מי מאיתנו לא ביצע כבר בעברו צילום לשיניים? הנפוץ ביותר מכולם, שסביר להניח שזהו גם סוג הצילום שעשיתם לפחות פעם אחת בחייכם, הינו צילום зубы פנורמי. הצילום מתבצע על ידי מכשיר שמסתובב סביב הראש למשך זמן מה, כאשר בסיום מתקבל צילום רנטגן מוארך בו מקבלים תמונת מצב של כל השיניים.
צילום פנורמי בשיניים מתבצע בהתאם לצורך על פי מצבים שונים. המחיר הממוצע שלו סב סביב המאה שקלים, ומשתנה על פי קריטריונים שונים כמו קופת חולים מול מרפאה פרטית וכו'. ריכזנו עבורכם את כל המידע שחשוב לדעת אודות צילום שיניים פנורמי
כל מה שצריך לדעת על צילום שיניים פנורמי
צילום שיניים פנורמי הינו צילום רנטגן דו-ממדי, אשר משקף את תמונת המצב של אזור הפה כולו בצילום אחד. באמצעות הצילום נחשף מצבן של השיניים, הלסתות העליונות והתחתונות, רקמות וכן מצב מצבם של המבנים האנטומיים המקפים. במקור, הלסת בנויה בצורה של פרסה, אולם באמצעות הצילום הפנורמי ניתן להתבונן בה כעל שטוחה וכך לאבחן את כל הרקמות החיוניות בעת ובעונה אחת.
בשונה מצילומי שיניים אחרים, בהם יש צורך בהנחת סנסור או פילם בתוך חלל הפה, בצילום הפנורמי ממקמים אותם מחוץ לחלל הפה, מה שחוסך אי נוחות רבה. זו הסיבה שצילום זה מתבצע בצורה מהירה, נוח לפעולה ולא דורש כוח סבל או עמידות מצד המטופל.
עד לפני זמן צריך היה לפתח פילם כדי לבצע את הצילום, אולם כיום נפלאות הטכנולוגיה מבשרות אחרת. המכשור החדש מאפשר לקבל תמונת מצב תוך מספר שיניים, אשר מוצגת על מסך המחשב וניתנת להגדלה, עיבוד, שיתוף ואכסון. מכשיר הצילום עשוי משני החלקים, אשר מסתובבים בהתאמה. החלק הראשון מכיל את מקור קרני הרנטגן, ואילו החלק השני מכיל חיישן שמטרתו היא לקלוט אותן.
סיבות עיקריות לביצוע צילום פנורמי לשיניים
רפואת השיניים מייחסת חשיבות ומשמעות רבה לצילום פנורמי לשיניים, שכן הוא אמצעי נהדר לשיקוף ולמידה של צורת הלסתות והשיניים הקבועות בהן במלואן. זהו כלי אבחנתי בעל ערך מאוד גבוה, אשר מסייע בייחוד במקרים הבאים:
- אבחנה פתולוגית של מבנה צורת הסינוסים המקסילריים, שהם חללים המצויים בעצמות הלסת העליונה.
- תכנון ראשוני של הצבת שתלים בעתיד בחלל הפה.
- איתור מיקום של כלי דם ועצבים לשם תכנון פעולות כירורגיות ושתלים.
- הכרת מבנה השיניים ועצמות הלסת כחלק מבניית תוכנית שיקום (ציפוי שיניים, תותבות מלאות, כתרים וכדומה).
- אבחון וסריקה של שיני בינה כלואות טרם פעולת העקירה.
- הדמיה נחוצה להתבוננות מיקום השיניים ומקומן בלסת לשם טיפול выпрямление зубов.
- אבחון ובקרה על קצב ומצבן ההתפתחותי של השיניים בקרב ילדים.
באיזה שלב מבצעים צילום שיניים פנורמי?
ברוב הפעמים, צילום השיניים הפנורמי מתקיים לפני שהטיפול העתידי מתחיל, זאת כדי שניתן יהיה להביא את הטיפול למקסימום הצלחה. רופא השיניים שלכם בוחן תחילה את הבעיה על ידי ביצוע בדיקה קצרה, ולאחר מכן בדרך כלל נשלחים כבר לביצוע צילום שיניים פנורמי. במכון מבצעים את הצילום בהתאם להנחיות הרופא המטפל, ולאחר סיומו מקבלים את התוצאות (ידנית או במייל). עם התוצאות האלו שבים לרופא המטפל, והוא בהתבסס על הממצאים המופיעים בצילום, יכול לאבחן מהם הגורמים שהובילו לבעיה. בהתאם לזה הוא יוכל להתאים למטופל את הטיפול הנחוץ עבור הבעיה המסוימת שהתגלתה, זאת ללא עוד בירורים או בדיקות שיכולים סתם לעכב את זמני הטיפול.
כשמדובר במטופל שצריך לבצע השתלות שיניים, ישנם רופאים הנוהגים להשתמש בעוד כלי עזר, והוא הטומוגרפיה הממוחשבת (או כמו שאתם מכירים אותו, צילום CT). אולם על אף החדשנות שלו, ישנם רופאים רבים שעדיין מעדיפים את הצילום הפנורמי לשיניים, מאחר והוא מגלם בתוכו יותר יתרונות.
מצבים שניתן לגלות באמצעות צילום שיניים פנורמי
הצילום הזה מהווה כאמור כלי חשוב מאוד לאבחון בעיות שונות בחלל הפה. מה ניתן לגלות על ידי השימוש בו?
- אם יש מחלות חניכיים מתקדמות בפה.
- אם ישנן ציסטות בעצמות הלסת.
- אם יש גידולים בלסתות או בחלל הפה.
- מידע אודות שיניים כלואות בחלל הפה, לרבות שיני בינה.
- אם ישנן בעיות במפרקי הלסת.
- אם ישנה דלקת בסינוסים (סינוסיטיס).
- האם ישנם משקעים או הסתיידויות בעורקי התרדמת, האחראיים על הובלת הדם למוח. מצב שכזה ייחשב לחמור ומסכן חיים, שכן אם יש היצרות עורקים, זרימת הדם הנחוצה למוח תופחת, המשקעים וההסתיידויות עשויים להינתק מדפנות כלי הדם ולהגיע למוח, וכתוצאה מכך מסתכנים באירועים מוחיים ואף במוות. כדי להשיג אבחנה מדויקת עבור זה, חייבים בביצוע עוד בדיקות רלוונטיות כמו בדיקת דופלר.
הכנה לקראת צילום שיניים פנורמי
הצילום עצמו לא דורש איזושהי הכנה יזומה ומוקפדת. כל מה שהמטופל צריך לעשות הוא להוריד מעליו כל אביזר שיכול להפריע לשיקוף הצילום בצורה מלאה: משקפיים, תכשיטים וכל אביזר אחר. כמו כן, במהלך הצילום לובשים סינר מיוחד, שתפקידו הוא להגן על הגוף מפני הקרינה שנפלטת מהצילום. נשים בהיריון מתבקשות ליידע את רופא השיניים טרם הצילום במצבן הרפואי.
צילום פנורמי דיגיטלי לשיניים
כאשר הצילום הפנורמי לשיניים הינו דיגיטלי, מכונות הצילום שאמונות על הצילום הן ניידות ומתכווננות. הן מגדירות את הזווית שבה הצילומים יבוצעו ואת הרגעים הנבחרים לצילום השן, שכן באמצעות הגדרת הרצף שלהן ניתן יהיה להשיג צילום פנורמי יעיל ומדויק במיוחד. מעבר להיותו של הצילום הפנורמי הדיגיטלי מדויק עד מאוד, לאור העובדה שאין מעורבות אנושית בדבר, פעולות הצילום מתבצעות בצורה מהירה מאוד. כמו כן, המטופלים נחשפים לרמות קרינה נמוכות הרבה יותר מאשר נחשפו אליהן בעבר.
סוגים נוספים של צילומי שיניים
צילום נשך
זהו סוג הצילום הכי נפוץ במרפאות שיניים. צילום הנשך נעשה תוך הצבת סרט רנטגן בתוך הפה ובסמוך לשיניים הנבדקות, כך שניתן יהיה לאבחן לראשונה מצבים שונים בחלל הפה כמו עששת, נסיגת חניכיים, הצטברות אבנית וכו'. על ידי הממצאים המתקבלים ניתן יהיה לקבל החלטות בנוגע לטיפולים נחוצים ותדירות הביקורים אצל רופא השיניים.
צילום פריאפיקלי
באמצעות צילום זה ניתן לקבל תמונת מצב כללית של כותרות ושורשי השן, לרבות חלקים נסתרים כמו אזור העצם. צילום פריאפיקלי מאפשר להבחין בדלקות שונות שעשויות להיגרם בשורש השן, לבדוק את מצב הרקמה הקשה המקיפה את השורש וכו'. לעתים הצילום ממוקד במספר שיניים מסוימות, זאת כדי שיוכל לערוך אבחנה מבדלת.
צילום סטטוס מקביליות
צילום סטטוס מקביליות מהווה כלי עזר לבניית תוכנית טיפול כללית לשיניים \ החניכיים. הצילום כולל בתוכו הן צילומי נשך והן צילומים פריאפיקליים, והוא מתבצע במכוני רנטגן שמורשים על ידי משרד הבריאות.
צילומים נוספים
ישנם עוד סוגים של צילומים המשמשים את רופאי השיניים השונים, כמו למשל צילום צפלומטרי ותמונות חזיתיות של השיניים. באמצעות הצילומים הללו רופאי השיניים יכולים לספק אבחון מדויק של בעיות שיניים שונות, לקבוע היטב את אסטרטגיית הטיפול, לקיים מעקב וביקורת על טיפולים שונים וכן להשלים מידע שלא ניתן לקבל בדרך אחרת.