מאת: דר' גדעון פרץ*
מעבר למראה האסתטי, לשיניים יש חשיבות רבה בתפקוד ובדיבור. ככל שעולה תוחלת החיים גדל אחוז האוכלוסייה הסובל מחוסר בשיניים ומבעיות שונות במבנה הלסת כתוצאה מכך.
למרות שהכאבים המיוחסים לטיפולי השיניים הם נחלת העבר, אחוז גדול מהאוכלוסייה עדיין נמנע מטיפול שיניים, בשל החשש מכאב. כיום פותרת זריקת הרדמה מקומית את הבעיה, ובמקרה של חשש מהזריקה ניתן להשתמש במשחה המרדימה את מקום הדקירה.
שיקום הפה הינו תחום מומחיות ברפואת שיניים העוסק בשחזור שיניים בכדי לשפר את התפקוד והאסתטיקה ברמה הטיפולית הגבוהה ביותר.
מהם השלבים בטיפול שיניים?
בשלב הראשון מגיע המטופל לרופא השיניים עם תלונה מסויימת או לבדיקה תקופתית, בה מתבצעת בדיקה קלינית של הפה. ברוב המקרים לא מספיקה הבדיקה הקלינית ויש צורך בצילום פנורמי או, במקרה של ספק, גם בצילום פריאפיקלי של אותו איזור.
בריאות החניכיים והרקמות הסובבות את השן:
הטיפול השיקומי מסתמך בראש ובראשונה על בסיס שיניים יציב ולא מתנועע, ולכן חשוב מאוד לבדוק את מצב החניכיים והרקמות הסובבות את השן, כשהחשובה שבהן היא עצם הלסת בה נטועה השן.
אצל רוב האוכלוסייה קיימת דלקת חניכיים בשלב התחלתי או מתקדם יותר. דלקות חניכיים נגרמות כתוצאה מרובד חיידקים (דנטל פלאק) שלא הוסר בעת ניקוי הפה. במידה ולא מטופלת הדלקת העצם נספגת, נוצר כיס בין החניכיים לעצם והשן תתנדנד עד שתיפול. במקרה של דלקת חניכיים בשלב התחלתי, יספיק ניקוי שיניים אצל שיננית טובה ומיומנת. על מנת למנוע מצב בו לא ניתן לשקם את הפה יש להקפיד על טיפול אצל שיננית לפחות אחת לחצי שנה, כבר מגיל צעיר. במידה וקיימות בעיות מתקדמות יותר, יש לבקר אצל השיננית לעיתים קרובות יותר, בנוסף לטיפולים מתקדמים אצל רופא מומחה למחלות חניכיים. לא הרבה יודעים, אבל כמות השיניים הנעקרות כתוצאה ממחלת חניכיים, עולה פי כמה מכמות השיניים הנעקרות כתוצאה מעששת (רקבון שיניים).
ריקבון שיניים:
יש לנקות את כל השיניים הנגועות בריקבון ולבצע סתימות היכן שצריך. במצב של ריקבון מתקדם, עד כדי פגיעה בשורש, יש לבצע טיפול שורש באותה שן ולהמשיך את הטיפול על ידי רופא שיקומיסט.
טיפול אורתודונטי:
טיפול אורתודונטי נעשה בדרך כלל בגיל הילדות, טרם סיום ההתפתחות. אולם כיום מתאפשר טיפול אורתודונטי גם עבור מבוגרים, התורם רבות לשיפור המראה האסתטי.
טיפול באנשים החולים במחלות שונות הדורשות תשומת לב:
לעומת הדעה הרווחת, גם מטופלים בעלי בעיה בריאותית חייבים לטפל בדלקות חניכיים, תוך הקפדה על התניות המחלה. במקרים מיוחדים, כגון סכרת, מחלת כליות, כבד ועוד, חובה לעדכן את רופא השיניים מראש ומומלץ להיוועץ במומחה לשיקום פה ובמקרה הצורך גם ברופא המשפחה או ברופא המומחה המטפל.
בזמן ההריון קיימת רגישות מוגברת לבעיות חניכיים. אי טיפול בבעיה בזמן ההריון, עלול להוביל לנזק גדול ומהיר יותר. אין שום מניעה לטפל בשיניים במהלך ההריון, אך מומלץ להימנע מצילומים ככל האפשר.
שיקום הפה:
לאחר שהפה עבר את כל הטיפולים המקדימים, על הרופא המשקם (ורצוי שיהיה מומחה בתחום) לעבור על הממצאים ולתכנן את תכנית הטיפול. השלב הראשון הוא שיקום הפה באמצעות טיפולי שורש, שכן שיניים אלו בנוסף לשיניים הבריאות, מהוות את הבסיס לשיקום הפה. על כל שן עם טיפול שורש יש לבנות מבנה, שתמנע את שבירתה ומעליה להלביש כתר.
כתרים וגשרים:
גשר בפה הוא למעשה בניית מבנה על כל שן בצידי הרווח נטול השיניים, אליהם מחובר כתר המהווה את הגשר בין שני הכתרים. במידה וקיים רווח גדול, בונים גשר הנשען על יותר שיניים. הגשר יכול להיות בנוי מחומרים שונים, כמו זהב, מתכת חצי אצילה או מתכת שאיננה אצילה. חומר נוסף המקובל מאוד לאחרונה הוא הזירקוניה, הנחשב לחומר חזק מאוד ואסתטי. לכל אחד מהחומרים יתרונות וחסרונות ויש להיוועץ ברופא המטפל לגבי בחירת החומר המתאים.
תותבות:
במידה וחסרות שיניים בכמות הגדולה מזו שגשר יכול לפתור, ניתן להתאים תותבת שתשלים את החסר. תותבת שלמה משמשת במקרה של חסר כל השיניים בלסת אחת או בשתיהן ותותבת חלקית משמשת כאשר החסר הוא חלקי. התותבת החלקית נשענת על השיניים שעדיין נותרו בפה ומסוגלות לעמוד בעומס הנוסף שעליהן לשאת.
תפקידו של המומחה לשיקום הפה, הוא להעניק פתרונות שיקום במצבים קשים ומסובכים, אשר רופא השיניים אינו יכול לתת. טיפול שיקומי טוב מחזיק שנים רבות ותלוי לא מעט, גם ביכולתו ובמקצועיותו של הטכנאי.
לכן, אם אתם נזקקים לטיפול משקם מורכב יותר מטיפול שגרתי כגון סתימה או תותבת זמנית, בקשו דעה של מומחה לשיקום הפה. בדקו היטב את הרזומה והמקצועיות של המעבדה איתה עובד רופא השיניים ואל תתביישו לשאול.
*הכותב הינו בעל וותק של למעלה מ-40 שנה בשיקום הפה, עם נסיון בהדרכה בתחום בבית החולים הדסה ועובד כיום בסניף מודעין של רשת 'שיניים'.