אם אתם רוצים לדעת מהו 'עכביש לשיניים' לשם מה הוא נועד ומתי יש צורך להשתמש בו ומדוע, כדאי לכם לקרוא את המאמר הקצר והמקיף הבא.
מהו עכביש לשיניים?
'עכביש לשיניים' הוא כינוי למכשיר שנועד להרחיב את הרוחב של הלסת העליונה. השם 'עכביש' ניתן ללו בחיבה כיון שהמראה של המכשיר דומה באיזשהו אופן לעכביש שארבע רגליו תוחות באלכוסונים היוצאים מ'גופו' של המכשיר.
מה שמו המקצועי של המכשיר?
בעגה המקצועית המכשיר נקרא RPE – Expander Palatal Rapid –
מדוע יש אנשים שהלסת העליונה שלהם צרה יותר מדי?
כאמור, בעכביש נשתמש עבור סיוע לאדם שהלסת העליונה שלו צרה מדי. מה הסיבה שצרות זו נגרמת? כמה סיבות אפשריות, ולפעמים כמה מהם משמשים בערבוביא:
- גנטיקה – ייתכן שההורים וכיו"ב היו בעלי מבנה פנים צר ומחודד, או ללסת עליונה צרה יחסית ללסת תחתונה רגילה, או להיפך – ללסת תחתונה גדולה יותר מהרגיל, מה שגורם ללסת העליונה להיראות כצרה ולעוות את תווי הפנים.
- נשימה – אדם שנושם דרך הפה ולא דרך האף, מלבד בעיות שונות הקשורות באיכות החמצן ונקיות האויר שמכניס לגופו, עלול לגרום בכך שהלסת העליונה שלו לא תעבור את התהליך הטבעי של ההתחרחבות הנדרשת כדבעי, שמתרחשת אצל רוב בני האדם בעת גדילת הלסתות.
- מוצץ – הרגלים רעים של מציצת אצבע או מוצץ, בפרט בשנים מאוחרות יותר, עלול לגרום לשינויים בתווי של השיניים והלסת, ולהצרה של הלסת העליונה.
- שרירים – שרירים היפוטונים חלשים, ומצב קבוע של פה פתוח (כדי לנשום מהפה) – יכול גם הוא לגרום להצרה של הלסת העליונה, או ליתר דיוק לחוסר התרחבות שלה.
- חיסרון מולד בשיניים, יכול לגרום להצרה או חוסר התפתחות והתרחבות של הלסת העליונה.
מתי יש צורך להשתמש בעכביש?
ישנם כמה מקרים שבהם צריך להשתמש במכשיר העכביש:
- כשהלסת התחתונה צרה מדי, מה שגורם לצפיפות גדולה של השיניים העליונות. אז ניתן להרחיב את הלסת עצמה, ובכך לרווח את השיניים במקומם, במקום להשתמש בטבעות ליישור השיניים במקומם הצר.
- כשיש רווח גדול מדי בין הרוחב של הלסת העליונה לרוחב הלסת התחתונה. באופן עקרוני, הטווח הנורמאלי הוא שהשיניים התחתונות חופפות על כמחצית מרוחב השיניים העליונות. במידה והלסת העליונה צרה מדי – אותה חפיפה לא מתרחשת כראוי, ויש לכך השלכות שונות שיבוארו בהמשך.
- במקרים קיצוניים יותר – הלסת התחתונה היא זו שנמצאת מבחוץ ללסת העליונה. (crossbite posterior) – גם במקרה זה נמליץ להרחיב את הלסת על מנת שתזחור לרוחב הנכון והבריא לה.
מתי יש להתחיל בטיפול באמצעות העכביש?
ככל שמזהים יותר מוקדם את הבעיה – כך יש יותר טוב. ההסבר לכך הוא פשוט, עם הרוחב של הלסת העליונה הוא צר וגורם לצפיפות לשיניים הקיימות – הוא עלול גם לגרום קושי לשיניים הבאות לצמוח בצורה ישרה ונכונה מחמת חוסר מקום ומרווח.
באמצעות העכביש אנחנו בעצמם מפרידים את התפר הפלטלי שבאמצע החך. מסיבה זו עדיף לעשות את התהליך כל עוד החניכיים עדין גדלות – עד גיל 23 בערך. אחרי גיל זה ניתן לעשות ניתוח, או להשתמש בפלטה וקוביות גשר על השיניים עצמם.
כמו כן, לעיתים ניתן לזהות כבר בשלב מוקדם התפתחות לא סמטרית, שרק צד אחד של הלסת התחתונה הוא רחב יותר מהלסת העליונה, ואז יש לבצע טיפול בהתאם ובהקדם.
כיצד נראה מכשיר העכביש?
המכשיר הינו בעל גוף, שבמרכזו בורג, המולחם לשתיים עד ארבע טבעות שמתחברות על גבי שיניים מהקשת העליונה.
העכביש גורם לשינוי מהיר יחסית של רוחב הלסת, והוא מצריך שיתוף פעולה מהאדם עצמו, או ליתר דיוק, מאחד מקרוביו, שיסובב את הבורג הנמצא במרכז המכשיר, ועל ידי כך יגרום להרחבת העצות של הלסת העליונה.
יש לדעת, שלעיתים השימוש במכשיר זה איננו מועיל רק לנושאים של יישור שיניים ואורטודנטיה, אלא גם בכדי לפתוח את תעלות האף, ולאפשר לאדם נשימה בריאה יותר מאפו ולא מפיו.
איך מפעילים את המכשיר?
לאחר שרופא השיניים שם את העכביש בפיו של המטופל, הוא צריך להמשיך ו'להבריג' כלומר למתוח את הבורג באופן כזה שיריחב את הלסת מעט מעט בכל יום.
המטופל לא יכול לעשות זאת באופן עצמאי, אלא הוא צריך לאדם נוסף שיכול לראות ולהסתכל לתוך חלל הפה של המטופל ולעשות את התהליך הפשוט הבא:
- המטופל מקבל ידית פלסטיק המחוברת לחוט מתכת, יש לוודא לפני כל שימוש שהידית מחוברת לחוט כדבעי שלא תיפול חלילה לפיו של המטופל
- על המטופל לשכב על המיטה על גבו, כשפיו פתוח והראש מוטה אחור מספיק כדי שיהיה אפשר לראות את המכשיר בצורה טובה, במקום מואר.
- מניחים את המפתח בתוך חור ייעודי הנמצא בתוך המכשיר, וממסובבים אותו כלפי פנים עד שהוא נעצר. לאחר מכן מושכים ומוצאים את הידית החוצה.
- כל סיבוב שכזה מרחיב את הלסת העליונה ברבע מלימטר
- בסופו של סיבוב זה, נוכל לראות את החור הבא, שמיועד לסיבוב הבא של המכשיר.
- פעולה זו חורת פעם או פעמיים ביום למשך שבוע. לאחר מכן יש לחזור לאורטודנט, שיוודא שאכן הלסת התרחבה מספיק, או שיש צורך בהרחבה נוספת. המכשיר עצמו צריך להיות על גבי פיו של המטופל למשך כחצי שנה לפחות.
- לאחר סיום הפעולה, והרחבת הלסת העליונה כמצופה – נוצר איזו רווח בין שני השיניים הקדמיות. אלא חשש, לאחר כמה ימים הרווח נעלם והשיניים חוזרות לקדמותן ואף יותר.
אלו סוגים של עכבישים ישנם?
האם יש עוד דרכים להרחיב את הלסת?
ניתן להרחיב את קשת השיניים, אך לא את עצצמות הלסת עצמן, על ידי יישור שיניים רגיל של גשר עם קוביות ברזל המחוברות לכל שן, והרופא מותח אותם באופן ידני, אחת לתקופה מסויימת.
אמנם, ההרחבה שהעכביש עושה, היא הרחבה סקלטלית, של עצם החניכיים בעצמה, שעל גבה יושבות שורת השיניים.
האם יש תופעות לווי לשימוש במכשיר זה?
אכן כן, כיון שמדובא על מתיחת הבורג, ועל הרחבה של ממש (רבע מילמטר) בכל פעם, האדם יחוש זאת בפיו בצורות שונות, ואין להתרגש מתופעות הבאות:
- לאחר הרכבת המכשיר בפה – ישנה תחושה של חוסר נוחות, ריור יתר מכרגיל, הפרעה בתנועת הלשון ובהגיה של הברות מסוימות. – תחושות אלו נעלמות לאחר כמה ימים של הסתגלות למכשיר החדש שבתוך הפה.
- לאחר פתיחת הבורג ומתיחתו – ניתן לחוש לחץ בשיניים העליונות. הלחץ ייעלם לאחר כשעה.
האם יש צורך לשמור על נקיון הפה כשהמכשיר בתוכו?
זו כמעט שאלה רטורית, בוודאי שצריך לשמור על נקיון הפה, תמיד זה נכון. אך כשהעכביש נמצא בתוך הפה שלנו, יש צורך בשמירה גדולה יותר, כדי ששאריות מזון לא יתקעו בפינותיו, ויגרמו ללכלוך בפה וממנו לדלקת חניכיים חמורה. מסיבה זו יש לצחצח שיניים ביסודיות במשך 3 פעמים ביום (ולא פעמיים כרגיל).
אלו תקלות יכולות לקרות למכשיר ומה לעשות?
לעיתים אחת הטבעות (המחוברות לשיניים) מתרופפות או נשברות – במרה זה יש לפנות מיד לרופא השינים שיסדר את המכשיר העכביש להיות תקין כבתחילה.
היכן לעשות עכביש לשיניים?
רשת מרפאות השיניים של ד"ר בוחניק היא המקום המצוין ביותר לעשות כל פעילות רפואית בשיניים שלנו. מדובר על רשת בעלת ותק של שלושים שנה, עם טובי הרופאים והמומחים בתחומם, ובראשם ד"ר בוחניק, רופא מומחה בעל ותק ונסיון רב.