גם בעולם המערבי לא כל האנשים מקפידים על צחצוח שיניים עקבי ונכון. גם אנשים המצחצחים שיניים פעמיים ביום ומשוכנעים שהם עושים את הדבר הנכון מבחינת בריאות הפה שלהם, נתקלים בצורך לבצע טיפולי שיניים בעקבות בעיות שמתפתחות ללא ידיעתם.
על פי כל המחקרים העוסקים בתחום זה, רוב האנשים בעולם סובלים או יסבלו מבעיות חניכיים בשלב כזה או אחר בחייהם. הבעיה הזאת נפוצה בעיקר אצל מבוגרים. הסימנים השכיחים להיווצרות דלקת חניכיים הינם, דימום בצחצוח ו/או נפיחות ואדמומיות בחניכיים. במצב זה חובה להזמין תור לבדיקה אצל רופא השיניים ולטיפול אצל השיננית.
ובכן מה הקשר של צחצוח שיניים לנושא זה ?
צחצוח השיניים לבדו אינו מספיק כדי לשמור על פה בריא. אך מי שלא קיבל הדרכה אוראלית מרופא השיניים או מהשיננית אינו מכיר בדרך כלל את הטכניקה היעילה ביותר לניקוי הפה.
אז איך באמת אפשר לוודא שאנחנו עושים את המקסימום כדי לשמור על בריאות הפה? הנה כל מה שחשוב לדעת כדי להצליח במשימה ולשמור על החיוך לעוד שנים רבות – בכמה שפחות מאמץ:
רוב בני האדם חושבים שככל שהם יברישו את השיניים חזק יותר, כך הם ישיגו תוצאות טובות יותר ושיניים לבנות יותר. אבל ההפך הוא הנכון – צחצוח אגרסיבי ומתמשך יוצר פגיעה בשיניים ובחניכיים, ועלול להוביל לנסיגת חניכיים, רגישות, עששת שורשים ובשלב מתקדם יותר גם לאיבוד שיניים.
המושג "צחצוח שיניים" מייצר את הרושם של צורך בשפשוף או הברשה חזקה, אך בעצם, הפעולה צריכה היתה להקרות "ניקוי שיניים" ולא "צחצוח שיניים". יש להחזיק את המברשת בעזרת 3 אצבעות בלבד – אצבע, אמה ואגודל ולא עם כל כף היד. החזקה המברשת בשיטה זו, תימנע הפעלת כוח חזק על השיניים של כל כף היד.
כפי שציינו קודם, המחקרים מראים גם כי חלק לא מבוטל מהאוכלוסייה המערבית מתקשה להקפיד על שמירה קבועה של היגיינה אוראלית. גם החלקים המבצעים פעולות ניקיון שונות, עושים זאת לא בדרך יעילה אשר אינה משיגה את המטרה ברמה מספקת. נמצא כי רבים מצחצחים שיניים בצורה אגרסיבית מידי שעלולה לפגוע בשיניים ובחניכיים.
הסכנות בצחצוח אגרסיבי ?
- רגישות לקור / חום / מתוק – כתוצאה מהלחץ של המברשת החניכיים נפגעות ובצורה הדרגתית נסוגות וצוואר השן נחשף. זו הדרך בה נוצרת "רגישות צווארית" הגורמת לכאב בכל פעם שהשיניים באות במגע עם קור, חום או מאכל מתוק.
- עששת – הצחצוח האגרסיבי גורם לנסיגת חניכיים ולחשיפה של שורש השן לחיידקים. בשל כך הסיכוי לחורים בשיניים עולה באופן משמעותי.
- פגיעה באמייל – שתי סיבות יכולות להוביל לפגיעה באמייל. הראשונה, צחצוח שיניים אובססיבי (שלוש פעמים ביום או יותר) עלול לפגוע בשכבות האמייל ולשחוק אותן דבר המוביל עם הזמן לאיבוד הברק הטבעי של השיניים וצבען יהפוך לעמום. סיבה שניה הינה, שימוש קבוע וממושך במשחות שיניים בעלות מקדם שחיקה גבוה (כגון, משחות שיניים מלבינות), שוחק את אמייל השן ואת רקמת החניכיים.
- שחיקה בלתי הפיכה בכותרת השן: השחיקה מתרחשת בעיקר באזור הצווארי של השן, שם האמייל דק יותר. שחיקה זו עלולה להוביל לרגישות ולעששת מוגברות.
- פגיעה אסתטית במראה: כתוצאה משחיקת החניכיים ומנסיגתן מתקבל מראה של שיניים "ארוכות" יותר – השיניים לא שינו את גודלן, אלא החניכיים נסוגו ושטח גדול יותר של השן נחשף.
מה נכון לעשות ?
- זורקים את המברשת הישנה ועוברים להשתמש במברשת רכה.
- לומדים מהי טכניקת צחצוח שיניים הטובה והנכונה.
- מקפידים על שטיפות פלואוריד.
- במקרה של רגישות צווארית יש לפנות לשיננית או רופא השיניים.
- במקרה בו המצב כמר הוחמר, נדרש טיפול לשחזור החניכיים שנסוגו על ידי השתלת חניכיים, וטיפולי שורש וכתרים על מנת לתקן את הנזק לשיניים.
אז איך מנקים / מצחצחים נכון את השיניים ?
יש לנקות את השיניים פעמיים ביום – בערב לפני השינה ובבוקר עם מברשת שיניים בעלת סיבי ניילון מעוגלים ורכים. ראש המברשת צריך להיות בגודל המכסה בו זמנית שתי שיניים, וידית המברשת ארוכה מספיק ונוחה לאחיזה. בזמן הצחצוח, על המברשת להיות מונחת בקו שבין החניכיים לשיניים, כאשר סיבי המברשת מוטים ב- 45 מעלות לכיוון החניכיים. הלחץ על המברשת צריך להיות מתון ועקבי והתנועות צריכות להיות סיבוביות (ולא קדימה ואחורה).
שימוש נכון ויום יומי במברשת השיניים גורם ושחיקתה ולבלאי ולכן מומלץ להחליף מברשת שיניים אחת לשלושה עד ארבעה חודשים, או קודם לכן אם שערות המברשת התבלו. בנוסף, לאחר הבראה ממחלה, מומלץ להחליף מברשת מאחר שהחיידקים שהיו בגוף עלולים לעבור למברשת השיניים, להתרבות ולגרום לנזק.
לסיכום
גם אם נקפיד ונשקיע בצחצוח השיניים ובניקוי חלל הפה – יש דברים שאנו לא יכולים לעשות ללא סיוע מקצועי של שיננית או רופא שיניים. שיננית משתמשת בכלים ייחודיים כדי להסיר שאריות מזון ואבנית מהאזורים שבין השיניים, מקו החניכיים ומאזורים נוספים שאנחנו בדרך כלל לא מצליחים להגיע אליהם באמצעות מברשת השיניים. לעיתים, טיפול התחזוקה השוטף אינו מספיק ויש צורך בניקוי מעמיק יותר (הקצעת שורשים) אצל מומחה לרפואת חניכיים (פריודונט) או שיננית שהוכשרה לכך.
אנו ממליצים, גם אם את חושבים שאין לכם שום בעיה בבריאות הפה – להגיע לניקוי והסרת אבנית אצל השיננית פעמיים בשנה. במידה ויש בעיות חניכיים המתבטאות בנפיחות, דימומים, אדמומיות וריח רע בפה שלא חולף בצחצוח – מומלץ להגביר את תדירות המפגשים, בהתאם להגדרת השיננית או הרופא המטפל.