כמה פעמים שמעתם בילדות שלכם "תפסיק\י לאכול ממתקים או שיהיו לך חורים בשיניים?" ובכן, לחורים בשיניים אין גיל אבל הם בהחלט יכולים להיווצר אצל כל אחד. יש אנשים שהתברכו ולא נאלצים להתמודד כלל וכלל עם חורים, אולם מנגד יש רבים אחרים שנתקלו בתופעה וזקוקים לסיועו של רופא שיניים כדי לטפל בדבר. חורים בשיניים נוצרים בדרך כלל כתוצאה מאחת או משילוב של שלושת הסיבות הבאות: משתנים ביולוגיים, התנהגות וסטטוס חברתי.
שיניים עם חורים כתוצר של משתנים ביולוגיים
כל אחד מאיתנו נושא גנטיקה שונה, לה יש השפעה רבה על הבריאות שלנו. כאשר אנו מדברים על השיניים, חשוב להבין שישנם הרכבים גנטיים מסוימים התורמים ליצירת שכבת אמייל (השכבה החיצונית של зуб) חזקה, שמירה על חומציות נמוכה בחלל הפה ומתן מערכת חיסונית מצוינת, אשר משפיעים באופן ישיר על בריאות חלל הפה. מהצד השני ישנם אנשים שההרכבים הגנטיים שלהם חלשים יותר, ומכאן הם עשויים להיות רגישים יותר למחלות אוראליות.
שיניים עם חורים כתוצר של סטטוס חברתי נמוך
מידת ההשקעה בהיגיינת ובריאות חלל הפה, היא פעמים רבות משתנה שנגזר כתוצאה ממעד סוציו אקונומי. באופן טבעי, אנשי שמבוססים כלכלית יכולים להרשות לעצמם להעניק לשיניים את הטיפול הרפואי היעיל, המהיר והטוב ביותר, ולכן השיניים שלהן עשויות להיות בריאות ואסתטיות יותר. מנגד, אנשים בעלי אמצעים כלכליים לא יוכלו להרשות לעצמם לקיים טיפולים בשיניים באופן תדיר, ולכן ישנה היתכנות של היווצרות חורים בשיניים.
אם נדבר ברזולוציות גבוהות יותר, המודעות לנושא היגיינת ובריאות הפה ואופן הטיפול בכך משתנה ממדינה למדינה. ישנן מדינות מסוימות בהן ביטוח השיניים עבור אזרחים הינו מוגבל, כאשר במידה ומדובר בטיפולי חירום שמבקשים לבצע, רק בעלי האמצעים הכלכליים יוכלו לעמוד בכך כספית.
השפעת אורח החיים על חורים בשיניים
בחברות מסוימות יש חוסר מודעות בכל הקשור במצב בריאות הפה. כאשר יש פחות ידע והבנה שהטיפול בשיניים הינו מהותי, על אחת כמה וכמה כאשר נוצרים חורים, עלולים לשלם על כך במחיר של зубная боль עזים שנוחתים משום מקום וההתמודדות איתם תהיה קשה יותר.
המודעות מתבטאת בשמירה מיטבית על מצב בריאות הפה באמצעות אכילה נכונה, צחצוח שיניים נכון במשך פעמיים ביום וכן ביקורים תקופתיים אצל רופא שיניים. כאשר עושים זאת, מפחיתים משמעותית את הסיכוי להופעת חורים.
כמו כן, רוב האנשים לא יודעים מהי שכבת הפלאק, או איזו פעולה של צחצוח נחשבת לצחצוח יסודי. אם לא יהיה לכם ידע בנוגע למה שקורה לכם בתוך חלל הפה, ולא תכירו את איך שהדברים עובדים, סביר להניח שתמשיכו לדבוק באותם הרגלים ישנים ומעכבים. נסו להכיר היטב את הצורך בתחזוק מצב בריאות הפה שלכם על ידי התעניינות, קריאה ושאילת שאלות בנושא. כך תוכלו לסייע לעצמכם בשיפור ההרגלים וכן לשמור על מצב בריאות הפה והשיניים.
שיניים עם חורים – איך זה קורה?
ישנם אזורים בגוף שלנו שהם עתירים בחיידקים, ביניהם גם חלל הפה. רובד החיידקים המצטבר ונוכח בחלל הפה ניזון ממוצרי המזון שאנו אוכלים, בדגש על הסוכרים. ככל שהחיידקים מתרבים באזור הם מפרישים חומצה שמזיקה מאוד לשן, משום שהיא פוגעת בשכבת האמייל, השכבה החיצונית, ומביאה לשחיקת מינרליים חיוניים שתפקידם הוא להגן על השן. חוזקתה של שכבת האמייל מתבטאת ביכולת שלה לתקן את עצמה על ידי הוספת מינרלים המצויים ברוק. כל זמן שהיגיינת הפה תקינה, הם יכולים לשמש כציפוי לשן, ובעזרת שימוש במשחת שיניים עם אחוזים גבוהים של פלואוריד ניתן יהיה לזרז את התהליך.
בהרבה מהמקרים ניתן להבחין בהיווצרותם של חורים עוד לפני שהם יוצאים לאור. בדרך כלל החור מתבטא בהופעתה של נקודה לבנה על גבי השן, המהווה סימן לריקבון מוקדם. אם הבחנתם בדבר כבר בשלב זה, עוד יהיה אפשר לעצור את הריקבון ולהעניק טיפול משלים נכון. במידה ושכבת השן נחלשה ונהרסה כליל, בשן ייווצרו שקעים החללים, שהם אותם החורים עליהם אנחנו מדברים.
כיצד להימנע מחורים בשיניים?
כפי שכבר הבנתם, להתנהגויות השוטפות יש השפעה גבוהה מאוד על הסיכוי להיווצרותם של חורים בשיניים. להלן מספר טיפים שיכולים לסייע:
- הימנעו מצריכה מרובה של מזונות עתירי סוכר.
- הקפידוה על צחצוח שיניים נכון באופן קבוע.
- הימנעו מצריכה מרובה של מזונות חומציים.
- השתמשו במקורות כמו מי ברז או משחת שיניים עם ריכוז פלואוריד גבוה למניעת עששת.
- בקרו באופן קבוע אצל רופא שיניים אם אתם יודעים על היסטוריה משפחתית של בעיות דנטליות.
- אם אתם יודעים שיש לכם פגם כלשהו במבנה האמייל, תהיו במעקב על כך מול רופא שיניים, מאחר והן רגישות יותר והסיכוי להיווצרות חורים עולה.
- אם אתם מתקשים לצחצח את השיניים שלכם היטב עקב מוגבלות כלשהי, בקשו ממישהו אחר לעשות זאת עבורכם.
- אם אתם חשים יובש בחלל הפה, פנו לרופא השיניים והוא מצידו יוכל להמליץ לכם על תרופה שתגביר את זרימת הרוק לחלל הפה.
- טיפולי כימותרפיה או הקרנות בסמוך לאזור הראש והצוואר עלולים להפחית את הזרימה של הרוק ולעורר בעיות אוראליות, בעקבותיהן נוצרים חורים. היו בבקרה על כך.
- הימנעו משימוש באלכוהול וסמים.
- הניחו לפחד מרופאי שיניים – רבים נתונים לחרדה רגע לפני טיפול רופא השיניים. נסו לשחרר את הפחד הזה, ולהבין שהביקורים הללו מהותיים לשם שמירה על הבריאות שלכם ולמניעת טיפולים מורכבים יותר.
מה עושים אם בכל זאת ישנם חורים בשיניים?
גם אם אתם דואגים למצב בריאות הפה שלכם בדיוק על פי הספר, מצחצחים, מנקים, שומרים על תזונה ונמנעים מעישון, עדיין ייתכן שיהיה לכם חור בשן. אם אתם מבחינים בכך, הדבר הראשון שעליכם לעשות לקבוע תור אצל רופא שיניים מהר ככל הניתן, לפני שהכאבים מתחילים, וכך הנזק הפוטנציאלי יהיה מינימלי.
שיניים עם חורים מטופלות בדרך כלל על ידי מילוי החללים באמצעות סתימה. החומר שממנו עשויה הסתימה חוסם את האזור הפגום שבשן מפני כניסתם של חיידקים, וכך מסייע במניעת החמרה של הפגיעה. אם בשן מתפתח זיהום היא מתחילה עם הזמן לאבד את היציבות שלה, ואז לפתח דלקת שכרוכה בקיומם של כאבים חדים.
הטיפול עצמו מתרחש תוך הרדמה מקומית, המאפשרת לרופא השיניים לטפל בשן הפגועה. במהלך הטיפול הוא מוודא שלא נותרו חלקים מזוהמים, ושאלו הפגמים יוסרו מחלל הפה. לאחר ההסרה, נוצר חלל שאותו ממלאים בסתימות. סוג הסתימה נקבע על פי סוג השן וגודלה, עומק החור וכו'.
לעתים ישנם מקרים קיצוניים יותר, בהם נרשמת גם פגיעה עצבית בחלל הפה, ואז יהיה בטיפול מסיבי ומורכב יותר כדוגמת טיפול שורש. כשיש פגיעה עצבית, לחיידקים קל הרבה יותר להצטבר בחלל הפה וכך הזיהום מתפשט ומחמיר. ככל שהאזור מזוהם כך יציבות השן מתערערת, ואז עשויים לחוש בכאבים חזקים, ריח רע שנידף מהפה, נפיחות בבלוטות צוואר ולעתים גם פצעים בצדי החניכיים.