מהי עששת?
עששת היא בין המחלות הזיהומיות הנפוצות ביותר בעולם המערבי. העששת נוצרת כתוצאה מהימצאותם של חיידקים וסוכרים בסמוך לשיניים לאורך זמן. נוכחותם של חיידקים בסמוך למשטחי השיניים יוצרת שכבה דביקה המכונה 'פלאק' או רובד שן. במזון ובשתיה נמצאים סוכרים המצטברים בסמוך לשיניים.חיידקים אלו מפרקים את הסוכרים וכתוצאה מכך נוצרת חומצה הממיסה את רקמת зуб הקשה – וזהו למעשה תהליך העששת. החומצה גורמת לפירוק איטי של פני שטח השן,עד ליצירת חור בשן.הפירוק מתחיל בשכבת האמייל של השן, משם יש חדירה לדנטין ובסופו של דבר למוך השן. אנו חשים כאב כאשר העששת מגיעה למוך השן. הסימן העיקרי לעששת הוא רגישות למתוק,חום וקור.
אנשים רבים חושבים שהמאכלים הגרועים ביותר לשיניים הם המאכלים המתוקים אולם מכיוון שכמעט כל סוגי המזון מכילים סוכרים, עיקר תשומת הלב של רופאי השיניים כיום נתונה למידת הדביקות של המזון לשיניים ומהירות הפינוי שלו מהפה. צ'יפס לדוגמה גורם לחורים עמוקים יותר משוקולד מאחר שהוא דביק יותר. גם לתדירות האכילה ישנה חשיבות גדולה. שתייה, או אכילה מספר רב של פעמים מעלה את רמת החומציות בפה מה שמביא להמסה מהירה של השן.
סוגי העששת
עששת של משטחים חלקים – עששת במשטחים חלקים אופיינית במיוחד לאזורים שבין השיניים (אזורים פרוקסימליים) ולעששת המופיעה בצווארי השיניים.
עששת שורשים – מתפתחת במידה וקיימת פגיעה בג'נגיבה. עששת השורשים מתפשטת לרוחב הצנטום.
עששת דוהרת – מופיעה אצל ילדים מתחת לגיל 4. מאופיינת בהליך מהיר מאוד, מדובר בהתפתחות של מס' חודשים. נגרם מסיבות שונות כמו: בקבוק לילה שאינו מכיל מים או כאשר אין פרק זמן ממושך בין האכלות לביצוע רמינרליזציה.
עששת נעצרת – עששת שהתחילה ונעצרה ללא התערבות רפואית. תנאי הסביבה השתנו במוקד העששתי. לדוגמה: הקפדה על צחצוח השיניים, סילוק הרובד על ידי שימוש בחוט דנטלי, נעשתה עקירה של שן סמוכה ובכך ניתן להגיע אל האזור הנגוע ולצחצח, שטיפות עם פלואריד. ברגע שקיימת "עששת נעצרת" יש כתם כהה יותר, העששת לא תחזור לאותו המקום בדיוק. עששת נעצרת לא מקבלת עששת מחודשת.
ישנם מספר מצבים בהם השן חשופה יותר לפגיעה מעששת:
– שן אשר אינה חלקה או ששכבת האמייל שלה אינה מסוידת כראוי כתוצאה מפגמים מולדים והפרעות ביצירת השן.
– שן עם חריצים עמוקים, הגורמים לקושי בניקוי, עלולה לפתח עששת בעומק החריץ.
– גם מצבי דחק בריאותיים דוגמת: בעיות בהריון, דימומים, סוכרת הריונית, פגות ומחלות חום בתקופת הינקות, עלולים לגרום לפגמים בשיניים.
– שיני פעוטות עלולים לסבול מעששת חמורה המכונה 'עששת הינקות' ועלולה להופיע בתינוקות אשר משתמשים בתדירות גבוהה בבקבוק המכיל נוזל שאינו מים (חלב, פורמולה, מיץ, תה ממותק ועוד..), או תינוקות היונקים בלילה ללא הפסקה.