במאמר זה נבאר את ההשלכות והשפעות של שתיה חמה על בריאות השיניים שלנו. כשאנחנו אומרים 'שתיה חמה' אנחנו מתכוונים לכל סוגי הנוזלים המתחממים בקומקום חשמלי או במיחם מים לשבת ולכל אירוע אחר.
ממה עשויות השיניים שלנו?
השיניים שלנו, נבראו באופן מורכב משלוש שכבות עיקריות: אמייל (זגוגית השן), דנטיין ומוך השן.
- האמייל – זגוגית השן, הינו חומר קשיח מאד שמצפה את השן מבחוץ. האמייל הוא עמיד בפני קור וחום, ולכן כל עוד האמייל קיים בצורה טובה – הзубы יישארו חזקות, לא רגישות לחום או לקור, ולבנות.
- דנטיין – הדנטיין היא השכבה הפנימיות יותר של השן, בשכבה זו כבר באים לדיי ביטוי מערכות העצבים שבגוף, מה שאומר שכל נגיעה או שינוי בחום או קור שמגיע בדנטיין – נרגיש זאת בצורה חדה או עמומה בפינו.
- מוך השן – החלק הפנימי של השן המחובר לרקמות החניכיים והלסת, אם דלקת או עשת הגיעו עד לשם, כבר צריך טיפול שורש והליך מורכב מהרגיל.
אלו אנשים רגישים לשתיה חמה? ומדוע?
אם כשאתם שותים שתיה חמה אתם חשים כאב או רגישות בשיניים, זה אומר שלא חלק האמייל שלכם נפגש עם התה או הקפה החם, אלא שכבת הדנטיין שבה מערכת העצבים מורגשת ועובדת היטב. מדוע זה קורה? שתי סיבות מרכזיות:
- פגיעה באמייל – חיידקים המצטברים על השן, כלומר על שכבר האמייל, יוצרים דלקת ועששת (סימניה הראשונים – כתמים לבנים על גבי השן), אשר מפרקים את האמייל, וגורמים לשברים בתקרת הזכוכית שלה. כששכבת האמייל נפגעת באופן קריטי מספיק לכך – הנוזלים החחמים מגיעים לשכבת הדנטיין ואז זה כואב.
- נסיגת חניכיים – אפשרות שניה הגורמת לרגישות לחום, הינה נסיגת חניכיים בעקבות דלקת חניכיים או צחצוח שיניים אגרסיבי מדי, או מסיבות גנטיות או הרומנאליות שונות. בין ובין כך, נסיגת החניכיים גורמת לחשיפת שורשי השיניים והחלק התחתון של השן שהיא איננה מצופה בשכבת האמייל, אלא רק בדנטיין, וכשזו נפגשת עם חום או קור יצוני כמו שתיה חמה – זה פשוט כואב.
מה כדאי לעשות אם אני חש\ה רגישות בשיניים לשתייה חמה?
אם קורה לכם שאתם מוזגים לעצמכם מים מהמיחם של שבת, או מקומקום חשמלי, על מנת להכין תה או קפה בנחת, ובמקום זה אתם מוצאי את עצמכם מתפתלים מכאבים, או משחררים איזו צעקת 'איי' חדה כשהשתיה החמה נכנסת לתוך חלל הפה שלכם, זה נובע מכך ששכבת האמייל לא הגנה על הדנטיין כראוי, מחמת נסיגת חניכיים או עששת כנזכר. אז מה ניתן לעשות? דבר ראשון הוא לקבוע תור למרפאת שיניים על מנת שהרופא יאבחן את הבעיה בצורה נכונה ומדויקת. עצם הידיעה על הבעיה והגדרתה בצורה מדויקת מאפשרת לרופא גם לתת שיטת טיפול יעילה, שבסופו של דבר תעצור את נסית החניכיים והעששת.
אבל מה עושים בינתיים? בבית?
אם מדובר על נסיגת חניכיים – עליכם להפסיק לצחצח שיניים באגסיביות! לרכוש מברשת שיניים רכה ולצחצח בסובביות אך בעדינות בכל חלקי הפה. כמו כן, מומלץ להשתמש במשחת שיניים סנסטיב לשיניים רגישות, לרוב ככל חברות משחות השיניים יש משחה כזו.
עוד צריך להיזהר שלא לצחצח שיניים בחצי שעה מיד אחרי שתייה או אכילת דברים מתוקים. החומרים המתוקים גורמים להחלשת האמייל, וצחצוח שיניים בזמן מוחלש שכזה, יגרום לנזק חמור יותר בשכבת האמייל, ועדיף להימנע מכך.
האם יש הבדל בין תה לקפה?
מלבד המים החמים עצמם, שמתחממים על ידי קומקום חשמלי או ממיחם המים הגדול – ישנם חומרים נוספים שאנחנו מערבבים עם המים החמים, ובעניין זה יש הבדל גדול בין תה לקפה: התה הירוק הינו בריא לשיניים, יש בו מרכיבים וויטאמנים בריאים שנמחזקים את הרקמות הקשות והרכות שבגוף ובחלל הפה. לעומת זאת הקפה, או התה עם הקופאין, גורמים להשחרה של השיניים (ליתר דיוק, הצבע הכהה של הקופאין, נכנס בין הסדקים הקטנטנים שבאמייל, עד שנראה שהשן עצמה נהפכה לכהה יותר).
בין כך ובין כך, הסוכר שנחנו מוסיפים לתה ולקפה – בוודאי לא מועיל לשיניים שלנו. בסוכר הלבן יש מרכיבים שנדבקים על השן ומתפתחים לעששת, שפוגעת באמייל ובחלקים עמוקים יותר של השן. מסיבה זו מומלץ לצחצח שיניים לאחר ששותים שתיה ממותקת. אמנם, ניתן לומר שעדיף שתיה חמה עם סוכר, מאשר שתיה ממותקת קרה הקנויה בחנות שיש בה עשרות רכיבים מזיקים ברמות ובמינון גבוהים פי כמה, מכפית-שתיים של סוכר שבתוך התה והקפה שלנו.
מבלד כל זאת, יש לדעת סביב השיניים ישנה את שכבת החניכיים, רקמה רכה שמחזיקה מזינה ומגינה על שורשי השן שלנו. שכבת החניכיים הינה שכבה עדינה, ומים חמים בחום שהיד סולדת בו, כלומר שהוא רותח מדי עד שהיד לא יכולה לגעת המים החמים הללו – הינה עלולה לפגוע בשכבת החניכיים, להחליש אותה בהתמודדותה מול דלקת חניכיים ולעיתים אף לגרום לנסיגת חניכיים.
אז מה לעשות? איזון!
העולה ממאמר זה שהעיקר הוא שרוב ככל הנוזלים שייכנסו לגופנו – טוב אם הם יהיו מים. אולם, ברור שאין חובה וצורך להתנזר לחלוטין משתיה חמה, אלא שיש לצורך אותה בגבול ובמידה נכונה, ולהקפיד על צחצוח שיניים וביקור במרפאת השיניים של ד"ר בוכניק מדי כחצי שנה.