טיפול שורש הוא טיפול נחוץ כאשר מחלת העששת פגמה בשן עד כדי כך שהיא כבר עברה את שכבת האמייל והדנטין וחדרה לשכבת מוך השן (הרקמה הפנימית של השן בה ניתן למצוא עצבים רבים וכלי דם), או במקרה של חבלה שגרמה לחשיפת מוך השן לזיהום כלשהו.
מהם השלבים הסטנדרטיים בתהליך טיפול השורש:
1) קדיחה בשן וניקוי החיידקים הגורמים לעששת.
2) הסרת רקמות מוך השן וניקוי שתי תעלות השורש עד סופן.
3) מילוי השן הנקייה מרקמות מוך ומעששת במילוי מיוחד הנועד לשמש כתחליף, וסתימתה של השן מחדש.
לרוב טיפול שורש מתבצע בהרדמה מקומית, אך במקרים מסוימים ניתן לבצע את טיפול השורש ע"י אלחוש מקומי בלבד. לעיתים ההליך יכול להיעשות בפגישה אחת בלבד, ולעתים בכמה פגישות המשכיות. נהוג במהלך טיפול השורש לעשות כמה צילומים, הן בתחילת הטיפול על מנת לאבחן את המצב של השן, והן בהמשך על מנת לוודא את אורכן של תעלות השורש.
עקירה או טיפול שורש?
כאשר העששת התרבתה כל כך וממש הרקיבה את השן, עד לרמה שטיפול שורש אינו יכול להצילה, הברירה ברוב המקרים היא לבצע עקירה. ישנן שני סוגי עקירות: עקירה פשוטה, לרוב בשיניים במצב יחסית קל שקל להגיע אליהן ולטפל בהן, או עקירה כירורגית, יותר מורכבת, שלרוב תיקח מקום באשר השיניים לא נוחות לגישה או שלא קל לראותן כמו שיניים השבורות בתוך החניכיים או שיניים שלא צמחו דיים. את העקירה הפשוטה לרוב יבצע רופא שיניים רגיל, ע"י שימוש קודם בצבת על מנת לשחרר את השן הנעקרת וישתמש בחומר הרדמה מקומי. את העקירה הכירורגית לרוב יבצע מנתח שיניים כירוגי מומחה, לרוב בשימוש בהרדמה מקומית או כללית (תלוי במצב ובסיטואציה).
ברוב המקרים מה שבא בעקבות העקירה הוא טיפול השתלת שיניים, שהרי רוב האנשים חווים אי נוחות מרובה בעקבות החלל הריק שהעקירה הותירה אחריה.