בישראל, בריאות השן והחניכיים היא אחת מאבני היסוד של בריאות הכללית. מחקרים מראים שכ-90% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מבעיות דנטליות, כאשר עששת השיניים והמחלות בחניכיים הן הבעיות השכיחות ביותר.
עקב חשיבותם של שיניים בריאות ותפקודיות, טיפולי שיניים שימורים תופסים תפקיד מרכזי בשמירה על הבריאות הדנטלית. מטרת טיפולים אלו היא לשמר את השיניים הקיימות, לשפר את תפקודן ולשקם נזקים שנגרמו, כל זאת במטרה להבטיח פה ושיניים בריאים לאורך זמן.
בפוסט זה נסקור את סוגי הטיפולים השימורים הקיימים בישראל, את התוויות השונות להם, את השיטות הטיפוליות ואת נתוני ההיארעות של הבעיות הדנטליות המטופלות. נציג נתונים סטטיסטיים מהמחקרים העדכניים, על מנת לספק תמונה מקיפה על המצב בישראל ולאפשר לקוראים להבין את החשיבות של טיפולים אלו. במהלך הפוסט נעמיק גם בהיבטים הקשורים לנגישות ולזמינות הטיפולים במערכת הבריאות בישראל.
טיפול בעששת שיניים
עששת השיניים היא אחת הבעיות הדנטליות הנפוצות ביותר בישראל. נתוני משרד הבריאות מראים כי למעלה מ-90% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מעששת בגיל 35 ומעלה. במחקר שנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2021, נמצא כי בקרב ילדים בגילאי 6-12, כ-60% סובלים מעששת שיניים.
עששת נגרמת בעיקר עקב הצטברות חיידקים והימצאות חומצות בפה, הגורמים לפירוק ולהרס של משטח השן. במידה ולא מטופלת בזמן, העששת עלולה להתקדם ולגרום לכאבים, לזיהומים ואף לאובדן השן. טיפולי שימור נפוצים בעששת כוללים סתימות, כתרים ועבודות פרוטטיות שונות.
סתימות הן הטיפול השכיח ביותר בעששת. הן מאפשרות למלא את החלל שנוצר בשן עקב הפירוק של משטח השן ולהחזיר לה את התפקוד והצורה. סוגי החומרים לסתימות כוללים אמלגם (כסף), שרפים קומפוזיטיים (דומים לשן), גיוצ'ה ועוד. בחירת החומר תלויה בגודל הפגיעה, באזור השן ובשיקולים אסתטיים.
כתרים הם טיפול נוסף הנפוץ בעששת. הם משמשים כאשר הפגיעה בשן היא נרחבת מדי לטיפול בסתימה. הכתר מכסה את כל משטח השן ומחזיר לה את התפקוד והצורה המקורית. כתרים עשויים מחומרים שונים כגון חרסינה, זהב, אקריל ומתכות.
בנוסף לטיפולים בעששת עצמה, במקרים של עששת מתקדמת יש צורך גם בטיפולים בתעלות השן. נתונים מ-2019 מראים כי כ-30% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מבעיות תעלות שן. הטיפול בתעלות, הנקרא גם "טיפול שורש", נועד להסיר את הנגעים ולמנוע התפשטות הזיהום.
טיפול בבעיות תעלות השן
בעיות תעלות השן הן פגיעות בחלל הפנימי של השן, הכולל את העצב והרקמות התומכות. בעיות אלו נגרמות בדרך כלל עקב חדירת חיידקים או נזק פיזי לתעלה. הביטויים הקליניים של בעיות תעלות השן כוללים כאבים, נפיחות, שינוי בצבע השן ועוד.
נתוני משרד הבריאות מראים כי כ-30% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מבעיות תעלות שן, כאשר השכיחות עולה עם הגיל. בין הגורמים העיקריים לבעיות אלו נמנים עששת מתקדמת, פגיעות חריפות בשן ומחלות חניכיים לא מטופלות.
הטיפול הנפוץ ביותר בבעיות תעלות השן הוא "טיפול שורש". בטיפול זה, מומחה אנדודונטי (רופא שיניים מומחה בטיפול תעלות שן) מסיר את הנגעים בתוך התעלה, מחטא ומילא אותה בחומרים ייעודיים. הטיפול נועד להסיר את הזיהום, למנוע התפשטותו ולשמר את השן.
במקרים של נזק נרחב לשן או כאשר הטיפול השימורי אינו אפשרי, ייתכן ויהיה צורך בביצוע "חשיפה חלקית" או "חשיפה מלאה" של תעלת השן. בחשיפה חלקית נחשפת רק חלק מהתעלה, ואילו בחשיפה מלאה נחשף כל אורך התעלה. הטיפולים מבוצעים במטרה לשמר את השן ככל הניתן.
נתונים מ-2020 מצביעים על כך שכ-25% מהטיפולים השימורים בישראל קשורים לבעיות תעלות השן. הטיפול בתעלות דורש מעקב ותחזוקה קפדנית, ולעתים יש צורך בביצוע טיפולים נוספים במידה והבעיה חוזרת. חשוב להדגיש כי טיפול תעלות אינו מיועד רק לטיפול בבעיה, אלא גם למניעת התפשטות הפגיעה ושימור השן.
טיפול בבעיות חניכיים
מחלות חניכיים הן אחת הבעיות הדנטליות הנפוצות בישראל. נתוני משרד הבריאות מראים כי למעלה מ-70% מהאוכלוסייה סובלים ממחלות חניכיים בדרגות חומרה שונות. הביטויים הקליניים כוללים דלקת, נפיחות, דימום, כאבים ובסופו של דבר אף אובדן שיניים.
הגורמים העיקריים למחלות חניכיים הם צבירת אבנית, היגיינה אורלית לקויה, עישון, מחלות כרוניות כגון סוכרת ועוד. ללא טיפול הולם, מחלות החניכיים עלולות להחריף ולגרום להרס רקמת החניכיים ואף לאובדן השיניים.
הטיפול העיקרי במחלות חניכיים הוא הסרת האבנית והפלאק באופן סדיר. הליך זה, המבוצע על ידי רופא חניכיים או היגייניסטית דנטלית, נועד לנקות את השטחים מתחת לקו החניכיים ולמנוע הצטברות נוספת. בנוסף, ניתן לבצע טיפולים תרופתיים להורדת הדלקת והנפיחות בחניכיים.
במקרים של פגיעה קשה יותר בחניכיים, כאשר הן נסוגות והופכות חשופות, נדרש טיפול ניתוחי. טיפול זה, המבוצע על ידי רופא חניכיים מומחה, נועד לשקם את האזור ולהחזיר את החניכיים למיקומן הטבעי. הטיפול כולל הסרה של רקמת חניכיים מיותרת והחזרת הקו החניכי למצב תקין.
נתונים מ-2022 מראים כי כ-35% מהטיפולים השימורים בישראל קשורים למחלות חניכיים. הטיפול במחלות אלו חשוב ביותר, שכן הן עלולות להוביל לאובדן שיניים, לבעיות תזונתיות ואף להשפיע על בריאות כללית. לכן, מומלץ לבצע ביקורות סדירות אצל רופא החניכיים ולשמור על היגיינה אורלית מיטבית.
שיקום שיניים
מלבד הטיפולים השימורים בבעיות דנטליות כגון עששת, תעלות שן ומחלות חניכיים, תחום נוסף במסגרת הטיפולים השימורים הוא שיקום שיניים. שיקום שיניים נועד להחזיר לשיניים את תפקודן, את צורתן ואת מראן האסתטי במקרים של נזק או אובדן.
ישנן מספר התוויות עיקריות לביצוע שיקום שיניים:
1. שיקום לאחר אובדן שיניים – למשל באמצעות שתלים דנטליים, כתרים או גשרים.
2. שיקום לשיפור התפקוד – כאשר השן פגועה אך לא איבדה את יציבותה, ניתן לשקמה באמצעות כתרים, עבודות פרוטטיות ועוד.
3. שיקום לצרכים אסתטיים – כגון לשיפור המראה של שיניים פגומות, שבורות או שינויי צבע.
אחת האפשרויות הנפוצות ביותר לשיקום שיניים היא באמצעות שתלים דנטליים. שתלים הם עוגנים מתכתיים המוחדרים לתוך הלסת, המשמשים כבסיס לכתרים או לעבודות פרוטטיות אחרות. נתוני משרד הבריאות מראים כי כ-25% מהטיפולים השימורים בישראל קשורים להתקנת שתלים.
יתרונות השתלים כוללים שיקום אסתטי מצוין, יציבות ותפקודיות טובה יותר בהשוואה לפתרונות אחרים כמו תותבות. עם זאת, הטיפול מצריך הליך ניתוחי מורכב יותר והוא בדרך כלל גם יקר יותר. על כן, שתלים אינם אפשריים עבור כל מטופל ותלויים במצב העצם בלסת.
פתרונות נוספים לשיקום שיניים כוללים כתרים, גשרים וכן תותבות חלקיות או מלאות. כתרים הם כיסויים מלאים לשן, המיועדים לשיקום שיניים פגומות או חלשות. גשרים הם עבודות פרוטטיות המחברות בין מספר שיניים ומחליפות שיניים חסרות.
תותבות חלקיות או מלאות מהוות פתרון נוסף לשיקום שיניים במקרה של אובדן רב יותר של שיניים. התותבות מחליפות את השיניים החסרות ומחזירות את התפקוד והמראה האסתטי. בישראל, כ-15% מהטיפולים השימורים קשורים להתקנת תותבות.
נתונים מ-2021 מצביעים על כך שכ-40% מהאוכלוסייה בישראל זקוקים לשיקום שיניים באופן כלשהו. הנגישות והזמינות של שירותי שיקום שיניים במערכת הבריאות בישראל הינה חלקית, כאשר חלק מהשירותים מסובסדים על ידי קופות החולים והביטוחים הרפואיים, אך חלקם עדיין יקרים יחסית.
Краткое содержание
טיפולי השיניים השימורים הינם חיוניים לשמירה על בריאות הפה והשיניים ולשיפור איכות החיים. כפי שראינו, ישנם מגוון רחב של טיפולים שימורים הנדרשים עבור בעיות כמו עששת, מחלות חניכיים ובעיות תעלות שן. בנוסף, ישנם טיפולי שיקום שיניים המשמשים להחזרת התפקוד והמראה האסתטי.
על מנת לשמר את בריאות הפה והשיניים לאורך זמן, חשוב לבצע ביקורות דנטליות סדירות, להקפיד על היגיינה אורלית נאותה ולפנות למטפלים מקצועיים בעת הצורך. חשוב להדגיש כי טיפולים רבים זמינים במסגרת מערכת הבריאות בישראל, חלקם אף מסובסדים על ידי קופות החולים וביטוחי הבריאות.
אם קיימת בעיה דנטלית כלשהי, מומלץ להתייעץ עם רופא שיניים או רופא חניכיים מומחה, אשר יוכל להעריך את המצב ולהציע את הטיפול המתאים ביותר. התערבות מוקדמת וטיפול מקיף במסגרת מעקב שוטף עשויים למנוע הרעה במצב ולשמר את בריאות הדנטלית לאורך זמן.
בסיכומו של דבר, טיפולי השיניים השימורים הם הדרך המובילה לשמירה על בריאות הפה והשיניים וליהנות מחיוך בריא, יפה ותפקודי. מומלץ להיות מודעים לחשיבות הטיפולים, להקפיד על מניעה ולפנות לקבלת הטיפול המתאים בהתאם לצרכים האישיים.