שיניים רקובות הן מצב שבו השיניים פגועות משמעותית ומופיעה בהן דלקת חריפה. הסיבות להיווצרות שיניים רקובות הן מגוונות. חשוב לדעת כי שיניים רקובות מצריכות טיפול מידי ולכן אם אתם סובלים מריקבון ואפילו מכאבי שיניים קלים או רגישות בשיניים, פנו בהקדם לרשת מרפאות שיניים של ד"ר עמוס בוחניק, לאבחון מהיר ומדויק של הבעיה וטיפול מקיף ומקצועי.
שיניים רקובות אצל מבוגרים
יש כמה גורמים שיכולים לגרום לתופעה של שיניים רקובות, רובם התנהגותיים ומנטליים. עם זאת, יש לציין כי למרבה ביש המזל, שיניים רקובות יכולות להתרחש גם על בסיס גנטי. כלומר, אם להורים שיניים חלשות ולא בריאות באופן טבעי, סביר שנראה זאת גם אצל צאצאיהם. בכל מקרה, גם במקרה גנטי של שיניים רקובות צריך ואפשר לעקוב ולטפל. גורמים נוספים של שיניים רקובות הם:
- פחד מרופאי שיניים. החרדה שתוקפת אנשים רבים רק מעצם המחשבה על ביקור אצל רופא שיניים, גורמת לרבים מהם לדחות טיפולים ואף להימנע מהם לגמרי. חשוב להבין כי הזנחה זו יכולה להוביל להתפתחות עששת קשה, המובילה לשיניים רקובות. שום לחץ לא שווה אובדן של שיניים מהפה. לכן, בחרו היטב את הרופא שאתם פונים אליו. ברשת מרפאות שיניים, למשל, הרופאים מיומנים בטיפולים באווירה נינוחה ומרגיעה ובהרגעת מטופלים לחוצים.
- צחצוח לא נכון של השיניים, או אי צחצוח. אף על פי שמדובר הרבה על היגיינה אוראלית, יש אנשים המסתפקים בצחצוח פעם ביום בלבד. כמו כן, יש אנשים שלא מקדישים די תשומת לב לבחירת מברשת איכותית, צורת הצחצוח ומשך הצחצוח. הם מצחצחים מעט מדי או מהר וחזק מדי וזה עלול לפגוע בחניכיים ובשכבת האמייל של השן.
- היגיינת פה לקויה. צחצוח השיניים צריך להיות מלווה בשטיפה עם מי פה ועם טיפול בחוט דנטלי, המוציא שאריות מזון ולכלוכים התקועים בין השיניים. הימצאותם של שאריות ולכלוכים בפה לאורך זמן, עלולה לגרום לדלקות ולשיניים רקובות.
- תזונה לקויה עתירת סוכר, גורמת להצטברות חיידקים, עששת ושיניים רקובות.
- חבלות ופציעות בשן שאינן מטופלות בזמן, עלולות להיות מקור לחדירת זיהומים.
- עישון וצריכת ניקוטין. החומרים הכימיים והניקוטין בסיגריות נצמדים לשן ופוגעים בשכבה החיצונית שלה, האמייל. ברגע שזו נפגמת, קל יותר לזיהומים לחדור אל השכבות הפנימיות של השן ולגרום לדלקת.
שיניים רקובות אצל ילדים ותינוקות
גם ילדים ותינוקות עלולים לסבול מתופעה של שיניים רקובות. למרבה הצער, התופעה הזו יכולה להיווצר בגיל צעיר מאוד ויש לה כמה סיבות. ראשית, יש קשר בין תזונה לקויה עתירה בסוכרים, מיצים ופחמימות והשמנת יתר, לבין שיניים רקובות אצל ילדים. גם תחליפי החלב לתינוקות מכילים כמות גבוהה יחסית של סוכר וכמו כן יש ילדים הנוטים להירדם בלילה עם בקבוק המכיל משקה ממותק. מחקרים מסוימים מצביעים על כך שגם הנקות בלילה הנמשכות לטווח ארוך וזמן רב לאחר בקיעת השיניים, עלולות לגרום להופעת שיניים רקובות.
ההשלכות של שיניים רקובות
שיניים רקובות מובילות למגוון תופעות, חלקן אסתטיות וחלקן בריאותיות. בפן האסתטי, אנשים עם שיניים רקובות חשים נבוכים לחייך או לחשוף את שיניהם, שכן לשיניים צבע שחור לא מחמיא. מכיוון שהחיוך הוא אחת הדרכים הבולטות בה אנו מציגים את עצמנו לעולם, היעדרו עלול ליצור רושם לא נכון על האדם ולגרום לאי נעימויות.
בפן הבריאותי, שיניים רקובות עלולות להוביל להופעת כאבים עזים שלא מאפשרים התנהלות רגילה. היכולת לאכול ואפילו לדבר נפגעת משמעותית ובלתי אפשרי לנהל בצורה זו שגרה יום יומית. יש לשים לב שגם רגישות בשיניים לחום או לקור עלולה להעיד על חורים בשיניים או על תחילתו של מצב ריקבון ולכן יש לטפל בכך בהקדם האפשרי.
במצבים קיצוניים, שיניים רקובות עלולות להביא למצב שבו שיניים נושרות מן הפה. זהו מצב חמור, המצריך התייחסות מיידית, שכן שיניים חסרות לא רק גורמות לתחושות קשות של מבוכה וחוסר ביטחון, אלא עלולות לגרור נזקים משמעותיים לשאר השיניים, לחניכיים וללסת.
ההשלכות של שיניים חסרות
כאמור, שיניים רקובות שנושרות, עלולות לגרום תופעות מרחיקות לכת. שיניים חסרות משפיעות על לעיסה נכונה ומלאה של המזון ולכן יכולות לגרום להפרעות בבליעה ובמערכת העיכול. חוסר האיזון בפה עלול לגרום למחלות חניכיים ולבעיות בעצם הלסת שמאבדת מהעמידות שלה כשלא כל השיניים נמצאות בפה. בנוסף, עלולות להיווצר בעיות בדיבור, תופעות כמו בקיעת יתר של שיניים ועוד.
איך אפשר להימנע ממצב של שיניים רקובות?
אפשר להימנע ממצב של שיניים רקובות וזוהי בהחלט לא גזרת גורל. ביקורים קבועים אצל שיננית ורופא שיניים, יכולים למנוע שיניים רקובות על-ידי ניקוי עמוק ואיתור מוקדם של בעיות בחניכיים, בשיניים ובלסת. צחצוח נכון, בעוצמה הנכונה ובמשך הנכון, עם מברשת שיניים טובה פעמיים ביום לפחות, גם מונע שיניים רקובות. כמו כן, יש להשתמש במי פה וחוט דנטלי, כטיפול משלים לצחצוח השיניים. מומלץ להימנע ממזונות ומשקאות עתירי סוכר ומזונות קשים ודביקים במיוחד. כמו כן, כל חבלה או פציעה בפה או בשיניים מצריכה ביקור מידי אצל רופא שיניים כדי שיבדוק האם נגרם נזק לשיניים.
שיניים רקובות – דרכי טיפול
הטיפול במצב של שיניים רקובות נחלק לשני סוגים. הסוג הראשון מתייחס למצב בו עוד ניתן לטפל בשיניים, באמצעים שונים כגון: שחזורים, טיפולי שורש וכתרים. סוג הטיפול השני מתייחס למצב בלתי הפיך, בו אין מנוס מעקירה, או מצבים שבהם שיניים רקובות כבר נשרו מהפה. במצבים כאלו, נהוג לבצע השתלת שיניים – תהליך שיקומי המדמה את המראה והתחושה של שיניים אמיתיות. השתלת שיניים מחזירה את הביטחון העצמי ואת יכולות הדיבור, הלעיסה והעיכול התקינות.
בחרו במומחים לטיפול במצב של שיניים רקובות
שיניים רקובות מצריכות אבחון מדויק וטיפול מדויק ויעיל של רופא שיניים מוביל בתחומו. רשת מרפאות שיניים של ד"ר עמוס בוחניק כוללת צוותים מקצועיים בפריסה ארצית, שיכולים לטפל במצב של שיניים רקובות ומחלות דנטליות נוספות במעוד מועד, כדי לא להגיע למצב של שיניים רקובות. רשת מרפאות שיניים מומלצת על-ידי קהל לקוחות גדול שנהנה מטיפולים בסטנדרטים בין-לאומיים ועם ליווי, ביקורות והסברים מקצועיים לאורך כל התהליך.
כמה עולה לטפל במצב של שיניים רקובות?
העלות של טיפול במצב של שיניים רקובות, תלוי בעיקר במצב השיניים. לכן, חשוב לגשת לרופא שיניים מיד כאשר מופיע הכאב המינורי ביותר, או שיש רגישות בשיניים לחום ולקור. ככל שתקדימו לטפל, כך יש סיכוי שהטיפול יהיה מורכב פחות ולפיכך גם יעלה פחות. טיפולים מורכבים נושאים עלויות גבוהות, אך בהרבה מקרים אין ברירה אלא לבצע אותם. כדי ליהנות ממגוון טיפולים במחירים נוחים, פנו לרשת מרפאות שיניים של ד"ר עמוס בוחניק, העובדת עם ביטוחי שיניים מובילים.
שאלות נפוצות על שיניים רקובות שיניים
שיניים רקובות הן לא רק בעיה קוסמטית. הם גם סימן להיגיינת שיניים לקויה, שעלולה להוביל לבעיות בריאותיות אחרות. שיניים רקובות יכולות להיות כואבות מאוד, והן עלולות להקשות על אכילה או דיבור. במקרים קיצוניים, הם יכולים אפילו לגרום למוות. אדם עם שיניים רקובות נמצא גם בסיכון גבוה יותר לפתח בעיות בריאות חמורות אחרות, כגון מחלות לב וסוכרת. לכן כל כך חשוב לפנות לרופא שיניים באופן קבוע ולצחצח ולהשתמש בחוט דנטלי כל יום. אם יש לך שיניים רקובות, עדיין יש תקווה. רופא שיניים יכול לעזור לנקות את השיניים ולתקן כל נזק שנגרם. עם טיפול נכון, אתה יכול לקבל שיניים בריאות וחיוך בריא.
– מהם הסימנים של שן נרקבת?
תשובה:
- אחד הסימנים השכיחים לשן נרקבת הוא עששת גלויה. זה יכול להופיע ככתם חום כהה או שחור על השן. אם העששת לא מטופלת, היא תאכל בסופו של דבר דרך האמייל אל הדנטין, ויגרום לחור בשן.
- סימן נוסף לשן נרקבת הוא כאב או רגישות. זה נגרם בדרך כלל על ידי ריקבון שמגיע לעצב השן. כאשר זה קורה, זה יכול להיות מאוד כואב לאכול או לשתות כל דבר חם או קר.
- סימן שכיח נוסף לשן נרקבת הוא ריח רע מהפה. זה נגרם על ידי החיידקים שנמצאים בריקבון.
- אם נותנים לשן להירקב יותר מדי זמן, היא תיפול בסופו של דבר.
- לבסוף, שיניים נרקבות עלולות להוביל לבעיות בריאות חמורות אחרות כמו מחלות לב וסוכרת. הסיבה לכך היא שהחיידקים שכבר נמצאים במוך השן במקום כלי הדם, יכולים להיכנס לזרם הדם ולנוע לחלקים אחרים בגוף.
– איך אפשר למנוע שיניים רקובות?
תשובה:
שיניים רקובות נגרמות מהצטברות של רובד ואבנית על השיניים. ניתן למנוע זאת על ידי צחצוח ושימוש בחוט דנטלי באופן קבוע, ועל ידי ביקור קבוע אצל רופא השיניים לניקוי.
– האם יש צורך בטיפול שורש לשן רקובה?
תשובה:
זה תלוי במידת העששת. אם הריקבון מוגבל לאמייל (השכבה הקשה והחיצונית של השן), ייתכן שלא יהיה צורך בטיפול שורש. אולם אם העששת הגיעה לרקמות הפנימיות של השן, תידרש טיפול שורש להצלת השן. עששת שמגיעה לרקמות הפנימיות של השן עלולה לגרום לזיהום ודלקת, מה שעלול להוביל לכאב ואף לאובדן של השן.
– האם ניתן להציל שן נרקבת?
תשובה: תלוי עד כמה השן נרקבה. אם אין זיהום והעיסה (מוך השן) עדיין בריאה, אז ניתן להציל שן בטיפול שורש. אם הריקבון הגיע לעיסה וגרם לזיהום, סביר להניח שיהיה צורך לעקור את השן.
חשוב לפנות בהקדם לרופא שיניים אם אתה מבחין שהשיניים שלך נרקבות, כי אם העששת לא מטופלת היא עלולה להוביל לזיהום ולגרום לנזק נוסף לשן. ואל תשכחו לצחצח ולהשתמש בחוט דנטלי פעמיים ביום! היגיינת פה טובה חיונית לשמירה על בריאות השיניים וללא עששת.
– האם ביטוח השיניים שלי יכסה טיפול בשן רקובה?
תשובה:
זה תלוי בפוליסת ביטוח השיניים שלך. חלק מהפוליסות יכסו רק חלק מעלות הטיפול בשן רקובה, בעוד שאחרות יכסו את כל העלות. חשוב לקרוא בעיון את הפוליסה שלך כדי לראות מה מכוסה ומה לא.
ברשת מרפאות שיניים של ד"ר בוחניק עובדים עם כל חברות הביטוח הגדולות, ואנחנו אלו שמגישים את בקשת התשלום לחברת הביטוח, כך שמבחינה זו אתה יכול להיות רגוע. צור קשר ונבדוק האם הטיפול שאתה צריך מכוסה על ידי הביטוח שלך.
– כמה זמן לוקח לטפל בשן רקובה?
תשובה:
שיניים רקובות הן בדרך כלל תוצאה של ריקבון או נזק. תהליך הטיפול תלוי בחומרת הריקבון או הנזק. ברוב המקרים, מילוי (סתימה) פשוט יספיק. עם זאת, אם הריקבון או הנזק חמורים יותר, ייתכן שיהיה צורך בטיפול שורש. משך הזמן שלוקח לטפל בשן רקובה תלוי במקרה הפרטני. עם זאת, באופן כללי, ניתן להשלים את רוב ההליכים תוך שעה עד שעתיים.
– מהם הסיכונים באי טיפול בשן רקובה?
תשובה: התעלמות משן רקובה והזנחתה עלולה לגרום לזיהום להתפשט ולהשפיע על שיניים אחרות. בנוסף, שן רקובה עלולה לגרום לכאב ולהוביל לריח רע מהפה. רופא שיניים יכול לטפל בשן רקובה באמצעות אנטיביוטיקה ו/או טיפול שורש.
שיניים רקובות מסדרים ברשת מרפאות שיניים
בקליניקות של רשת מרפאות שיניים תיהנו מטיפול מקצועי של צוות בעל ידע וניסיון גם במקרים של שיניים רקובות. כמו כן, ניתן לטפל בקליניקות של רשת מרפאות שיניים במגוון מצבים רפואיים הקשורים לפה, לחניכיים, לשיניים וללסת, הודות למכשור המשוכלל הנמצא בקליניקות השונות, המציעות את שירותיהן בפריסה ארצית.