרים אלו עשוי כולו מחרסינה או משילוב של חרסינה וזכוכית.
כל התכנון מתבצע בסריקה ממוחשבת ובעיבוד דיגיטלי שנקרא Cad-Cam, העיצוב ממוחשב אף הוא. כמו כן, ביצוע חלק מעבודת יצור הכתר, נעשה על ידי מכונות חריטה ממוחשבות שתומכות בתוכנת העיצוב.
כתר זה נחשב לאסתטי ברמה גבוהה, ולכן משתמשים בו בעיקר בשיניים קדמיות או במקומות בהם הצורך האסטטי דומיננטי במיוחד.
גם בתחום הכתרים הזמניים יש חדשנות – באמצעות כתרים העשויים מ-PMMA, שהינו סוג של פולי קרבונט. כתרים זמניים אלו מיוצרים לאחר סריקה ממוחשבת, ובשל כך, אנו מגיעים לרמות אסתטיקה וחוזק גבוהות, עד כיכתרים זמניים אלו משמשים לטווח ארוך וגם לשיקום בטכניקת העמסה מיידית, בה מעמיס הרופא שיקום זמני ביום ביצוע השתלים. ההעמסה המיידית מדרבנת את השתלים להיקלט טוב יותר (אוסטאו-אינטגרציה). העצם שמתפתחת מסביב ומחזקת את השתל הופכת להיות חזקה יותר והמטופל יוצא עם פתרון זמני – נוח ואסתטי.
בנוסף, החידוש האחרון והמרעיש ביותר הוא הסורק האינטרה- אוראלי, המחליף את המחליף את שיטת השיקום המסורתית, המשמש ללקיחת מידות לכתרים, ציפויי חרסינה וסתימות מעבדתיות.
שיקומי השיניים הללו מתבצעים כיום באמצעות לקיחת מיטבע בעזרת חומר סיליקוני, דרכו מעתיק רופא השיניים את פרטי הפה ומעבירו למעבדה. שם יוצקים מודל מגבס, הנכנס לסורק מיוחד שמייצר את הכתר, הציפוי או הסתימה.
הסורק החדש מוכנס לחלל הפה וסורק במהירות את איזור ההשחזות ואת הלסת, באמצעות סיב אופטי, ומעביר את התוצאות ישירות למחשב המעבדה, ללא מגע יד אדם. טכנאי המעבדה מקבל את המידע, מתכנן על גבי המסך את התוצאה האמורה ובלחיצת כפתור מיוצר החלק הרצוי בחריטה או בהדפסת לייזר בתלת מימד.
השימוש בסורק האינטרה אוראלי חוסך זמן רב, מקל על המטופל ומגדיל מאוד את רמת הדיוק.