השתלת שיניים הפכה בשנים האחרונות להיות פרוצדורה רפואית שכיחה ושגרתית למדי במרפאות השיניים. מה שהחל לתת מענה רפואי לשיניים חסרות לפני כ-40 שנה, נמצא כיום במגמת התפתחות תמידית בסימן הטכנולוגיה, ומהווה טיפול איכותי ומתקדם עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד.
באשר למחיר השתלת שיניים, מדובר בנתון שמשתנה על פי נתוניו השונים וצרכיו האישיים של המטופל. מאחר ולכל אחד יש כמות אחרת של שיניים חסרות, בין אם מדובר באחת ובין אם בלסתות שאין בהן שיניים כלל, רופא השיניים מתאים תוכנית טיפול מותאמת אישית, שגם המחיר שלה יעודכן בהתאם. רופא השיניים יפרוש בפני המטופל את התוכנית, על כל יתרונותיה וחסרונותיה וישקף לו את מה שהוא עתיד לעבור.
השתלת שיניים לא תהווה תמיד הפתרון, לעתים כי זה לא מומלץ ולעתים כי זה פשוט לא ניתן, בין אם לאור ספיגת עצם קיצונית ובין אם בשל כל מני מחלות כלליות או תרופות.
לפני הכול – מהו שתל דנטלי?
שתל דנטלי הוא למעשה מעין שן מלאכותית, אותה משתילים בלסת שבפה. מי שנדרש בדרך כלל לבצע שתלים בפה הינם בני הגיל השלישי, אשר מתחילים לאבד את שיניהם ככל שהם עולים בגיל. המטרה היא שהשיניים ירגישו טבעיות לכל דבר, וששהייתן בחלל הפה תהיה נעימה ובריאה. מעבר ליתרון האסתטי שגלום בשתל דנטלי, ישנו גם יתרון של שימור המבנה הכללי של הפה, שכן זה מונע מהשיניים האחרות לזוז.
השתלת שיניים נחשבת להתערבות כירורגית, במהלכה מחליפים את האזור של שורש зуб החסרה בקיבוע מתכתי דמוי בורג (לרוב עשוי טיטניום), עליו אפשר יהיה לבנות שן מלאכותית על ידי כתרים. את השיניים המלאכותיות מתקינים בקו החניכיים, כך שאפשר יהיה לשמור על המבנה של השיניים שנותרו ואלו המושתלות יתפקדו כשיניים אמיתיות לכל דבר.
מבצעים השתלת שיניים? כך תיערכו לכך
השתלת השיניים כוללת כמובן היערכויות מקדימות, המתרחשות בהובלתו של רופא השיניים שלכם. תחילה הוא מבצע הערכה יסודית וכללית, הכוללת בין היתר צילומי רנטגן, בדיקה אודות המצב הרפואי הכללי, תרופות עם מרשם וללא מרשם, תחקור אודות מחלות כמו סוכרת ובעיות לב וכו'. במקרים בהם הרופא מזהה פוטנציאל לזיהום, הוא נותן למטופל מרשם לאנטיביוטיקה, אותה הוא מתבקש לקחת טרם ההשתלות. בהמשך ההליך נבדק מצבה של עצם הלסת ביחס למספר השיניים החסרות, וכן בחס למספר השתלים שעתידים לבצע בפה.
תהליך השתלת שיניים
תהליך השתלת השיניים נעשה באופן הדרגתי ומחולק למספר שלבים, זאת משום שיש שלבים שביניהם יש צורך בזמן החלמה קצר ורק אז ניתן יהיה להמשיך לשלב הבא. להלן השלבים:
- במצב של החלפת שן קיימת בשתל – עקירת השן הפגועה.
- בדיקת מוכנותה של עצם הלסת להחדרת השתל.
- אם הלסת לא מוכנה תיבחן אפשרות של השתלת עצם. אם היא מתאימה, או לחלופין נרפאה בתום השתלת עצם, ניתן להחדיר את השתל לקו החניכיים.
- לאחר זמן מה של החלמה ללסת, מניחים מבנה שתפקידו לחבר בין השתל לבין הכתר (מחרסינה או מכל סוג אחר).
השלב האחרון יכול להתקיים אפילו כמה חודשים לאחר מועד ההשתלה, זאת כאמור כדי שהלסת תוכל להחלים מהטיפול ותהיה חזקה מספיק לשאת את ההתקנה של השתל. אם עצם הלסת לא תהיה חזקה דיה, השתל יהיה רופף ולא יחזיק מעמד.
היום שאחרי – תופעות נפוצות לאחר השתלת שיניים
לאחר שמבצעים השתלת שיניים מופיעות בדרך כלל תופעות שונות, אשר מעוררות חוסר נוחות אולם חולפות עם הזמן:
- כאבים באזור השתלים.
- נפיחויות באזור החניכיים והפנים.
- דימומים ושטפי דם בחניכיים.
אם מבחינים בהחמרה באחד מהתסמינים האלו בחלוף כמה ימים מההשתלה, יש לפנות לרופא השיניים אשר יבחן אם יש צורך בהתערבות רפואית. כמו כן, כדי לא להחמיר את הכאב לאחר ההשתלות, מומלץ לאכול מזונות רכים, להשתמש בקרח לסירוגין להקלה על נפיחויות וכן להתאזר בסבלנות עד להחלמה.
עשה ואל תעשה לפני השתלת שיניים
כדי שתגיעו הכי מוכנים וכשירים לעבור השתלת שיניים, ותוכלו להבטיח שהתוצאות יהיו מיטביות, השתדלו להישמע לדברים הבאים:
- הימנעו מעישון ומצריכה של מוצרי טבק – הם עשויים להגביר זיהומים ולהכתים את השיניים.
- הקפידו על שמירת היגיינת הפה – צחצוח שיניים יסודי פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי לאחר הארוחות.
- בקרו באופן סדיר ותקופתי אצל רופא השיניים לביצוע טיפולים שגרתיים.
- הימנעו ממזונות בעלי מרקם קשה מדי – לעיסת מזונות בעלי מרקם קשה, כמו סוכריות, קרח או פיצוחים עשויה להזיק לשיניים.
האם יש סכנה בביצוע השתלות דנטליות?
בדומה לכל הליך רפואי אחר, גם בהשתלות שיניים ישנם סיכונים אפשריים כמו הזדהמות של אזור השתל. עם זאת, חשוב לדעת שהסיכוי שזה יקרה נמוך מאוד וזה קורה במקרים נדירים. במקרים אחרים ייתכן וייגרם נזק לשיניים הסמוכות או נזק עצבי באזור השיניים, השפתיים או החניכיים הסמוכות. כאשר מתכננים את תכנית הטיפול עם הרופא, הוא מדבר על כל הסיכונים האפשריים וייתן מענה לכל החששות העולים לפני כן.
שיטת הטיפול הקלאסית של השתלת שיניים
שיטת הטיפול הקלאסית נעשית תחת הרדמה מקומית של המטופל. המטופל מגיע לעשות בדיקה במרפאת השיניים, ושם הוא ממלא אחר שאלון בריאות ועובר בדיקה מקיפה של השיניים והפה. בתום הבדיקה, רופא השיניים מעביר לו תוכנית טיפול מסודרת ומנומקת.
השלב שלאחר מכן הוא מתן צילומים, בהם הרופא מקבל הדמיה תלת ממדית של הלסת, המאפשרת לו לתכנן את השתלת השיניים. כמו כן, זוהי פלטפורמה לזיהוי בעיות פוטנציאליות, אשר דורשות היערכות מיוחדת או עדכון של תוכנית הטיפול.
כאשר שלבי ההכנה מסתיימים מתחילים בהשתלה עצמה. ההמלצה היא לקבוע את השתלת השיניים בשעה מוקדמת ככל האפשרת, עם עדיפות לשעות הבוקר. הטיפול נעשה כאמור תוך הרדמה מקומית, כך שהמטופל לא חש כאב, אולם הוא כן עשוי להרגיש מתח ולחץ מוקדי באזור ההשתלה. בסיום השלב הזה יוצאים עם שתל, שצריך להיקלט בעצם הלסת תוך שלושה חודשים עד שנה, ואז לאחר תום ההמתנה ניתן יהיה לחשוף את השתל ולהתאים לו מבנה וכתר.
אילו חידושים יש בהשתלות שיניים?
ישנן עוד כל מני שיטות המסייעות בהשתלת שיניים, ביניהן ALL ON 4 ועוד כל מני השתלות ממוחשבות. חלק מהשיטות הללו נחשבות מוכחות ויעילות, ואילו חלקן פחות. גם אם אתם רואים איזשהו פרסום אודות שיטה חדשנית להשתלת שיניים, מוטב שתבצעו חקר מקדים ותתייעצו עם רופאי שיניים יודעי דבר לפני שאתם בוחרים בכך רשמית.
זכרו שהשתלת שיניים הינה התערבות כירורגית, כאשר בישראל אין התמחות ספציפית בהשתלות וכל רופא שיניים יכול לבצע את זה. ועדיין, לא כל הרופאים יודעים לבצע השתלות שיניים בצורה הטובה ביותר, ולכן חשוב לבחור ברופאים בעלי התמחות בכירורגיה פה ולסת.