ישנם טיפים רבים המשמשים לשמירה על ניקיון חלל הפה. כך למשל אנשים רבים מקפידים על צחצוח נכון פעמיים ביום, ובכך מביאים לסילוק יומיומי של רבדי חיידקים באמצעות סילוק שאריות של מזון. אולם ישנם דברים שאי אפשר להסיר כל כך בקלות באופן עצמאי, ואחד מהם הוא שכבות של אבנית.
האבנית מצטברת בצורה שכבתית והדרגתית על השיניים, וזה כמעט בלתי אפשרי להסיר אותה באופן עצמאי. הדרך היחידה להסיר את כולה בצורה יעילה, מקצועית וממוקדת היא במרפאת שיניים, בה ישנו כל המכשור הרפואי הדרוש לשם כך. האבנית מתרכזת לעתים במקומות פחות נגישים בחלל הפה, ולרופא השיניים יהיו את כלל החומרים והאמצעים הדרושים כדי להגיע לשם ולהסיר את רובד האבנית שהצטבר.
שלא כמו מברשת שיניים, שמבוססת על שימוש מכני ולעתים אף חשמלי, הציוד שבו משתמש רופא השיניים להסרת אבנית הינו אולטראסוני, משמע הוא יכול להפעיל הרבה יותר כוח ולמקד אותו בפעולת הסרת האבנית העיקשת. באמצעות המכשיר הייחודי האבנית מתפוררת לכדי אבקה, וכך היא מופרדת מהשן. פעולת ההסרה לא פוגעת כלל בחומר השן עצמו, וכן אין מגבלה של כמות או תדירות נדרשת לניקיון האבנית לטווח הרחוק.
בדרך כלל, הסרת האבנית מתאפשרת כבר תוך טיפול אחד בודד, אולם במקרים קיצוניים יותר בהם השיניים הוזנחו, ייתכן ורופא השיניים ימליץ לחלק את הטיפול לשני חלקים שונים, כשבשניהם הוא יתמקד בהסרת האבנית.
כיצד נוצרת אבנית בשיניים?
מיותר לומר שהצטברות האבנית על גבי שכבות השן היא לא דבר חיובי, ולכן הסרתה על ידי רופא שיניים היא בגדר חובה. עדיין לא הומצא טיפול שגורם להסרתה לצמיתות, ועל שום כך חשוב לקיים ביקורים תקופתיים להסרת אבנית על פי המלצת רופא.
רבים שואלים מדוע מצטברת שכבה של אבנית על גבי השיניים, אולם אין לכך תשובה חד משמעית. עם זאת, ישנן מספר סיבות אפשריות להצטברותה של שכבת אבנית על גבי השיניים:
- הזנחת היגיינת חלל הפה למשך זמן רב.
- צחצוח לא נכון של השיניים.
- צחצוח השיניים על ידי מברשת שיניים ישנה או לא מתאימה.
- קיום אורח חיים לקוי.
אילו נזקים מעוררת האבנית בשיניים?
כאמור, האבנית לא מסבה שום תועלת לשיניים או לחלל הפה בכלל. לכן, כמו שמתאמצים בהסרת נגעים מזיקים מחלקים שונים בגוף, כך יש לפעול לשם הסרת האבנית מהשיניים. בהיעדר הקפדה על הסרת אבנית, יכולים לשאת באחד או יותר מהנזקים הבאים:
- פגיעה אסתטית המתבטאת בנראות של השן הנפגעת.
- הדפת ריחות רעים מהפה עקב מצבור חיידקים
- התפתחות של דלקות חניכיים או נסיגת חניכיים.
מהלך ביקור אצל רופא שיניים להסרת אבנית
בביקור אצל רופא השיניים או השיננית, הבדיקה הראשונה שנעשית היא בחינת מצב הצטברות האבנית בשיניים. הרופא מודד את החניכיים שעוטפים את השן כדי לבדוק אם נוצרו באזור "כיסים", כלומר רווחים בין החניכיים לשן שעשויים להוות בית לחיידקים. ככל שיהיו יותר חיידקים באותם הכיסים, כך גובר הסיכוי למחלות חניכיים.
הממצאים יהיו תקינים עם עומקו של הכיס לא יעלה על 3 מילימטרים, שכן זה ייחשב לכיס תקין ובריא. אולם אם עומקו של הכיס יעלה על 5 מילימטרים, יהיה צורך בניקיון שיניים יסודי, ובמקרים קיצוניים גם ייתכן ניתוח. בהליך הסרת אבנית מסירים את אותם חיידקים שהצטברו בכיסים, זאת על ידי שימוש במכשור רפואי מתאים. במסגרת הסרת האבנית מבצעים הקצעת שורש, אשר כוללת גירוד והחלקת שורש השן. לשם כך עושים שימוש במכשיר שנועד להסיר את שכבת האבנית שהצטברה בשורשי השיניים. לעתים יהיה צורך בשני ביקורים לביצוע הקצעת השורש, וכן ביקור נוסף שישמש לביקורת ומעקב.
בשבועות העוקבים, לאחר הסרת האבנית בשיניים, החניכיים כבר מתחילות להתרפא והופכות בריאות יותר, זאת בהנחה ויש הקפדה על היגיינת חלל הפה על בסיס יומיומי מצידו של המטופל. במקביל, רופאי השיניים ממליצים על משחות שיניים ייעודיות שמגנות מפני הצטברות של שכבת אבנית.
כל כמה זמן כדאי לבצע טיפול להסרת אבנית?
טיפול להסרת אבנית מתקיים בדרך כלל אצל השיננית. לעתים הביקורים אצלה נתפסים כלא מחייבים, אולם חייבים לעשות שינוי תפיסתי ולהבין שאין זו פריבילגיה או המלצה, ומדובר באחד מטיפולי החובה המהותיים ביותר. ביקורים סדורים אצל שיננית מסייעים בתחזוקה שוטפת של בריאות חלל הפה והשיניים, כמו גם שמירה על מראה מטופח ואסתטי. מתי מומלץ לבקר אצל שיננית להסרת אבנית או בכלל?
- במקרים רגילים – מפגשים שנועדו למעקב וביקורת אחת לארבעה חודשים.
- במקרים קיצוניים – ארבעה ביקורים בשנה או פעם חודשיים, תלוי בהמלצתו של רופא השיניים.
- נפיחויות ודימומים בזמן צחצוח השיניים או אודם בחניכיים – יש להגיע מיד לביקור אצל השיננית, שכן זה יכול להצביע על דלקת שמפתחת בחניכיים עקב הצטברות אבנית.
לאחר שמסירים את כל האבנית על השיניים, חשוב להקפיד גם על צחצוח נכון פעמיים ביום. רופא השיניים \ השיננית יכולים להדריך אתכם מהי הדרך הנכונה והמדויקת ביותר לצחצוח נכון של השיניים, כל שעליכם לעשות הוא לבקש. רבים שוגים בפעולת הצחצוח שלהם, שכן הפעולה האינסטינקטיבית שלהם היא למרוח את הרובד של שאריות המזון על גבי השיניים, וכך משיגים את הפעולה ההפוכה של פיזור החיידקים במקום לסלק אותם מהפה.
פרט לניקוי אבנית – מה עוד יכול לסייע בשמירה על ניקיון חלל הפה?
כפי שאמרנו, אחת מהפעולות המשמעותיות ביותר לשמירה על ניקיון חלל הפה הינה צחצוח השיניים. כדי לוודא שפעולת צחצוח השיניים היא נכונה ויעילה עבורכם, עליכם לשים לב לדברים הבאים:
- החליפו את מברשת השיניים שלכם מדי ארבעה חודשים.
- החליפו את מברשת השיניים שלכם במידה והשערות שעל גביה מפוצלות.
- חטאו את מברשת השיניים שלכם אחת לשבוע, על ידי מים חמים.
- צחצחו את השיניים שלכם בסיום כל ארוחה.
אם תנקטו בכל אחת מהפעולות הללו, תוכלו להפחית משמעותית הסיכוי להצטברות שכבות של אבנית על גבי השיניים.
הרגע שאחרי – מה מרגישים לאחר טיפול הסרת אבנית?
הטיפול להסרת אבנית עשוי להיות לא נעים בהתחלה, אולם יחד עם זאת אי אפשר להתעלם מתחושת האוורור והרענון ששוררת בפה. אין ספק שהסרת האבנית תורמת לבריאות של הפה, ומעוררת בו תחושה של שחרור.
במקרים שבהם התפתחה כבר דלקת חניכיים עקב הצטברות של אבנית, הדבר הראשון שחשים הוא הקלה גדולה. לאחר הטיפול האדמומיות יורדת, וכן גם הכאבים והנפיחויות שמעוררים במטופל אי נוחות.
כאשר טיפול השיננית מסתיים, מומלץ להימנע בשעה הראשונה משתייה, אכילה ועישון. ככל שהטיפול הצריך פעולות יותר אינטנסיביות, כך אי הנוחות שלאחר הטיפול יכולה להיות ארוכה יותר, אולם גם במקרה הכי קיצוני היא צפויה לחלוף תוך זמן קצר.