הצורך בשתלים, כחלק מתוכנית טיפול לשימוש הפה, פוגשת גם אנשי בני הגיל שלישי. עוד ועוד אנשים מחוסרים שיניים ובעלי תותבות, מחליטים לשפר את איכות החיים שלהם באמצעות שימוש בשתלים דנטליים, המסייעים להם בייצוב התותבות.
תותבות שלמות שלא מתבססות על שתלים נחשבות פחות יציבות מאלו שכן, בייחוד כאשר הן ממוקמות בלסת התחתונה. תותבת שלא נתמכת על ידי שתלים נחשפת יותר לתנועות של שרירי הפנים, השפה והלשון. כתוצאה מכך התותבת יכולה להינתק מהאחיזה שיש לה ברקמה הרכה בלבד.
כשמתקינים תותבת על 4 שתלים באזור הקדמי של הלסת, ניתן יהיה לייצב את התותבת בלסת התחתונה וכך להקנות למטופל ביטחון בתהליך, הן בהיבטים החברתיים והן בהיבטים הפסיכולוגיים של הדבר.
היבטים המשפיעים על מחיר תותבת על 4 שתלים
לא ניתן לנקוב במחיר חדש משמעי של תותבת על 4 שתלים, זאת משום שלכל אחד יש את צרכיו האישיים. המשתנים שמשפיעים על המחיר הינם סוג התותבת (אקריל או ויטליום), רשת יצוקה בתותבת, מצמד מדויק וכו'. כדי לשמוע מחיר מדויק, אשר יימסר על פי מצב בריאות הפה שלכם, יש לקבוע תור אצל רופא שיניים מומחה ולהתייעץ עימו בנושא.
מה היתרון של תותבת על 4 שתלים?
השתלים הינם שיטה בטוחה לקבע תותבות שלמות, אשר נשלפות על ידי ארבעה שתלים. במקום לחוש אי נעימות, המלווה לעתים בשימוש בתותבת, קיבוע השתל מהווה עוגן שמאפשר להפעיל כוח בעת הלעיסה, הרבה יותר מאשר עם תותבת בלי שתלים. כמו כן, עצם היות השתל כמעין עוגן תומך מסייע ברכישת יציבות וביטחון עבור המטופל.
תותבות שלמות שלא מקובעות באמצעות שתלים, נתמכות על ידי רקמה רכה שעוטפת את מה שנותר מהעצם לאחר עקירות. במקביל, מטופלים מבוגרים מתמודדים עם הפרשות מועטות של רוק, שמשתנה מבחינת הטיב והאיכות שלו, מה שמקשה על הסתגלות לתותבת שצמודה לרקמה.
הן ספיגת רכס והן הפרעות בהפרשה תקינה של רוק עשויים להקשות על מטופלים מבוגרים להסתגל לתותבת שלמה. ולכן, בדיוק במקרים כאלה יהיה זה נכון להציע שתל דנטלי, שבאמצעות האחיזה המכנית שלו ניתן לייצב את התותבות באופן מקסימלי.
סוגי עוגנים נפוצים לתותבות
כיום נוהגים להשתמש בעיקר בשני סוגים של עוגנים לתותבות: Ball attachment ו – Bar Reconstruction.
בעוגן הראשון מחדירים כדור לשתל, והמטריצה המחוברת לכדור מתחברת לתותבת. העיגון נעשה על ידי 2-4 שתלים, וניתן להסיר אותו עצמאית כדי לנקות אותו.
בעוגן השנים המבנים מחוברים אחד לשני באמצעות מוט, והמטריצה שאוחזת במוט מוחדרת לתותבת. נוהגים להשתמש בזה על ידי ארבעה שתלים לפחות, וניתן להסיר אותו עצמאית כדי לנקות אותו.
מהו שתל דנטלי?
הצבת שתלים דנטליים בפה מיועדת לכל מי שחסרה לו שן אחת או יותר בחלל הפה. כאשר ישנן שיניים חסרות עלולים להיגרם שינויים במבנה הלסת או במנח השיניים הקיימות. כדי להימנע מתופעות מסוג זה נוהגים להשתמש בשתל דנטלי, שן מלאכותית שמשתילים בלסת, והיא נועדה לתפקד כמו שן טבעית לכל דבר.
את השתלים הדנטליים משתילים בלסת במספר שלבים, אשר משתנים מאדם אחד לאחר בהתאם למצב בריאות הפה. התהליך עצמו עשוי לארוך מספר חודשים, כדי שהלסת תוכל להסתגל למצב החדש על הצד הטובה ביותר. כדי להתאים את השתלים הנכונים והמתאימים ביותר, יש ללכת לרופא שיניים שיעניק את הטיפול הנכון והמתאים עבור מבנה הלסת והשיניים.
תותבות שלמות
את התותבות השלמות מתקינים כאשר כל השיניים שמקובעות בלסת חסרות. התותבת השלמה עשויה מחומר פלסטי, וייעודה הוא להשלים את חוסר השיניים וכן גם את העצם שנספגה עקב היעדר השיניים בלסת. באמצעות התותבת המטופל יכול לשוב לנגוס וללעוס בבטחה, היא תומכת ברקמות הפנים, נותן פתרון אסתטי ומשופר למראה וכן מאפשרת למטופל לדבר ולחייך בחופשיות ובביטחון.
זמן ההסתגלות לתותבות השלמות יכול להימשך זמן מה. צריך להתרגל לביצוע פעולות כמו אכילה או דיבור, שכן מדובר בגוף זר שנכנס לתוך חלל הפה וצריך ללמוד כיצד לחיות איתו ולהשתמש בו. בדרך כלל המטופל שב למרפאה פעם ב6-12 חודשים כדי לרפד או להתאים את התותבת מחדש, משום שככל שהזמן עובר מתרחשת ספיגה של עצם הלסת שמתחת לתותבת, ואז נוצר חוסר התאמה. את התותבת מייצרים בהליך מיוחד המורכב, המתרחש הן במרפאת השיניים והן במעבדות.
סוגי תותבות שלמות
- תותבת שלמה עם בסיס מתכתי וניתנת להוצאה\ תותבת ויטליום\ כרום קובלט – זוהי התותבת השלמה הנפוצה ביותר לשימוש לטווח הרחוק. התותבת מבוססת על בסיס מתכתי, עליה יש שיניים ורכס שעשוי מפלסטיק.
- תותבת שלמה ללא מתכת וניתנת להוצאה – זוהי תותבת שלמה שעשויה מחומרים גמישים ומתקדמים כמו ואלפלסטי. היתרון בחומרים אלו הוא כאמור הגמישות אולם גם המראה, מאחר והצבע של הווים האמונים על אחיזת השן הוא טבעי, בצבעם של החניכיים או השיניים, מה שמקנה מראה אסתטי משופר ביחס לזה המתכתי.
- תותבת נשלפת מאקריל – תותבת זו עשויה מאקריל, ולעתים מחוזקת על ידי סרט מתכתי. בדרך כלל היא מהווה תותבת זמנית בלבד שמותקנת לזמן מוגדר טרם טיפול כשלהו.
- תותבת מיידית – זוהי תותבת שעשויה גם כן מחומר אקריל. היא נחשבת לפתרון זמין, מהיר וזמני, ומשתמשים בה כאשר יש צורך בהשלמת שיניים בין מפגשים אצל רופא השיניים, בסמוך לטיפול עקירת שיניים.
תותבות חלקיות
את התותבות החלקיות מתקינים כאשר יש מחסור חלקי בשיניים, ואין אפשרות להתקין גשר קבוע על השיניים או השתלים. במקרה כזה רופא השיניים מתקין תותבת חלקית נשלפת, שהמטרה שלה היא להוסיף את השיניים החסרות לחלל הפה. את התותבות החלקיות מייצרים בתהליך משולב, הן במרפאות שיניים והן במעבדות.
התותבת החלקית מורכבת משלד מתכתי, אשר מקשר בין שני הצדדים של הלסת ונתלה על השיניים באמצעות ווים ומשענות. בחללים בהם אין שיניים, השלד מכוסה על ידי בסיס עם שיניים שעשויות מחומר פלסטי וצבען מותאם ליתר השיניים שנשארו בחלל הפה. הרכס גם הוא מותאם לצבען הוורדרד הטבעי של החניכיים.
סוגי תותבות חלקיות
סוגי התותבות החלקיות זהות לסוגי התותבות השלמות, רק שהן מותאמות למצב בו יש חוסר במספר שיניים בודדות ולא בכל השיניים שבחלל הפה. ישנם הסוגים הקבועים שהם תותבת שלמה עם מתכת ותותבת שלמה ללא מתחת, ואילו לצד זאת ישנן תותבות חלקיות זמניות העשויות מחומרים אקריליים ומספקות פתרון זמני לחללים הפעורים של השיניים.
כך או כך, מי שיתאים את סוג התותבת בהתאם לחוות דעתו המקצועית הינו רופא השיניים. חשוב לבחור ברופא שיניים מוסמך בעל ניסיון בתחום, אשר יידע לבצע את ההתאמה הכי מושלמת ומדויקת עבורכם, כך שייחסכו מכם כאבים או אי נוחות בזמן שאתם מרכיבים את התותבות.