מה זה יישור שיניים?
אורתודונטיה משמעותה יישור שיניים והיא ענף ברפואת השיניים העוסק באבחון, מניעה וטיפול בבעיות הקשורות לשיניים צפופות, מעוותות, מסובבות, עקומות וקשיים בסגירה.
הליקוי יכול להיות ברמת השן הבודדת ועד ליקוי בלסת שלמה או שתי הלסתות וביחס ביניהן. מטרות הטיפול האורתודונטי הן השגת הרמוניה מלאה של מערכת הפנים, הלסתות והשיניים ושיפור בריאותי ואסתטי התורם לביטחון העצמי של המטופל. יישור שיניים נועד לפתור בעיות תפקודיות של מערכת השיניים, הלסתות והפה. לא פחות חשוב הוא הטיפול בהיבטים האסתטיים של השיניים והפה בעיקר במקרים בהם יש צפיפות של השיניים, בקיעה במקום לא נכון, מנח שיניים המפריע לאכילה ולדיבור או מנשך לקוי. בעיות במבנה הלסתות נובעות גם מתורשה גנטית, ליקויי גדילה ,חבלה בשיניים, אובדן שיניים, מציצת אצבע וכדומה. הטיפול מתבצע ע"י אורתודונט אשר הינו רופא שיניים שעבר הכשרה מיוחדת לטיפול ביישור שיניים ולסתות.
חשיבות הטיפול המוקדם
ליקויי סגר עלולים לגרום לתופעות שונות: בעיות תפקודיות של מערכת הלעיסה, מראה לא אסתטי של השיניים והפנים, הפרעות בנשימה ובדיבור, אי יכולת לסגור את הפה, יובש ודלקות חניכיים. שיניים שאינן במקומן הנכון קשות יותר לצחצוח והן פגיעות יותר לעששת ולדלקות חניכיים. הגיל הרצוי לתחילת הטיפול הוא לקראת גמר בקיעת השיניים הקבועות. לעיתים, יש צורך בהקדמת הטיפול כאשר יש בעיות בשיני החלב הגורמות להפרעה בבקיעת השיניים הקבועות.
כיצד מתבצע הטיפול ?
יישור שיניים מבוצע באמצעות מכשירים קבועים המודבקים על השיניים (סמכים) ובעזרת מכשירים שניתן להסירם (פלטות ומכשירים פונקציונליים). משך הטיפול תלוי בגיל ובאבחנה הרפואית ויכול להימשך כשנה וחצי או יותר. במקרה של טיפול מוקדם, הטיפול יכלול בדרך כלל עקירת שיני חלב כדי לאפשר את בקיעת השיניים הקבועות ורק לאחר מכן התחלת הטיפול האורתודונטי. עם סיום הטיפול יש לשמוע להנחיות הרופא על מנת שהתוצאה תישמר זמן רב.
שימו לב !
לפני תחילת הטיפול חובה לסלק את כל מוקדי העששת בפה.
בנוסף, יש צורך בבדיקה אצל רופא השיניים מדי חצי שנה לצורך גילוי הימצאות מוקדי עששת וטיפול בהם.
חשוב לדעת!
על מנת להצליח בטיפול ולקבל את התוצאה הטובה ביותר יש להקפיד ולשמור על הכללים הבאים:
- – שיתוף פעולה מלא ומילוי כל הוראות האורתודנט.
- – שמירה קפדנית על היגיינת הפה.
- – צחצוח שיניים יסודי מספר פעמים ביום.
- – טיפול תקופתי סדיר אצל השיננית (הסרת אבנית וטיפול פלואוריד)
- – סוגי מזון מסוימים גורמים לנזק למכשיר ולשיניים ויש להימנע מהם (כגון: גומי לעיסה,סוכריות ומזון קשה כמו: גזר ותפוח)
- – בשבועיים הראשונים לאחר הדבקת הסמכים יש להשתדל לאכול דברים רכים.
- – במידה ובימים הראשונים מורגש כאב או לחץ יש לקחת כדור נגד כאבים ובמידת הצורך להתייעץ עם רופא השיניים.