סובלים מכאבים בחניכיים? מרגישים שהחניכיים שלכם מדממות או נפוחות? זוהי נורה אדומה שבהחלט ראויה לבדיקה של רופא שיניים מוסמך!
החניכיים הן למעשה רקמה דקה, אשר עוטפת את צווארי השיניים. כאשר הן נפגעות או מזדהמות מסיבות כאלו ואחרות, יכולות להיות לכך השלכות רבות כמו מחלות חניכיים שונות, נסיגת חניכיים, דימומים ודלקות שעלולות להביא לנשירתן של השיניים לבסוף.
מאחר וההשלכות האפשריות אכן לא פשוטות, כשהחניכיים כואבות חשוב מאוד לפנות עם זה לרופא שיניים בזמן, כך שאפשר יהיה להעניק טיפול מוקדם לפני שהמצב יחמיר. במסגרתם הבדיקות נוהגים לבצע צילומי רנטגן, ובמצבים חמורים יותר הבדיקה אף תיעשה על ידי מומחה למחלות חניכיים, שיוכל לקבוע כיצד צריך לטפל בבעיה המסוימת שקיימת בחניכיים.
תסמינים המצביעים על מחלת חניכיים
בדרך כלל, כאשר ישנה מחלת חניכיים לא מרגישים אותה בצורה ממשית, והדרך לגלות אותה היא לגלות תשומת לב לתסמינים מקדימים אפשריים. אם אחד מהתסמינים הבאים הופיע אצלכם בזמן האחרון, עליכם לפנות לרופא השיניים שלכם ולבדוק זאת:
- חניכיים מדממות בזמן צחצוח השיניים.
- אודם, נפיחות או רגישות מוגברת בחניכיים.
- נסיגת חניכיים.
- הפרשות מוגלתיות שניגרות מצדי החניכיים.
- שיניים לא יציבות (זזות).
- ריחות רעים שנידפים מהפה.
איך נוצרת דלקת חניכיים?
החניכיים הן כאמור אותה רקמה רכה שמעל השיניים העליונות ותחת השיניים התחתונות, ותפקידן הוא לכסות על עצמות הלסת אשר תומכות בשיניים.
מחלת חניכיים מתפתחת כאשר בחלל הפה מצטבר רובד של חיידקים. אותם החיידקים מפרישים רעלנים, אשר חודרים את רקמת החניכיים דרך העצם שעוטפת את שורש зуб, ופוגעים בה. בפעולתם, הרעלנים מגרים את החניכיים ובכך גורמים לדלקת ובהמשך גם להרס של רקמות העצם וכן לנסיגתה.
אם לא דואגים להסיר את שכבת החיידקים, נוצרת הצטברות של משקעים כתוצאה מהרוק, והמצבור הזה נעשה למשקע קשה ומחוספס הקרוי גם אבנית. כמו כן, במצב של הזנחת בריאות השיניים עשויים לחוות ספיגת עצם, כיסים שנוצרים בין העצם לחניכיים ומהווים שטח דגירה לחיידקים וכן השן עשויה לאבד את יציבותה ולהתנדנד עד שתיפול.
לעתים בגלל שמחלת חניכיים ודלקת בפרט היא לא כואבת או מורגשת במיוחד, המטופל לא מבחין בה כלל. עד שזה קורה והוא מגיע כבר לרופא השיניים או לשיננית, יש מצבים שבהם המצב הוא בלתי הפיך ולא ניתן לרפא את השן.
אז איך בכל זאת ניתן לשמור על בריאות החניכיים והשיניים? בעיקר על ידי ביקורים תקופתיים אצל רופא שיניים ושיננית. אצל רופא השיניים נערך מעקב וביקורת אודות המצב הכללי בחלל הפה, ובמידה ויש גם בעיות נקודתיות, ואילו אצל дантист שמים דגש על ניקוי השיניים והסרת האבנית. הביקורים צריכים להתקיים אחת לשלושה עד שישה חודשים, תלוי במצב השיניים והחניכיים ובהמלצת רופא השיניים.
כיצד מטפלים במחלות חניכיים?
הדרך הכי אפקטיבית ונכונה להתמודד עם מחלות חניכיים היא לבצע פעולות מנע מטרימות. קודם כל, חשוב להקפיד על צחצוח וניקיון קפדני של השיניים ובנוסף יש לבצע ביקורים תקופתיים אצל שיננית, לשם הסרת שכבות האבנית.
כאשר מחלת החניכיים נמצאת בשלבים מוקדמים, מספיק לטפל בה באמצעות הסרת אבנית, הקצעת שורשים והקפדה על היגיינת חלל הפה. במידה ומחלת החניכיים נמצאת בשלב מתקדם יותר, שלא לומר כרונית, גם הטיפול יהיה מורכב יותר. בדרך כלל תיעשה התערבות כירורגית, אשר תסייע בהעלמת כיסי החניכיים, לשם שיפור מצבן ומצב העצם התומכת. לאחר שהטיפול הכירורגי מסתיים, יש להקפיד על טיפול תחזוקתי, אשר ימנע ממחלת החניכיים לשוב, במסגרתו נדרשת שמירה על היגיינת הפה, צחצוח יסודי ונכון של השיניים, ביקורות תקופתיות אצל רופא שיניים וכן טיפול אצל שיננית אחת לכמה חודשים (מספר החודשים המדויק הוא בהתאם להמלצת רופא שיניים\ שיננית).
אילו טיפולים ישנם בתחום רפואת החניכיים?
התבשרתם שיש לכם מחלה או דלקת בחניכיים? בענף רפואת השיניים ישנם טיפולים רבים המתמקדים במצב החניכיים, אשר מהווים פתרון לבעיות חניכיים שונות ומותאמות על ידי רופא שיניים מוסמך. להלן סוגי הטיפולים:
- הקצעת שורשים – ניקוי עמוק מתחת לחניכיים
מטרת הטיפול של הקצעת שורשים הינה להחליק את השורשים של השן. את הפעולה הזו מבצע רופא השיניים, לעתים תוך הרדמה מקומית, במסגרתה הוא מחליק את האזור ומנקה היטב את השטח שבין שורשי השיניים לבין החניכיים. פעולת ההקצעה הינה שוות ערך לשיוף השורשים של השן, והיא מתבצעת בנקודת ההשקה של השיניים יחד עם החך, באזור התחתון של השן. הניקוי העמוק מסייע בחיזוק החיבורים שבין השיניים לחניכיים, וכן מסיר את הרובד החיידקי שהצטבר באזורים חשופים בפה.
- תרופות אנטי – בקטריאליות
תרופות אנטי – בקטריאליות ניתנות במקרים שבהם ישנם כיסי חניכיים עמוקים מהרגיל, וניקוי עמוק רגיל לא יספיק כדי להתמודד מול רובד החיידקים שהצטבר שם. על כן יש צורך בטיפול יסודי יותר, במסגרתו נכנסים עמוק יותר לעובי הכיסים שנפערו בחניכיים. במצבים בהם האזור הזדהם והתפתחה דלקת, מזריקים לכיסי החניכיים חומר עם שחרור איטי של תרופות אנטי – בקטריאליות.
- ניתוחים בחניכיים
מצב של נסיגת חניכיים הינו מקרה קלאסי בו הגוף מאבד איבר טבעי והגנתי, אשר נועד למנוע חדירה של חיידקים ובקטריות וכן למנוע נזקים או פצעים. אם נגרמת נסיגת חניכיים כתוצאה מבעיה רפואית כלשהי, ניתן לשקם אותן על ידי התערבות כירורגית כמו השתלת חניכיים.
השתלת חניכיים הינה הליך כירורגי בו עוטפים שן אחת או יותר במספר רקמות חניכיים, וכך משתילים למעשה שיניים חדשות. ההליך של Зубной имплантат דורש כל מני תנאים משתנים, אשר נבחנים היטב ובקפידה. אם נמצא כי המטופל אכן מתאים להליך השתלת השיניים, ניתן יהיה לשקם לכל היותר 3 מ"מ של רקמות חניכיים לשן אחת. לאחר כחמישה שבועות כבר ניתן יהיה להבחין בחניכיים בריאות.
- טיפולי מנע אצל שיננית
בביקורים אצל השיננית מבצעים טיפולים שבין היתר נועדו למנוע התפרצות של דלקות חניכיים. כאשר מקפידים על ביקורים תקופתיים סדירים לשם ניקיון השיניים, הסיכוי לקבל מחלות שיניים וחניכיים יורד בהתאמה. מעבר לכך, לטיפול אצל שיננית יש יתרון אסתטי, שכן שיניים נקיות הן באופן טבעי לבנות ובוהקות יותר.
- טיפול בנסיגת חניכיים
נסיגת חניכיים הינה מחלת חניכיים מתקדמת, שנחשבת לתופעה דנטלית שכיחה הקיימת בקרב 4-12% מהאוכלוסייה. הרוב המוחלט לא מבין את רמות החומרה אליהן היא יכולה להגיע ויתרה מכך, ישנם רבים שסובלים מנסיגת חניכיים ואפילו לא ערים לכך שאותו הליך מתמשך והדרגתי מתקיים אצלם. ככל שמזניחים את נסיגת החניכיים, עשויים להסתכן בהיחשפות מוחלטת של השן, כך שהאסתטיות שלה תיפגם וכן השן עשויה להפוך רגישה לשינויים בטמפרטורה. גם אם הנסיגה איננה איום רפואי הלכה למעשה, עדיין כנגזרת מכך עלולים לאבד שיניים. כדי למזער את כל הנזקים האפשריים הללו, מומלץ להקפיד על ביקורים סדורים ותקופתיים אצל שיננית ורופא שיניים.