רופאי רשת "зубы" מחויבים בעבודתם לטובת המטופל ועושים כל אשר ביכולתם על מנת לטפל בשיני המטופלים בצורה המעולה והאיכותית ביותר. אולם לעתים, אין אפשרות להציל שן פגועה ולא נותרת ברירה אלא לעקור את зуб. יש מספר מצבים המביאים את הרופא להחלטה על עקירה, לדוגמא: שן שבורה שאינה ניתנת לשיקום,שן עם כותרת הרוסה, שן ניידת מאד, שיני בינה ועוד.
מספר סיבות לביצוע עקירת שיניים:
- סיבות שיקומיות – שן שאינה ניתנת לשחזור או מפריעה לתוכנית טיפול שיקומית.
- סיבות אנדודונטליות – כאשר אין אפשרות לבצע טיפול שורש בשן.
- כאשר קיים תהליך דלקתי או ציסטי סביב חוד השורש ואין אפשרות לבצע כריתה של הנגע.
- סיבות אורתודנטיות- שיניים עודפות המסכנות שיניים סמוכות.
- שן הבוקעת מחוץ לקשת השיניים ואין אפשרות להביאה למקומה.
- מחלות Десны בהן יש הרס ניכר של העצם סביב השיניים.
- שאריות שורשי שיניים.
- שיניים המהוות מוקדי זיהום בחולים הסובלים ממחלות סיסטמיות, כגון: מחלות לב, סוכרת ודיכוי חיסוני.
- שיניים כלואות
עקירה כירורגית היא עקירה מורכבת יותר לביצוע, המחייבת הליך ניתוחי, להבדיל מעקירה רגילה. כמו כן, מהלך ההתאוששות ממנה יהיה ברוב המקרים ארוך יותר, ותופעות הלוואי העלולות להופיע, כגון: נפיחות, קושי בבליעה וכאבים, יופיעו בצורה קשה יותר ולמשך זמן ארוך יותר.
עקירה כירורגית תבוצע כאשר השן שחוקה או קטנה מדי ועלולה להתפורר בהפעלת לחץ (שמתרחש בשעת עקירה) או כאשר אין אפשרות לחלץ את השן ממקומה ללא ניתוח החניכיים (למשל: שן כלואה).
ההליך הכירורגי כולל אלחוש מקומי, חיתוך החניכיים, עקירת השן ותפירת החתך (תפירה תתבצע ברוב המקרים של עקירה כירורגית)
במשך 24 השעות שלאחר העקירה הכירורגית יש להימנע משטיפה של הפה, מיריקה ומעישון וניתן לאכול מאכלים קלים וקרים בלבד (משעתיים לאחר העקירה ואילך).
באופן רגיל, לאחר טיפול כירורגי ייתכנו כאבים, מעט דימום ונפיחות, וניתן ליטול משככי כאבים על מנת להקל עליהם.
לאחר עקירה כירורגית יש להקפיד להגיע לביקורת מעקב אצל הרופא על מנת שיוכל לבדוק את התקדמות ההחלמה של השן. במידה ובוצעו תפרים, יוזמן המתרפא על מנת להוציאם לאחר כשבוע ימים. פעולת הוצאת התפרים הינה פעולה פשוטה ואינה מלווה בכאבים.
כיצד ניתן להקטין את הכאבים ואי הנוחות לאחר עקירת השן?
1. הימנעו מאכילה בשעתיים הראשונות.
2. הניחו דבר מה קר על אזור העקירה. חשוב לדעת כי אסור לשים קרח על המקום לזמן ארוך יותר מ-10 דקות בשל החשש מכווית קור. לכן יש לשים את הקרח על המקום לסירוגין, 10 דקות בכל פעם.
3. הימנעו ממזון חם או קשה.
4. הימנעו מפעילות פיזית וממאמץ גופני.
5. הימנעו מחשיפה ממושכת לשמש.
6. אל תשתו משקאות חמים מאחר והדבר גורם לדימום.
7. השימוש בשטיפות פה אסור מחשש לדימום.
8. אל תירקו.
9. הימנעו מעישון.
10. אל תצחצחו שיניים בערב בו בוצעה העקירה. 24 שעות לאחר העקירה כבר ניתן לבצע שטיפות עם מי מלח, המיועדים לקטילת החידקים בפה, או עם מי פה ולצחצח שיניים באופן סדיר, אך בזהירות.
נטילת משככי כאבים מומלצת עוד בטרם האזור התעורר, כדי למנוע כאב עתידי. ברוב המקרים רופא השיניים שלך כבר ידאג לתת לך מרשם לכדורים שיקלו על הכאבים. במידה והכאבים גדולים במיוחד או במקרה של דימום מתמשך, יש לפנות לרופא בהקדם לבירור.